Pomodolce

Pomodolce is een heel klein wijnhuis uit de Colli Tortonesi, een nog vrij onbekende wijnstreek in het oosten van Piemonte. De afgelopen jaren is daar wel verandering in gekomen, vooral door de spectaculaire ontwikkeling van de witte wijnen gemaakt van de Timorasso druif: een bijna uitgestorven oud ras, dat met moderne technieken hele mooie, krachtige wijnen oplevert.

Er worden echter ook diverse andere druivensoorten verbouwd, waar ook uitstekende resultaten mee behaald worden. Het karakter van het terroir komt extra goed naar voren omdat Pomodolce helemaal (gecertificeerd) biologisch werkt.



Pomodolce - Timorasso "Diletto" 2013

Timorasso Biologisch gecertificeerd
Prijs per fles:
Vanaf 12 flessen:
€ 14,95
€ 13,95
Magnum 1,5 L: (in geschenkverpakking)
€ 38,75
De Timorasso wijnen zoals deze worden meestal alleen op rvs tank gerijpt en wordt dan Derthona genoemd. Volgens de meeste producenten komt het bijzondere en minerale karakter van de druif zo het meest tot zijn recht. Het karakter van druif en het terroir komt extra goed naar voren omdat Pomodolce biologisch werkt in de wijngaard, en bv ook geen gist toevoegt maar de van nature op de druif aanwezige gisten gebruikt.

De Diletto is een krachtige wijn met veel aroma's en goede zuren. In sommige jaren heeft hij iets rokerigs of petrol in de geur en smaak. In die zin lijkt hij wel iets op een Riesling, ook doordat timorasso wijnen goed kunnen ouderen. Doordat hij geen houtrijping heeft gehad blijft de wijn slank en fris, zeker deze koudere jaargang 2013. De wijn is op zijn best vanaf 3 jaar na vintage en heeft een goed rijpingspotentieel van 8 tot 10 jaar. Een bijzondere wijn van een bijzondere druif, die vooral goed tot zijn recht komt in wijn-spijs combinaties.
Lekker bij: vis en visgerechten, bv met stevige, romige saus; bij gerookte vis; bij witvlees; bij kip en gevogelte
Advies
: wanneer jong gedronken eventueel wat lucht geven in karaf. 
Drinktemperatuur
: 10-12°C
Beoordelingen: Finalewijn Perswijn Wijnconcours zomer 2014 ; Gambero Rosso: 2 rode glaasjes

Lees meer...

 

Pomodolce - Timorasso "Grue" 2009

Timorasso Biologisch gecertificeerd
Prijs per fles:
Vanaf
6 flessen:
€ 21,95
€ 19,95
Magnum 1,5 L:
€ 54,95

De Timorasso wijnen worden meestal alleen op rvs tank gerijpt en wordt dan Derthona genoemd. Volgens de meeste producenten komt het bijzondere en minerale karakter van de druif zo het meest tot zijn recht. Het karakter van druif en het terroir komt extra goed naar voren omdat Pomodolce biologisch werkt in de wijngaard en bv de van nature op de druif aanwezige gisten gebruikt. De Grue is de cru of selectiewijn, gemaakt van een van de beste druiven van de beste delen van de wijngaard.

Het is een schitterende krachtige en complexe wijn, droog met een goede zuurbalans, vrij rijp fruit, lichte rokerigheid, en met veel mineraliteit. Deze wijn kan zeker tot 10 jaar opgelegd worden en bij voorkeur pas na minimaal 5 jaar flesrijping gedronken  Een bijzondere wijn van een bijzondere druif! De Grue komt vooral goed tot zijn recht bij een mooi gerecht. Daarom is de wijn ook zeer geschikt voor de gastronomie.

Lekker bij: schaal- en schelpdieren; vis en visgerechten; bv bij vis met stevige, romige sauzen; gegrilde vis; wit vlees; lichte gerechten met kip en gevogelte; asperges. Advies: laat een paar fles een paar jaar ouderen.
Drinktemperatuur
: 10-12°C
Beoordelingen: Gambero Rosso: 2 rode glaasjes

meer informatie & technische details

 

Pomodolce - Croatina "Fontanino" 2009

Croatina Biologisch gecertificeerd
Prijs per fles:
Vanaf 12 flessen:
€ 11,95
€ 11,25

TIJDELIJK UITVERKOCHT
Er worden in de Colli Tortenisi niet alleen witte wijnen van de timorasso gemaakt. Er worden ook diverse andere druivensoorten verbouwd, waar ook uitstekende resultaten mee behaald worden. De croatina is een druif die donkere, stevige, volle wijnen geeft met wat tannines.

De Fontanino is een stevige, vlezige wijn, met flink wat structuur, ook dankzij de houtlagering van 1,5 jaar. De zuren en tannines zijn mooi in evenwicht, en de wijn heeft een volle smaak met kruiden en laurier, aangevuld met donker fruit. Zoals alle wijnen met tannines kan hij het beste gedronken worden bij eten, en deze kan heel stevig eten hebben. Mooie wijn bijvoorbeeld voor bij de BBQ.
Lekker bij: stevige hoofdgerechten; gegrild en gebraden rood vlees; barbeque.
Advies: 1-2 uur van te voren openen of half uur voor de maaltijd decanteren in karaf.
Drinktemperatuur: 17-18°C
Beoordelingen: Gambero Rosso: 2 glaasjes

Lees meer...

 

Pomodolce - Barbera Superiore "Marsen" 2007

Barbera Biologisch gecertificeerd
Prijs per fles:
Vanaf 12 flessen:
€ 17,50
€ 16,50

De Marsen is de Barbera Superiore van Pomodolce en is een volle, krachtige, dikke wijn met flinke dosis houtrijping. De wijn is daarom op zijn lekkerst na een paar jaar rijping op de fles.

In geur en smaak rood en zwart fruit, kersen en tabak. De tannines zijn niet te drogend, lekkere frisse zuren en lange afdronk met fruit, laurier en iets drop. De wijn is al wat gerijpt maar kan ook probleemloos nog enkele jaren liggen. Mooie wijn uit een interessant gebied! En een mooi voorbeeld dat er tegenwoordig ook echt goede biologische wijnen gemaakt worden (die je helaas nog te weinig in de gemiddelde natuurvoedingswinkel vindt).

Lekker bij: stevige hoofdgerechten; gegrild en gebraden rood vlees; gekruid lamsvlees zoals bout of kotelet, stevige groentegerechten.
Advies: 1-2 uur van te voren openen of ca 0,5 uur voor de maaltijd decanteren in karaf.
Drinktemperatuur
: 17-18°C
Beoordelingen: Gambero Rosso: 2 glaasjes

Lees meer...

 

Pomodolce - Nebbiolo "Niall" 2009

Nebbiolo Biologisch
Prijs per fles:
Vanaf 12 flessen:
€ 17,50
€ 16,50

De Colli Tortonesi zijn tegenwoordig vooral bekend vanwege de witte wijnen van de timorasso druif, maar traditioneel wordt er in de streek ook barbera en nebbiolo aangeplant. De Niall is gemaakt van de nebbiolo druif, en laat zien dat die het in deze streek ook uitstekend doet. De wijn heeft een lange opvoeding gehad van 2 jaar op houten vaten, vergelijkbaar met Barolo. De nebbiolo's uit deze streek hebben op zich een eigen karakter, maar lijken door de zwaardere bodems wel wat op sommige Barolo's. Alleen dan met een gunstigere prijs!

Door het warme 2009 in de geur en smaak vooral rijp fruit, zoals amarene en bessen, met ook wat klein fruit, rozenblaadjes en geranium, drop, laurier, cacao, en goede mineraliteit. De tannines zijn al vrij zacht en de wijn heeft een mooie, lange afdronk. Deze jaargang is mooi op dronk nes, misschien wat minder bewaarpotentieel maar wel jonger op dronk. Een mooi voorbeeld van een goede biologische nebbiolo!

Lekker bij: stevige hoofdgerechten; gegrild en gebraden rood vlees; wild; gerechten met paddestoel of truffel; lamsvlees en lamsbout ; stevige groentegerechten.
Advies: 1-2 uur van te voren openen of ca 0,5 uur voor de maaltijd decanteren in karaf.
Drinktemperatuur
: 16-18°C
Beoordelingen:

Lees meer...