Cascina Melognis

Cascina Melognis is een relatief jong wijnhuis: pas in 2008 zijn Michele Antonio Fino en Vanina Maria Carta op de boerderij van haar ouders begonnen met wijn maken. Dat was niet per se logisch: zij werkt als grafisch ontwerpster en hij is professor aan de Slow Food Universiteit van de Gastronomie in Bra. En de boerderij ligt in een gebied dat niet (meer) bekend is om zijn wijnproductie: Revello in de omgeving van Saluzzo. In deze Colline Saluzzese aan de voet van de Alpen - onder de Monviso om precies te zijn - worden op de hoger gelegen wijngaarden naast barbera ook Pinot noir en Chatus verbouwd. En met succes, want binnen een paar jaar zijn ze opgemerkt en doorgedrongen tot de belangrijke wijngidsen L'Espresso en Slow Wine.

Cascina Melognis - "Ardy" 2012

Cascina Melognis Ardy
barbera, chatus
naturale
Prijs per fles :
Vanaf 12 flessen :
€ 11,95
€ 11,35

Deze wijn heeft een heel eigen karakter, en dat komt door de samenstelling van de blend: naast 70% barbera zit er 30% Chatus in (ook wel bekend als Nebbiolo di Dronero). Deze Chatus is een nogal stevige jongen, met veel kleur en smaak en vrij harde tannines. daarom wordt hij altijd alleen maar aan andere druiven toegevoegd en nooit als wijn op zichzelf gemaakt. Door de houtrijping van 1,5 jaar zijn de tannines al wat afgerond, en na een jaartje flesrijping nog wat meer.

De Ardy wordt gekenmerkt door de groene tonen van buxus, citronella, munt en eucaliptus, naast het fruit van de barbera. Dat geeft de wijn, samen met zijn zuren, een mooie frisheid, die hem de perfecte begeleider maakt van stevige vleesgerechten
Lekker bij: bij gebraden en geroosterd vlees, stoofvlees, ook lekker bij de BBQ.
Advies
: 1 uur voor de maaltijd de fles openen.
Drinktemperatuur
: 17-18°C
Beoordelingen: L'Espresso 16,5/20 pt

Technische informatie en beoordelingen

 

Cascina Melognis - "Novamen" 2013

Cascina Melognis Ardy
barbera, pinot noir
naturale
Prijs per fles :
Vanaf 12 flessen :
€ 14,50
€ 13,75

Door de wat hogere ligging van de wijngaarden en het verkoelende effect van de Alpen, doen druivensoorten die wat sneller rijpen het hier goed. De Pinot Noir is er daar een van, en die staat hier dan ook af en toe aangeplant. Door deze te blenden met barbera krijg je een mooie lichtvoetige wijn, die jong het fruit van barbera heeft en naar mate de wijn ouder wordt het pinot karakter meer door komt zetten. Door de lange houtrijping mooi complex en intens, met goed ouderingspotentieel. In 2014 gekozen tot `Vino Quotidiano`in de Slow Food wijngids.


Lekker bij:
Advies
: 1 uur voor de maaltijd de fles openen.
Drinktemperatuur
: 17-18°C
Beoordelingen: L'Espresso 16,5/20 pt

Technische informatie en beoordelingen