Matteo Correggia

Matteo CorreggiaCorreggia is hét top-wijnhuis uit de Roero, de streek aan de linker oever van de Tanaro. Het behoort met 1 ster en 17 x ‘tre bicchieri’ in de Gambero Rosso tot de top-50 wijnhuizen van heel Italië! Dat komt terug in zowel de uitstekende crus als ook in de constante kwaliteit van de basiswijnen, waarin je de klasse van de wijnmaker proeft.

De stijl van de wijnen is typerend voor de Roero: de bodems zijn hier overwegend zandiger dan in de naastgelegen Barolo en Barbaresco, waardoor de wijnen iets minder zwaar van stijl zijn, met zachtere, fijnere tannines. En die daardoor ook minder jaren rijping nodig hebben en sneller op dronk raken. De wijnen van Matteo Correggia zijn vol en intens, maar altijd met verfijndheid en elegantie.

Matteo Correggia - Roero Arneis 2016

Matteo Corregia - Roero Arneis
Arneis bio conversie
Prijs per fles :
Vanaf 12 flessen :
€ 14,30
€ 13,60


De Arneis is dé bekendste en beste witte druif van de Roero, en langzaam ook een van de bekendste en beste witte wijnen van Italië aan het worden. De Arneis staat eigenlijk alleen in Piemonte aangeplant, en vooral in de Roero. De Arneis heeft van zichzelf niet zo veel zuren, maar dankzij de zandige bodems in de Roero krijgt de Arneis daar wel voldoende zuren en meer smaak.

De Roero Arneis 2016 van Correggia is een van de beste arneis uit deze jaargang die ik heb geproefd! Fris maar niet teveel zuren, soepel met een licht stuivende geur met iets bloesem en fruit, en een mooie mineraliteit in de afdronk. Het is een elegante wijn maar die toch voldoende kracht heeft om ook bij wat stevigere gerechten te drinken. Op zijn lekkerst na 1 tot 3 jaar op de fles.

Lekker bij: om zo te drinken; bij voorgerechten en antipasti; pasta met witte saus, kaasgerechten, bij gevogelte, bij groentegerechten; bij visgerechten en schaaldieren.
Advies: gekoeld maar niet te koud drinken (10-12°C).
Beoordelingen: James Suckling: 91 pt

technische info & recensies

 

Matteo Correggia - brachetto secco "Anthos" 2016

Matteo Corregia - Anthos
brachetto Naturale
Prijs per fles :
Vanaf 12 flessen :
€ 13,95
€ 13,20
Bestelcode :
MC-AN13

De Anthos is gemaakt van de oude inheemse brachetto druif, een aromatische rode druivensoort die vooral gebruikt wordt voor licht mousserende dessertwijnen (zoals Birbet). Er zijn echter een paar wijnmakers - zoals Correggia - die er ook een droge wijn van maken. Dit geeft stuivende rode wijnen, met een kenmerkende geur.

Ook deze lichtrode wijn heeft die typische geur van rozenblaadjes, buxus en jeneverbes, aangevuld met geuren van klein rood fruit zoals framboos en aardbei, en wat kruiden. De geur is soms bijna zoet maar de wijn is wel helemaal droog. Hoe koeler je hem drinkt, hoe "groener" en vegetaler de smaak. Een bijzondere wijn en lekker als zomers rood!

Droge Brachetto wordt traditioneel ook licht gekoeld gedronken, dus van te voren even (half) uurtje in de koelkast zetten. Vooral ook lekker bij de aziatische keuken

Lekker bij: voorgerechten en antipasti; bij gerechten uit de aziatische keuken zoals chinese, thaise en indonesische gerechten, bij indiaase curry's; groentegerechten, en bij gebakken vis.
AdviesDrinktemperatuur: licht gekoeld drinken (13-15°C).
Beoordelingen:

technische info & recensies

 

Matteo Correggia - Barbera d'Alba 2015

Matteo Corregia - Barbera 2008
Barbera bio conversie
Prijs per fles :
vanaf 12 flessen :
Magnum 1,5 l (geschenkverpakking: + € 1,- )
€ 14,30
€ 13,60
-

Deze heerlijke barbera mag met een jaar houtrijping eigenlijk als een Barbera Superiore geklassificeerd worden, maar omdat voor het tophuis Correggia dit juist de basiswijn is hebben ze er voor gekozen dat niet te doen. Doordat de wijn alleen op gebruikte vaten rijpt, blijft de wijn lekker fruitig met niet te veel vanille en zijn de tannines alleen op de achtergrond aanwezig en zacht. De smaak is vol maar toegankelijk, met typisch barbera fruit van bessen, cassis en pruimen, met daarnaast een mooie kruidigheid en tonen van leer en tabak. Zoals alle barbera's uit de Roero heeft hij mooie frisse zuren, en vaak een licht bittertje.

Volgens Parker/Galloni al jaren een van de referentie Barbera's van Italië, en ook nog eens met een geweldige prijs-kwaliteit verhouding! Ook zeer betaalbare Magnum.

Lekker bij: om zo te drinken; pasta’s met tomaten- of vleessaus; lasagna, gegrild en gebraden vlees; stoofvlees, risotto porcini en andere gerechten met paddestoelen; (gegrilde) groenten; halfrijpe kazen.
Advies: 1-2 uur voor de maaltijd de fles openen, of half uurtje van tevoren uitschenken in karaf. Drinktemperatuur 17-18 °C.
Beoordelingen: Gambero Rosso: 1 glaasje; Parker/WA: 89 punten

technische info & recensies

 

Matteo Correggia - Roero 2014

Matteo Corregia - Roero 2008
nebbiolo
Naturale
Prijs per fles :
Vanaf 12 flessen :

Magnum 1,5 l (2013) (geschenkverpakking: + € 1,- )
€ 15,75
€ 14,95
€ 36,30
De Roero is Correggia’s basiswijn van de nebbiolo druif, maar kent al een hoog niveau. Klassieke Roero met een fruitig karakter en zachte tannines door een opvoeding van 1 jaar op gebruikte vaten.

Intense geur met de typische nebbiolo kenmerken van rood fruit zoals, met wat rozen en groene kruiden. In de smaak rood en zwart fruit met bessen en cassis, oosterse kruiden, lichte al vrij rijpe tannines en voldoende zuren om fris te blijven, met mooie middellange iets minerale afdronk.
Lekker bij: stevige, gekruide vleesgerechten; wildstoof; paddestoelen risotto, halfrijpe kazen.
Advies: 1-2 uur voor de maaltijd de fles openen. Drinktemperatuur 16-17 °C.
Beoordelingen: eRobertParker/Wine Advocate: 88 pt

technische info & recensies

 

Matteo Correggia - Roero "Val dei Preti" 2012

Matteo Corregia - Val dei Preti 2008
Nebbiolo Naturale
Prijs per fles:
Vanaf 6 flessen:
€ 25,75
€ 23,80

De Val dei Preti is een van de twee Nebbiolo cru's van Correggia. De wijn is gemaakt van 100% nebbiolo druiven van de Val dei Preti wijngaard, waarin hele oude stokken staan van maar liefst 60 tot 80 jaar oud! Dat geeft lage opbrengsten maar geconcentreerde wijn. Kan zich meten met vele Barolo's en Barbaresco's, en heeft daarbij het voordeel dat deze wijn wél al jong gedronken kan worden (maar ook heel goed kan ouderen).

Deze wijn heeft een intense geur van rood en donker fruit, met framboos, amarene en bosaardbei, gecombineerd met wat rozenblaadjes en een zwoele kruidigheid. De wijn heeft goede, ronde tannines, die niet te drogend zijn maar wel een goed bewaarpotentieel geven. Geweldige begeleider van najaar- en winter gerechten. Zeer goede prijs/kwaliteit verhouding.

Lekker bij: gebraden en gegrild rood vlees; roodwild; mager wild (ree/hert, wildzwijn biefstuk); wildstoof; stevig gevogelte zoals fazant; gebakken paddestoelen; vleesstoof; rijpe kazen.
Advies:
uur vooraf decanteren in karaf of enkele uren voor de maaltijd de fles openen.
Drinktemperatuur 17-18 °C.
Op dronk / bewaren: Op dronk maar ontwikkelt zich nog enkele jaren; verwachte top 2017-2022, drinken tot 2025+

technische info & recensies

 

Matteo Correggia - Roero "Val dei Preti" 2011

Matteo Corregia - Val dei Preti 2008
nebbiolo Naturale
Prijs per fles:
Vanaf 6 flessen:
€ 27,45
€ 25,75
Magnum 1,5 liter in geschenkverpakking :
Dubbele magnum 3 liter in houten kist :
Jeroboam 5 liter in houten kist :
€ 67,50
€ 180,-
€ 360,-

De Val dei Preti is een van de twee nebbiolo cru's van Correggia. De wijn is gemaakt van 100% nebbiolo druiven van de Val dei Preti wijngaard, waarin hele oude stokken staan van 60 tot 80 jaar oud! Kan zich meten met veel Barolo's en Barbaresco's, en heeft daarbij het voordeel dat hij wél jong gedronken kan worden.

Deze wijn heeft een intense geur van rood en donker fruit, met framboos, amarene en bosaardbei, gecombineerd met wat rozenblaadjes en een zwoele kruidigheid. De wijn heeft goede, ronde tannines, die niet te drogend zijn maar wel een goed bewaarpotentieel geven. De meer aanwezige fruitigheid laat mooi zien dat 2011 een vrij warm jaar was, waardoor de wijnen ook wat toegankelijker zijn dan normaal. Geweldige begeleider van najaar- en winter gerechten. Zeer goede prijs/kwaliteit verhouding.

Lekker bij: gebraden en gegrild rood vlees; roodwild; mager wild (wildzwijn biefstuk); wildstoof; stevig gevogelte zoals fazant; gebakken paddestoelen; vleesstoof; rijpe kazen.
Advies:
uur vooraf decanteren in karaf of enkele uren voor de maaltijd de fles openen.
Drinktemperatuur 17-18 °C.
Wine Advocate/Parker: 90 pt; Jancis Robinson: 16,5/20 pt
Op dronk / bewaren: Op dronk maar ontwikkelt zich nog enkele jaren; verwachte top 2014-2019, drinken tot 2020+. Magnum en nog grotere formaten zijn nog veel langer te bewaren!

technische info & recensies

 

Matteo Correggia - Roero "Val dei Preti" 2010

Matteo Corregia - Val dei Preti 2008
nebbiolo Naturale
Prijs per fles:
Vanaf 6 flessen:

€ 27,45
€ 25,75

Magnum 1,5 L (in geschenkdoos)
€ 69,50

De Val dei Preti is een van de twee cru's van Correggia. De wijn is gemaakt van 100% nebbiolo druiven uit de Val dei Preti wijngaard, waar vooral hele oude stokken van 60 (tot wel 80!) jaar oud staan. Een goede Roero zoals deze is beter dan menig Barolo en Barberesco, maar heeft daarbij het voordeel dat hij wél jong gedronken kan worden en je niet voor de naam betaalt en dus ook nog goedkoper is.

Deze 2010 komt uit een wat koeler jaar heeft een klassieke geur van nebbiolo, met klein rood fruit en wat viooltjes en rozenblaadjes, aangevuld met specerijen en balsamico. De wijn heeft mooie tannines, rijp en niet te drogend, voor mooie structuur en bewaarpotentieel. Geweldige begeleider van najaar- en winter gerechten. Zeer goede prijs/kwaliteit verhouding (kreeg o.a. 92 Parker punten!).

Lekker bij: gebraden en gegrild rood vlees; roodwild; mager wild (zwijnsbiefstuk); wildstoof; stevig gevogelte zoals fazant en parelhoen; gebakken paddestoelen; vleesstoof; rijpe kazen.
Advies:
uur vooraf decanteren in karaf of enkele uren voor de maaltijd de fles openen.
Drinktemperatuur 17-18 °C.
Wine Advocate/Parker: 92 pt; Jencis Robinson 16/20 pt.;
Op dronk / bewaren: Ontwikkelt zich nog enkele jaren; verwachte top 2014-2018, drinken t/m 2020+

technische info & recensies

 

Matteo Correggia - Barbera Superiore "Marun" 2014

Matteo Corregia - Marun 2007
Barbera
Naturale
Prijs per fles:
Vanaf 6 flessen:
€ 28,65
€ 26,95

De Marun is de top-barbera van Correggia en een van de beste barbera's uit de Roero. Het was ook de eerste barbera ooit die 94 punten van Parker kreeg. Door de houtrijping krijgt de barbera meer structuur en complexiteit, en rijpingspotentieel. Aanrader voor liefhebbers van goede Bordeaux om eens te proberen! De Marun is geen overdreven krachtpatser met spierballen, maar is juist wat slanker, zuiver en elegant: typisch voor Correggia.

De Marun is krachtig, intens en complex zonder zwaar te worden. Fluweelzachte tannines, fruit zoals rode bessen, cassis en bramen, wat kersen en pruimen, lichte kruidigheid, goede zuren, ondanks zijn structuur redelijk soepel, met voldoende sap, mineraliteit, en heerlijke lange afdronk. Een elegante wijn met veel finesse, gaat vooral goed samen met eten, dus perfect voor bij een mooi diner. Nu lekker om te drinken maar kan vele jaren ouderen

Lekker bij: Gegrild en gebraden rood vlees, zoals entrecote en T-bone; vet wild zoals everzwijn; lamsrack en lamsvlees; gekruide varkensrollade; pasta met vleesvulling of zwaardere vleessauzen; rijpe kazen.
Advies: 2 uur voor de maaltijd de fles openen of uurtje vooraf decanteren in karaf.
Drinktemperatuur: 18-19 °C.
Beoordelingen: Gambero Rosso: 2 glaasjes; eRobertParker: 90 pt

technische info & recensies

 

Matteo Correggia - Barbera Superiore "Marun" 2012

Matteo Corregia - Marun2008
Barbera
Naturale
Prijs per fles :
Vanaf 6 flessen :
€ 28,65
€ 26,95

De Marun is de top-barbera van Correggia en een van de beste barbera's uit de Roero, en misschien wel van Italië. Het was bijvoorbeeld ook de eerste barbera ooit die 94 punten van Parker kreeg. Door de houtrijping krijgt de barbera meer structuur en complexiteit, en rijpingspotentieel. De Marun is geen overdreven krachtpatser met spierballen, maar is juist wat slanker, zuiver en elegant: typisch voor Correggia.

Deze Marun is stevig met ronde tannines, vol, intens en complex, met rood en zwart fruit als bessen, cassis, braam en pruim, en tonen van cacao, ceder en leer, en mooie mineraliteit. Een elegante wijn met veel finesse en goede lengte. Komt het best tot zijn recht bij mooie maaltijd

Lekker bij: Alle vleesgerechten, vooral gegrild en gebraden rood vlees; wild; rijpe kazen.
Advies: 2 uur voor de maaltijd de fles openen of uur vooraf decanteren in karaf. Drinktemperatuur: 17-19 °C.
Beoordelingen:

technische info & recensies

 

Matteo Correggia - Roero Riserva Roche d’Ampsej 2012

Matteo Corregia - Roche D'Ampsej 2004

Nebbiolo

Naturale
Prijs per fles:
Prijs vanaf 6 flessen (per 6 inclusief houten kist):
€ 43,75
€ 40,95

De Roche d'Ampsej is het kroonjuweel van Correggia. Sinds de eerste jaargang in 1996 regelmatig onderscheiden met “tre bicchieri” in de Gambero Rosso! Ook deze jaargang kreeg hoge scores en goede recensies! Daarbij is 2004 het beste jaar - zeker voor nebbiolo - van de afgelopen 10 jaar, met bijzonder verfijnde en uitgebalanceerde wijnen. Deze 2004 is nu perfect op dronk, al kan hij nog rustig 10 jaar mee.

Deze Roche d'Ampsej heeft een heel klassieke geur, aangenaam, complex, met zowel kruiden en specerijen, leer, tabak, rozenblaadjes en florale tonen. Deze komen terug in de smaak, waarin deze wijn zich complex en vooral uitgebalanceerd toont, met mooie zuren en goede mineraliteit. Geweldige, lange afdronk. Deze wijn is een klassiek voorbeeld van een “Barolo van de Roero” en biedt meer dan menig veel duurdere top-barolo.

Lekker bij: vooral erg goed bij roodwild zoals hert en ree; gebakken paddestoelen; overig gebraden en gegrild rood vlees; vlees- en wildstoof; rijpe kazen.
Advies
: zeker wanneer jong gedronken enkele uren voor de maaltijd de fles openen of 2 uur vooraf decanteren in karaf. Drinktemperatuur 18-19 °C.
Beoordelingen:
Gambero Rosso: 3 rode glaasjes; Duemilavini: 5 trosjes; Parker: 90 pnt.
Op dronk / bewaren
: Ontwikkelt zich nog vele jaren na botteling; is op dronk vanaf ca 2015, verwachte top 2016-2020, maar kan 15+ jaar ouderen

technische info

 

Matteo Correggia - Roero Riserva Roche d’Ampsej 2011

Matteo Corregia - Roche D'Ampsej 2004

Nebbiolo

Naturale
Prijs per fles:
Prijs vanaf 6 flessen (per 6 inclusief houten kist):
€ 44,65
€ 41,95

De Roche d'Ampsej is het kroonjuweel van Correggia. Sinds de eerste jaargang in 1996 regelmatig onderscheiden met “tre bicchieri” in de Gambero Rosso, de "5 grappoli" in de gids van de AIS sommeliers, en in de diverse andere gidsen. Dankzij de zandgronden van de Roero zijn de tannines wat fijner dan van vergelijkbare Barolo's en Barbaresco's, waardoor de Roero Riserva's wat soepeler en toegankelijker zijn

Deze Roche d'Ampsej uit het warme 2011 heeft een meer fruitig karakter dan in koelere jaren, met bosaardbei en framboos, aangenaam soepel en vol, complex met wat kruiden en specerijen, leer, tabak, rozenblaadjes en florale tonen. Voldoende zuren en rijpe tannines, met een mooie lange afdronk. Deze wijn is een klassiek voorbeeld van een “Barolo van de Roero” en biedt meer dan menig veel duurdere top-barolo.

Lekker bij: vooral erg goed bij roodwild zoals hert en ree; gebakken paddestoelen; overig gebraden en gegrild rood vlees; vlees- en wildstoof; rijpe kazen.
Advies
: zeker wanneer jong gedronken enkele uren voor de maaltijd de fles openen of 2 uur vooraf decanteren in karaf. Drinktemperatuur 18-19 °C.
Beoordelingen:
Gambero Rosso: 3 rode glaasjes; Duemilavini: 5 trosjes; Parker: 90 pnt.
Op dronk / bewaren
: Ontwikkelt zich nog vele jaren na botteling; is op dronk vanaf ca 2016, verwachte top 2017-2021, maar kan 15+ jaar ouderen

technische info

 
Meer artikelen...