Hilberg-Pasquero

Of het nou komt door de biodynamische werkwijze, maar de wijnen van Hilberg hebben altijd een zeer hoge intensiteit en een sterke terroirexpressie. Dankzij de maniakale aandacht die Annette Hilberg en Miklo Pasquero geven aan de verzorging van de wijnstokken in de slechts 5,5 ha kleine wijngaard, behoren hun wijnen tot de absolute top van de Roero.

Daarbij werken ze volgens de principes van de biodynamie om zo veel mogelijk plant en bodem in balans te houden. Alles gaat daarbij handmatig, van plukken tot de vinificatie (nog met de natuurlijke gisten!). Het resultaat van de enorme inzet is intense wijn met veel terroir expressie. Hilberg laat zien dat je met biologisch-dynamische wijnbouw (of misschien wel juist daardoor) topwijn kan maken!

Hilberg Pasquero - Barbera "29,5" 2013

Hilberg-Pasquero - 29,5
Barbera, Nebbiolo
Bio-dynamisch
Prijs per fles:
Vanaf 12 flessen:
€ 11,95
€ 11,40

De 29,5 is een wijn onder eigen etiket van Piemonte Import. De wijn wordt gemaakt door Hilberg en is eigenlijk hun "basiswijn"; meestal van barbera maar dit jaar met een 10% nebbiolo erdoor. Ik ben erg blij dat ik een deel van deze wijn voor de Nederlandse markt heb kunnen laten bottelen. De wijn heeft al veel goede beoordelingen gehad. Officieel zonder jaargang, maar is 2011. De naam 29,5 heeft Hilberg aan de wijn gegeven om de biodynamische werkwijze te benadrukken: 29,5 dag is de duur van één maancyclus, die ook op het etiket afgebeeld is. De maankalender is in de biodynamie zeer belangrijk, want deze bepaalt het moment van zaaien, snoeien en oogsten etc.

De 29,5 is crispy en zuiver, fris, iets droppig mineraal, met daarnaast kersen, rood fruit, en een mooi bittertje. De wijn heeft een intense smaak met voldoende lengte, en kan eigenlijk overal bij gedronken worden. Goede prijs-kwaliteit verhouding, zeker voor een wijn van een biodynamische top wijnmaker!

Lekker bij: om zo te drinken; bij de borrel; bij voorgerechten en antipasti; bij pasta's, vooral met vlees/tomatensaus; bij wit- en rood vlees, groentengerechten.
Advies
Drinktemperatuur: 16-18 °C
Beoordelingen:

technische info & recensies

 

Hilberg Pasquero - Vareij 2012

Hilberg-Pasquero - Vareij 2009
Brachetto, Barbera
Bio-dynamisch
Prijs per fles:
Vanaf 12 flessen per fles:
€ 17,45
€ 16,60

De Vareij is een blend gemaakt van ca 60% brachetto en 40% barbera druiven, en heeft daarom geen DOC status. Dat betekent zeker niet dat het een mindere wijn is, in tegendeel! Brachetto geeft algemeen vrij slanke wijnen, maar door de toevoeging van een deel barbera is deze wijn duidelijk ronder en voller geworden.

Hij heeft een zeer kenmerkend smaakprofiel, met een stuivend bouquet van vooral rozenblaadjes, viooltjes, geranium, en rood fruit van aardbeien, bramen en frambozen. Hij heeft een medium body met voldoende zuren, en is daardoor een erg goed doordrinkbare, frisse wijn. Een bijzondere wijn, die het beste licht gekoeld gedronken wordt (heerlijk in de zomer!), met interessante gastronomische toepassingen.

Lekker bij: past goed bij gerechten uit de oosterse keuken zoals thais, indonesisch of chinees; bij sushi; bij visgerechten; bij voorgerechten en antipasti
Advies
Drinktemperatuur: licht gekoeld 12-14 °C
Beoordelingen:

technische info & recensies

 

Hilberg Pasquero - Langhe Nebbiolo 2010

Hilberg-Pasquero - Langhe Nebbiolo 2008
Nebbiolo
Bio-dynamisch
Prijs per fles:
Vanaf
6 flessen:
€ 28,40
€ 26,95

Deze wijn van de nebbiolo druif heeft grotendeels een opvoeding in grote vaten gehad, en daardoor meer geschikt om jong te drinken. De tannines zijn door lange rijping in grote vaten al erg zacht en geven de wijn een mooie structuur. Net als 2008 is 2010 een zeer goed jaar voor nebbiolo, en deze jaargang is zelfs nog iets eleganter dan de andere jaren.

Enigszins florale geur met vooral rood fruit, in de smaak aardbeien en frambozen, peper, laurier, wat bessen en een mooie mineraliteit. Heerlijk drinkbaar met mooie, fruitige afdronk en goede zuren. Een elegante wijn, geschikt voor meer delicate (vlees)gerechten, nu al op dronk!

Lekker bij: lichtere, verfijnde vleesgerechten, wit en rood vlees; klein wild en gevogelte (konijn, fazant); groentegerechten, bij paddestoelen.
Advies
: enkele uren voor de maaltijd de fles openen.
Drinktemperatuur
: 16-18°C
Beoordelingen: Gambero Rosso: 2 rode glaasjes; Duemilavini: 4 trosjes

technische info & recensies

 

Hilberg Pasquero - Barbera d’Alba Superiore 2010

Hilberg-Pasquero - Barbera D'Alba DOC Superiore 2007
barbera
Bio-dynamisch
Prijs per fles:
Vanaf 6 flessen
€ 36,50
€ 34,50


De Barbera Superiore is absoluut een van de beste Barbera's van Italië! Deze wijn laat maar weer eens zien wat voor mooie wijnen er van de barbera druif gemaakt kunnen worden! Door de lange vatrijping op nieuwe barriques heeft de wijn flink wat structuur en tannines gekregen, waardoor deze pas echt op dronk komt 6-7 jaar na vintage, en pas écht zijn potentie laat zien na 10 jaar.

Krachtige en stevige wijn, goede zuren en veel intensiteit. Het koelere 2010 geeft minder body en fruit dan het warme 2009, maar een bijna droppige mineraliteit en tonnen van laurier, kruiden, specerijen, kersen en pruimen. Lange, fraaie afdronk met goede balans tussen hout en fruit. Schitterende wijn voor bij een mooi diner. Nu op dronk maar nog paar jaar laten liggen loont.

Lekker bij: gegrild en gebraden rood vlees (T-bone, entrecote); vet wild (zoals everzwijnsbiefstuk); (wild)stoofvlees; lamsrack en ander lamsvlees; stevige, gekruide hoofdgerechten; rijpe kazen.
Advies
: enkele uren voor de maaltijd de fles openen of ca 1 uur voor de maaltijd decanteren in karaf. Drinktemperatuur 17-18 °C.
Beoordelingen: Gambero Rosso: 2 glaasjes;

technische info & recensies

 

Hilberg Pasquero - Nebbiolo d’Alba 2009

Hilberg-Pasquero - Nebbiolo d'Alba 2007
Nebbiolo
Bio-dynamisch
Prijs per fles:
Vanaf 6 flessen:
€ 37,50
€ 34,95


De Nebbiolo d’Alba is de topwijn van Hilberg. Hij heeft in de afgelopen 9 opeenvolgende jaargangen maar liefst 8 x de hoogste waardering in de Gambero Rosso (3 Bicchieri /glaasjes) gekregen, wat een uitzonderlijke prestatie is! Zelfs topwijnen van beroemde huizen als Gaia lukt dat niet. Het is dan ook een geweldig mooie wijn, die krachtig maar toch elegant is. Als je deze wijn proeft begrijp je niet dat er nog zo vaak het dubbele of meer betaald wordt voor een Barolo. Slechts in beperkte hoeveelheid beschikbaar - Geheimtipp!!

De wijn is heeft veel body, met voldoende zuren en stevige tannines. Hij heeft een vollem, intense geur, met rood fruit zoals aardbeien, bosbessen en frambozen, zelfs wat pruimen. Verder in de smaak typische florale en aardse tonen, en nu jong nog wat merkbaar hout. Complex met enorme potentie.

Lekker bij: stevige gerechten met veel smaak, zoals gegrild of gebraden vlees; bij wild; bij gevogelte zoals kwartel, gans of fazant; wildstoof met porcini; rijpe kazen. Advies: enkele uren voor de maaltijd de fles openen of (vooral als jong gedronken) ca. 0,5-1 uur voor de maaltijd decanteren in karaf. Drinktemperatuur: 16-18°C
Beoordelingen: Gambero Rosso: 2 rode glaasjes

technische info & recensies

 

Hilberg Pasquero - Nebbiolo d’Alba 2008

Hilberg-Pasquero - Nebbiolo d'Alba 2007
Nebbiolo
Bio-dynamisch
Prijs per fles:
Vanaf 6 flessen:
€ 37,50
€ 34,95


De Nebbiolo d’Alba is de topwijn van Hilberg. Hij heeft in de afgelopen 9 opeenvolgende jaargangen maar liefst 8 x de hoogste waardering in de Gambero Rosso (3 Bicchieri /glaasjes) gekregen, wat een uitzonderlijke prestatie is! Zelfs topwijnen van beroemde huizen als Gaia lukt dat niet. Het is dan ook een geweldig mooie wijn, die krachtig maar toch elegant is. Als je deze wijn proeft begrijp je niet dat er nog zo vaak het dubbele of meer betaald wordt voor een Barolo. Slechts in beperkte hoeveelheid beschikbaar - Geheimtipp!!

De wijn is heeft veel body, met voldoende zuren en stevige tannines. Hij heeft een vollem, intense geur, met rood fruit zoals aardbeien, bosbessen en frambozen, zelfs wat pruimen. Verder in de smaak typische florale en aardse tonen, en nu jong nog wat merkbaar hout. Complex met enorme potentie.

Lekker bij: stevige gerechten met veel smaak, zoals gegrild of gebraden vlees; bij wild; bij gevogelte zoals kwartel, gans of fazant; wildstoof met porcini; rijpe kazen. Advies: enkele uren voor de maaltijd de fles openen of (vooral als jong gedronken) ca. 0,5-1 uur voor de maaltijd decanteren in karaf. Drinktemperatuur: 16-18°C
Beoordelingen: Gambero Rosso: 2 rode glaasjes

technische info & recensies

 

Hilberg Pasquero - Nebbiolo d’Alba 2007

Hilberg-Pasquero - Nebbiolo d'Alba 2007
Nebbiolo
Bio-dynamisch
Prijs per fles:
Vanaf 6 flessen:
€ 37,50
€ 34,95


De Nebbiolo d’Alba is de topwijn van Hilberg. Hij heeft in de afgelopen 9 opeenvolgende jaargangen maar liefst 8 x de hoogste waardering in de Gambero Rosso (3 Bicchieri /glaasjes) gekregen, wat een uitzonderlijke prestatie is! Zelfs topwijnen van beroemde huizen als Gaia lukt dat niet. Het is dan ook een geweldig mooie wijn, die krachtig maar toch elegant is. Als je deze wijn proeft begrijp je niet dat er nog zo vaak het dubbele of meer betaald wordt voor een Barolo. Slechts in beperkte hoeveelheid beschikbaar - Geheimtipp!!

De wijn is heeft veel body, met voldoende zuren en stevige tannines. Hij heeft een vollem, intense geur, met rood fruit zoals aardbeien, bosbessen en frambozen, zelfs wat pruimen. Verder in de smaak typische florale en aardse tonen, en nu jong nog wat merkbaar hout. Complex met enorme potentie.

Lekker bij: stevige gerechten met veel smaak, zoals gegrild of gebraden vlees; bij wild; bij gevogelte zoals kwartel, gans of fazant; wildstoof met porcini; rijpe kazen. Advies: enkele uren voor de maaltijd de fles openen of (vooral als jong gedronken) ca. 0,5-1 uur voor de maaltijd decanteren in karaf. Drinktemperatuur: 16-18°C
Beoordelingen: Gambero Rosso: 2 rode glaasjes; Duemilavini: 5 trosjes; Parker: 91 punten

technische info & recensies