Beoordelingen en scores

Wijnen worden door diverse proefpanels geproefd en beoordeeld, zowel door professionals, journalisten als door wijnliefhebbers. De resultaten daarvan worden in diverse gidsen en tijdschriften gepubliceerd, en ook steeds meer op internetsites. Elk gebruikt daarbij een ander beoordelings- en scoresysteem; van de belangrijkste is elders op deze site een toelichting met legenda te vinden.

Een hoge beoordeling is geen garantie is dat je een wijn ook heel lekker vindt! De verschillende gidsen geven vaak ook onderling afwijkende beoordelingen voor dezelfde wijn. Daarnaast is de laatste jaren uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat de omgeving en situatie ook bij professionele proevers een grote rol speelt bij het beoordelen. Iets wat overigens bijna iedereen wel kent: vrijwel elke wijn smaakt beter als je ontspannen op vakantie op een terrasje in de zon zit....

Een goede beoordeling met een hoge score is natuurlijk wel een belangrijke aanwijzing dat het wel eens een hele mooie wijn kan zijn, en wijnen met weinig of een onuitgesproken smaak of technische fouten worden wel goed herkend. Daarom vermelden we bij onze wijnen als ze een hoge score hebben gekregen in een beoordeling.

Als vuistregel geldt dat bij een 100 punten systeem een wijn pas interessant wordt bij een score van 80 punten (maar echt interessant vanaf 85 punten). In een 20 punten systeem is dat vanaf 16 punten. Bij de gidsen, die niet met punten werken, geldt dat goede wijn in de Gambero Rosso minimaal 2 glaasjes, in de Duamilavini minimaal 3 trosjes, en in de Vinibuoni minimaal 3 sterren. De echter toppers scoren hoger dan dat.

Veel van onze wijnen hebben hoge scores en goede beoordelingen gekregen in de wijngidsen en tijdschriften. Een overzicht is hier te downloaden.