Paitin

Paitin - Langhe Nebbiolo "Ca Veja" 2010

Langhe Paitin
Nebbiolo
Naturale
Prijs per fles:
Vanaf 12 flessen:
€ 18,95
€ 17,95


De druiven van deze Langhe Nebbiolo zijn als enige van Paitin niet afkomstig van de wijngaarden rondom Neive in de Barbaresco, maar van een wijngaard ten zuidwesten van Alba in de Barolo. De druiven van de jonge stokken verdwijnen in de basis langhe nebbiolo, die van de oudere stokken met meer concentratie mogen in deze Ca Veja. Deze nebbiolo krijgt in tegenstelling tot de Barbaresco's geen opvoeding op houten vaten, zodat het fruit en karakter van de druiven optimaal behouden blijft. En dat een goede nebbiolo niet altijd hout nodig heeft laat deze wijn zien, een echte topwijn! Wat overigens ook blijkt uit de score van 91 Parkerpunten! Zoals bij alle wijnen van Paitin is de wijn niet geklaard en niet gefilterd, wat de smaak ten goede komt.

De wijn heeft een volle fruitige geur met zwarte bessen, kersen en oosterse kruiden, aangevuld met wat rozen en groene kruiden zoals rozemarijn. Aan deze groene tonen en wat methol merk je dat 2010 een koel jaar was, en dat houdt deze wijn ook lekker fris ondanks dat hij vrij laag in zijn zuren zit. De niet te droge tannines geven deze dikke, volle wijn voldoende structuur, maar met finesse en balans. Fraaie wijn met uitstekende prijs/kwaliteit verhouding!

Lekker bij: geroosterd en gebraden vlees; stoofpotten; wild; halfharde kazen.
Advies
: 1-2 uur voor de maaltijd de fles openen of half uurtje in de karaf.
Drinktemperatuur
17-19 °C.
Beoordelingen: Parker/Wine Advocate: 91 pt.

Lees meer...

 

Paitin - Langhe "Paitin" 2009

Langhe Paitin
Nebbiolo, Barbera, Cabernet sauvignon
Naturale
Prijs per fles:
Vanaf 12 flessen:
€ 19,50
€ 18,50


Tot een aantal jaar geleden maakten bijna alle goede wijnhuizen van Piemonte ook een blend. Deze wijnen waren een antwoord op de "super-tuscans" uit Toscane vanaf de jaren '80, die aanleiding waren om ook in Piemonte franse druivensoorten zoals cabernet en merlot aan te planten. De wijnen zijn daardoor wat internationaler van stijl, en liefhebbers van bv franse en spaanse wijnen vinden dergelijke blends vaak erg lekker. Vanwege o.a. de toegenomen vraag naar nebbiolo en barbera wijnen is deze traditie een beejte verdwenen, maar Paitin maakt nog steeds zo'n blend. En wat voor een! Deze jaargang kreeg bv maar liefst 91+ punten van Parker/Wine Advocate. Zeer goede prijs/kwaliteit verhouding, een koopje!

Volle geur met veel fruit zoals amarenen, bessen, pruimen, zwarte bes, kers en wat ceder en aardse tonen. Complexe smaak met naast het fruit ook wat florale tonen, cacao, peper, olijf en specrijen, en nu de wijn nog jong is ook wat vanille en hout. Heerlijke lange afdronk. Dankzij de ronde tannines en niet te veel zuren ook jong al aangenaam drinken, al zal de wijn de komende tijd alleen nog maar mooier worden. Eetwijn die vragt om stevig gerecht.

Lekker bij: geroosterd en gebraden vlees; stoofpotten; wild; gekruid gevogelte; gerijpte kazen.
Advies
: 1-2 uur voor de maaltijd de fles openen of half uurtje in de karaf.
Drinktemperatuur
17-19 °C.
Beoordelingen: Gambero Rosso: 2 rode glaasjes ; Parker/Wine Advocate: 91+ pt.

Lees meer...

 

Paitin - Barbaresco "Serra" 2009

Nebbiolo
Naturale
Prijs per fles:
Vanaf 6 flessen:
€ 29,90
€ 28,40


De Barbaresco's van Paitin komen van 2 wijngaarden in Seraboella bij Neive. Van de druiven van beide wijngaarden worden aparte wijnen gemaakt. De stokken waarvan de Serra gemaakt wordt zijn wat jonger, en dat merk je aan de wijn die wat ongepolijster en minder geconcentreerd is. Ondanks dat laat Paitin ook met deze wijn zien waarom het tot de beste wijnhuizen van de Barbaresco hoort. Ook deze wijn is ongeklaard en ongefilterd om zijn volle smaak te behouden.

Het warme 2009 geeft wijnen met veel fruit en body, en ook deze Serra heeft deze jaargang wat meer en rijper fruit: kersen en bessen zijn duidelijk herkenbaar in de geur. Daarbij aangevuld door rozen, viooltjes, drop en wat kruiden. Ondanks dat de tannines nog vrij stevig zijn is de wijn dankzij het dikke fruit ook jong al drinkbaar. De komende jaren zullen de tannines minder drogend worden en zal de wijn aan complexiteit toenemen, dus wachten wordt beloond.

Lekker bij: geroosterd en gebraden vlees; stoofpotten; wild; halfharde kazen.
Advies
: 1-2 uur voor de maaltijd de fles openen of half uurtje in de karaf.
Drinktemperatuur
17-19 °C.
Beoordelingen: Parker/Wine Advocate: 92 pt ; WS: 90 pnt. ; Stephen Tanzer: 90 pnt.

Lees meer...

 

Paitin - Barbaresco "Sori Paitin" 2011

Langhe Paitin
Nebbiolo
Naturale
Prijs per fles:
Vanaf 6 flessen:

€ 36,60
€ 34,80



De Barbaresco's van Paitin komen van 2 wijngaarden in Seraboella bij Neive. De Sori Paitin wordt gemaakt van 30 tot 60 jaar oude stokken die de gunstigste ligging hebben (met sori wordt in Piemonte de beste delen van de wijngaard aangegeven). Het resultaat is een geweldige topwijn (94 Parkerpunten!), die ook nog eens heel betaalbaar is. Ook deze wijn is ongeklaard en ongefilterd om zijn volle smaak te behouden.

Deze Serra heefteen verfijnde en elegante geur van klein rood fruit, zoals frambozen, kersen en granaatappel. In deze 2009 is het vrij rijp fruit, aangevuld met aardse tonen zoals cacao, tabak, bosgrond, wat drop, rozen en viooltjes, en iets menthol en rook. Zeer complexe wijn die de komende jaren nog tikje beter wordt, en die best gedronken kan worden bij een stevig gerecht. Ook weer zeer goed prijs/kwaliteit verhouding.

Lekker bij: geroosterd en gebraden vlees; stoofpotten; wild; rijpe kazen.
Advies
: 1-2 uur voor de maaltijd de fles openen of half uurtje in de karaf.
Drinktemperatuur
17-19 °C.
Beoordelingen: Parker/Wine Advocate: 94 pt ; WS: 90 pnt. ; Stephen Tanzer: 90 pnt.

Lees meer...