Wijn bewaren

Bewaren van wijn

Wanneer drinken?
Veel wijnen zijn niet op hun lekkerst als ze net gemaakt zijn. Ze zijn dan nog wat stroef, of "gesloten" (ze geven hun geur en smaak niet zo goed vrij). Dit verandert als een wijn ouder wordt en rijpt, dus als die een tijd in de fles zit. Daarom wordt wijn vaak korte of lange tijd bewaard (ook wel "opleggen" genoemd).

Tegenwoordig hebben veel wijnen die in de winkel liggen geen rijping meer nodig: dankzij moderne methoden en technieken in de kelder weten de wijnmakers (vooral grote wijnhuizen en wijnfabrieken) wijnen zó te maken, dat ze ook jong al goed gedronken kunnen worden. Die wijnen zijn vaak minder geschikt om te laten rijpen. Dit geldt vooral voor wijnen uit de Nieuwe Wereld (noord- en zuid Amerika, zuid, Afrika, Australie, etc.).
"Makkelijk toch?" zou je kunnen denken. Dat klopt - en daarom wordt het ook gedaan - maar "elk voordeel heb se nadeel". Door alle trucs die uitgehaald moeten worden om wijn jong drinkbaar te krijgen, worden soms concessies gedaan aan de smaak. En misschien nog wel belangrijker: een deel van de aroma's die een wijn kan hebben, ontstaat juist tijdens de rijping in de fles. Wordt een wijn niet oud, dan zal je de smaken er ook niet in krijgen...

Wijnen uit Piemonte houden eigenlijk bijna zonder uitzondering van een korte of lange flesrijping. Voor wijnen die niet op houten vaten opgevoed zijn geldt als vuistregel dat ze tussen 2 en 5 jaar na oogstjaar op hun best zijn, de wijnen die wel op houten vaten gelegen hebben (vaak aangeduid met de toevoeging "Superiore") tussen de 3 en 10 jaar, afhankelijk ook van de druivensoort (nebbiolo en dolcetto vaak wat langer dan barbera). Bij alle wijnen op deze site staat aangegeven of en hoe lang je de wijn kunt bewaren.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, geldt het ook voor witte wijnen dat ze lekkerder zijn na rijping. Zeker de witte wijnen uit Piemonte, zoals Roero Arneis, Gavi (cortese) of Timorasso wijnen. Voor de arneis en cortese geldt als vuistregel dat deze meestal het lekkerst zijn tussen 2 en 4 jaar na het oogstjaar op de fles. Dus wijn van de oogst 2014 die in voorjaar 2015 op de markt komt, is de 2 zomer erna op z'n lekkerst. In de zomer van 2015 drink je dus het beste 2013 of 2012. De Timorasso wijnen die liggen graag nog een paar jaartjes extra, die drink je het beste ongeveer tussen 4 en 8 jaar na oogstjaar.


Hoe bewaren?
Als je een wijn hebt en die wil je een tijdje bewaren om te laten rijpen, moet je voor je flessen wel een goede plek zoeken. Want wijn is een "levende" drank en kan ook bederven als hij niet goed bewaard wordt, en dat is zonde! Belangrijkste vuistregel voor het bewaren van wijn, is dat die niet kan tegen vaak wisselen van temperatuur. De huiskamer - die elke dag warm wordt en daarna weer koeler - is dus NIET geschikt om wijn te bewaren. In een wijnrek doe je dus alleen de flessen die je binnen een paar weken tot maanden opdrinkt. Het is een misverstand dat wijn per se koel bewaard moet worden, een constante temperatuur is veel belangrijker. Een plek die in de zomer warmer is dan in de winter is dus helemaal geen probleem, in tegendeel: (rode) wijn rijpt waarschijnlijk zelf beter als die elk jaar een tijdje 16 graden of warmer wordt. Een andere belangrijke regel is dat wijn niet op de tocht moet liggen, daar kan die ook slecht tegen.

Een kelder is daarmee natuurlijk perfect, daarvan gaat de temperatuur mee met de seizoenen maar dempt de variaties op korte termijn, maar de meeste huizen hebben die niet meer. Maar er zijn ook andere plekken in huis te vinden die geschikt zijn voor bewaren van wijn. Bijvoorbeeld een trapkast / kelderkast. Of onder in een kledingkast op de slaapkamer (als je daar de verwarming niet aan hebt ten minste). Kijk eens of je een kruipluik hebt voor de watermeter...daar kan je vaak prima een wijnrek naast zetten. Wel de flessen even in plasticfolie doen, want anders kan je na een tijd door het vocht de labels niet meer lezen.
En tot slot: als je echt geen plek hebt kan je altijd vragen of je bij de wijnwinkel/importeur wijnopslag aanbieden.

 

Grote flessen
Ho snel een wijn rijpt is niet alleen afhankelijk van de wijn en de omstandigheden in de opslag, maar ook van het formaat van de fles. Hoe groter de fles, des te langzamer de wijn rijpt. Een Magnum (dubbele fles; 1,5 liter) is dus later op dronk dan een gewone fles met dezelfde wijn erin. En een dubbele Magnum (3,0 liter) rijpt nog weer langzamer. Langzame rijping heeft als voordeel dat de wijn eigenlijk altijd beter rijpt, en dus mooier wordt. Je hebt alleen wel iets meer geduld nodig...