Pomodolce

Pomodolce is een heel klein wijnhuis uit de Colli Tortonesi, een nog vrij onbekende wijnstreek in het oosten van Piemonte. De afgelopen jaren is daar wel verandering in gekomen, vooral door de spectaculaire ontwikkeling van de witte wijnen gemaakt van de Timorasso druif: een bijna uitgestorven oud ras, dat met moderne technieken hele mooie, krachtige wijnen oplevert.

Er worden echter ook diverse andere druivensoorten verbouwd, waar ook uitstekende resultaten mee behaald worden. Het karakter van het terroir komt extra goed naar voren omdat Pomodolce helemaal (gecertificeerd) biologisch werkt.Pomodolce - Timorasso "Grue" MAGNUM 2010 / 2011

Timorasso Biologisch gecertificeerd
Prijs per fles:
Vanaf
6 flessen:
UITVERKOCHT
Magnum 1,5 L 2010 :
Magnum 1,5 L 2011):
€ 65,-
€ 67,50

De Timorasso wijnen worden meestal alleen op rvs tank gerijpt en wordt dan Derthona genoemd. Volgens de meeste producenten komt het bijzondere en minerale karakter van de druif zo het meest tot zijn recht. Het karakter van druif en het terroir komt extra goed naar voren omdat Pomodolce biologisch werkt in de wijngaard en bv de van nature op de druif aanwezige gisten gebruikt. De Grue is de cru of selectiewijn, gemaakt van een van de beste druiven van de beste delen van de wijngaard.

Het is een schitterende krachtige en complexe wijn, droog met een goede zuurbalans, vrij rijp fruit, lichte rokerigheid, en met veel mineraliteit. Deze wijn kan zeker tot 10 jaar opgelegd worden (magnum: 15 jaar) en bij voorkeur pas na minimaal 5 jaar flesrijping gedronken  Een bijzondere wijn van een bijzondere druif! De Grue komt vooral goed tot zijn recht bij een mooi gerecht. Daarom is de wijn ook zeer geschikt voor de gastronomie.

Lekker bij: schaal- en schelpdieren; vis en visgerechten; bv bij vis met stevige, romige sauzen; gegrilde vis; wit vlees; lichte gerechten met kip en gevogelte; asperges. Advies: laat een paar fles een paar jaar ouderen.
Drinktemperatuur
: 10-12°C
Beoordelingen: Gambero Rosso: 2 rode glaasjes

meer informatie & technische details

 

Pomodolce - Nebbiolo "Niall" 2010

Nebbiolo Biologisch
Prijs per fles:
Vanaf 6 flessen:
€ 19,90
€ 18,30

De Colli Tortonesi zijn tegenwoordig vooral bekend vanwege de witte wijnen van de timorasso druif, maar traditioneel wordt er in de streek ook barbera en nebbiolo aangeplant. De Niall is gemaakt van de nebbiolo druif, en laat zien dat die het in deze streek ook uitstekend doet. De wijn heeft een lange opvoeding gehad van 2 jaar op houten vaten, vergelijkbaar met Barolo. De nebbiolo's uit deze streek hebben op zich een eigen karakter, maar lijken door de zwaardere bodems wel wat op sommige Barolo's. Alleen dan met een gunstigere prijs!

Jaargang 2010 was iets koel maar met ene lang groeiseizoen, en daardoor ene topjaar voor nebbiolo! Doordat het niet te warm was hebben de nebbiolo's voldoende zuren en stevige tannines, waardoor ze zeer geschikt zijn om lang op te leggen. Ze zijn daarbij niet te fruitig, maar hebben een klassiek nebbiolo profiel met bosgrond, rozenblaadjes, geranium, drop, laurier, wat klein rood fruit en iets mint. De tannines zijn stevig maar niet onaangenaam, mede dankzijn de lange vatrijpinbg van ca 1,5 jaar. Deze nebbiolo kan qua stijl en smaak vergeleken worden met een Barolo, maar is een stuk gunstiger geprijsd!

Lekker bij: stevige hoofdgerechten; gegrild en gebraden rood vlees; wild; gerechten met paddestoel of truffel; lamsvlees en lamsbout ; stevige groentegerechten.
Advies: 1-2 uur van te voren openen of ca 0,5 uur voor de maaltijd decanteren in karaf.
Drinktemperatuur
: 16-18°C
Beoordelingen:

Lees meer...