Olivero

Het wijnhuis Olivero is gelegen in Roddi, net ten westen van Alba aan de noordrand van het Barolo gebied. Het is een kleine cantina waar slechts 4 hectare wijnstokken verbouwd worden.

Het is goed te merken dat bij Mario Olivero zijn zoon Lorenzo sinds kort de wijnmaker is. Dankzij zijn opleiding worden ook modernere technieken ingezet bij de vinificatie. Ook het houtgebruik is teruggebracht. Het resultaat zijn toegankelijke wijnen met niet te harde tannines.

Olivero - Langhe Arneis 2019

Olivero - Campii Raudii
barbera Naturale
Prijs per fles:
Vanaf 12 flessen:
€ 12,35
€ 11,75


Dat Lorenzo Olivero niet alleen goede Barolo's kan maken blijkt uit zijn brede range wijnen, waaronder deze Barbera. Int het zeer warme 2017 deed de Barbera druif het vaak goed, omdat die van veel warmte houdt.

Lekker volfruitige Barbera. De wijn heeft een rijping gehad van circa half jaar op stalen tank en daarna nog 6 - 8 maanden op vat. Daardoor mooie balans tussen fruit en houttonen.
Lekker bij: voorgerechten, vlees, gebraden worst; pasta met rode saus; gevogelte, zachte en halfharde kazen
Advies
: half uur voor de maaltijd de fles openen
Drinktemperatuur
: 17-18°C

Lees meer...

 

Olivero - Dolcetto d'Alba 2017

Olivero - Campii Raudii
barbera Naturale
Prijs per fles:
Vanaf 12 flessen:
€ 12,35
€ 11,75


Dat Lorenzo Olivero niet alleen goede Barolo's kan maken blijkt uit zijn brede range wijnen, waaronder deze Barbera. Int het zeer warme 2017 deed de Barbera druif het vaak goed, omdat die van veel warmte houdt.

Lekker volfruitige Barbera. De wijn heeft een rijping gehad van circa half jaar op stalen tank en daarna nog 6 - 8 maanden op vat. Daardoor mooie balans tussen fruit en houttonen.
Lekker bij: voorgerechten, vlees, gebraden worst; pasta met rode saus; gevogelte, zachte en halfharde kazen
Advies
: half uur voor de maaltijd de fles openen
Drinktemperatuur
: 17-18°C

Lees meer...

 

Olivero - Barbera d'Alba 2017

Olivero - Campii Raudii
barbera Naturale
Prijs per fles:
Vanaf 12 flessen:
€ 13,80
€ 13,10


Dat Lorenzo Olivero niet alleen goede Barolo's kan maken blijkt uit zijn brede range wijnen, waaronder deze Barbera. Int het zeer warme 2017 deed de Barbera druif het vaak goed, omdat die van veel warmte houdt.

Lekker volfruitige Barbera. De wijn heeft een rijping gehad van circa half jaar op stalen tank en daarna nog 6 - 8 maanden op vat. Daardoor mooie balans tussen fruit en houttonen.
Lekker bij: voorgerechten, vlees, gebraden worst; pasta met rode saus; gevogelte, zachte en halfharde kazen
Advies
: half uur voor de maaltijd de fles openen
Drinktemperatuur
: 17-18°C

Lees meer...

 

Olivero - Langhe Nebbiolo 2016

Olivero - Langhe Nebbiolo
Nebbiolo Naturale
Prijs per fles:
Vanaf 6 flessen
€ 17,95
€ 17,05


De Langhe Nebbiolo wordt ook wel een "kleine Barolo" genoemd, en dat gaat zeker op voor deze wijn. Zowel qua opvoeding - met 1,5 jaar op barrique - als smaakprofiel ontloopt hij zijn beroemde 'grote broer' niet zo, maar is hij als "tweede wijn"wel aanzienlijk goedkoper. Daarbij is hij gemaakt om wat jonger al gedronken te kunnen worden, dus hoeft niet zo lang opgelegd te worden zoals een Barolo.

Voor nebbiolo was 2013 een heel goed jaar, niet alleen voor de Barolo maar ook voor deze Langhe Nebbiolo. Het is wel een jaargang die gebaat is bij een paar jaar flesrijping om zijn  volle potentieel te laten zien. In de geur naast wat fruit duidelijk het typische nebbiolo profiel met frambozen, rozenblaadjes, geranium en bosgrond. De smaak is stevig, vol en krachtig, met jong nog duidelijk aanwezige tannines die de komende jaren mooi zacht zullen worden.
Lekker bij: geroosterd en gebraden vlees; wild, stoofvlees, hazepeper, fazant, pasta met vleessaus; rijpe kazen.
Advies
: 1-2 uur voor de maaltijd de fles openen of van te voren decanteren.
Drinktemperatuur: 17-18°C

Lees meer...

 

Olivero - Langhe Nebbiolo 2013

Olivero - Langhe Nebbiolo
Nebbiolo Naturale
Prijs per fles:
Vanaf 6 flessen
€ 19,95
€ 18,95
Magnum 1,5 L (in geschenkverpakking)
€ 45,90
De Langhe Nebbiolo wordt ook wel een "kleine Barolo" genoemd, en dat gaat zeker op voor deze wijn. Zowel qua opvoeding - met 1,5 jaar op barrique - als smaakprofiel ontloopt hij zijn beroemde 'grote broer' niet zo, maar is hij als "tweede wijn"wel aanzienlijk goedkoper. Daarbij is hij gemaakt om wat jonger al gedronken te kunnen worden, dus hoeft niet zo lang opgelegd te worden zoals een Barolo.

Voor nebbiolo was 2013 een heel goed jaar, niet alleen voor de Barolo maar ook voor deze Langhe Nebbiolo. Het is wel een jaargang die gebaat is bij een paar jaar flesrijping om zijn  volle potentieel te laten zien. In de geur naast wat fruit duidelijk het typische nebbiolo profiel met frambozen, rozenblaadjes, geranium en bosgrond. De smaak is stevig, vol en krachtig, met jong nog duidelijk aanwezige tannines die de komende jaren mooi zacht zullen worden.
Lekker bij: geroosterd en gebraden vlees; wild, stoofvlees, hazepeper, fazant, pasta met vleessaus; rijpe kazen.
Advies
: 1-2 uur voor de maaltijd de fles openen of van te voren decanteren.
Drinktemperatuur: 17-18°C

Lees meer...

 

Olivero - Langhe Nebbiolo 2011

Olivero - Langhe Nebbiolo
Nebbiolo Naturale
Prijs per fles:
Per doos van 6 flessen:
LAATSTE FLESSEN € 20,95
€ 19,90
Magnum 1,5 L (in geschenkverpakking)
alleen andere jaargangen

De Langhe Nebbiolo wordt ook wel een "kleine Barolo" genoemd, en dat gaat zeker op voor deze wijn. Zowel qua opvoeding als smaakprofiel ontloopt hij zijn beroemde 'grote broer' niet zo, maar is wel aanzienlijk goedkoper. Daarbij is hij gemaakt om jonger te drinken, dus hoeft niet opgelegd te worden zoals Barolo.

Deze nebbiolo uit het warme 2011 is duidelijk anders dan die uit het koude 2010: meer fruit, minder aardse tonen, en zachtere tannines. Misschien wat minder de typische nebbiolo karakteristiek, maar daarvoor in de plaats wel voller en makkelijker drinkbaar. Mooie wijn met zeer goed prijs/kwaliteit verhouding.

Lekker bij: geroosterd en gebraden vlees; wild, stoofvlees, hazepeper, fazant, pasta met vleessaus; rijpe kazen.
Advies
: 1-2 uur voor de maaltijd de fles openen of half uurtje van te voren decanteren.
Drinktemperatuur: 17-18°C

Lees meer...

 

Olivero - Langhe Nebbiolo 2010

Olivero - Langhe Nebbiolo
Nebbiolo Naturale
Prijs per fles:

LAATSTE FLESSEN € 21,95

Magnum 1,5 L (in geschenkverpakking)
alleen andere jaargangen
De Langhe Nebbiolo wordt ook wel een "kleine Barolo" genoemd, en dat gaat zeker op voor deze wijn. Zowel qua opvoeding - met 1,5 jaar op barrique - als smaakprofiel ontloopt hij zijn beroemde 'grote broer' niet zo, maar is hij als "tweede wijn"wel aanzienlijk goedkoper. Daarbij is hij gemaakt om wat jonger al gedronken te kunnen worden, dus hoeft niet zo lang opgelegd te worden zoals een Barolo.

Voor nebbiolo was 2010 een zeer goed jaar, niet alleen voor de Barolo maar ook voor deze Langhe Nebbiolo. Het is wel een jaargang die gebaat is bij een paar jaar flesrijping om zijn  volle potentieel te laten zien. In de geur naast wat fruit duidelijk het typische nebbiolo profiel met frambozen, rozenblaadjes, geranium en bosgrond. De smaak is stevig, vol en krachtig, met jong nog duidelijk aanwezige tannines die de komende jaren mooi zacht zullen worden. Jaargang 2009 en 2011 (beiden ook te bestellen) zijn jong iets eerder op dronk, deze mag jaartje langer liggen....
Lekker bij: geroosterd en gebraden vlees; wild, stoofvlees, hazepeper, fazant, pasta met vleessaus; rijpe kazen.
Advies
: 1-2 uur voor de maaltijd de fles openen of van te voren decanteren.
Drinktemperatuur: 17-18°C

Lees meer...

 

Olivero - Barbera Superiore "Campii Raudii" 2016

Olivero - Campii Raudii
barbera Naturale
Prijs per fles:
Vanaf 6 flessen:
€ 20,95
€ 19,95


De Campii Raudii is de cru barbera van Olivero, en heeft een opvoeding van 1,5 jaar op barriques gekregen. Daardoor kan de wijn goed jarenlang opgelegd worden en heeft de wijn een mooie complexiteit gekregen.

In de geur rood fruit en oosterse specerijen, die een mooie zwoele indruk geven. Mooie lange afdronk met zuren, fruit en hout mooi in balans. Lorenzo brengt zijn wijnen bij voorkeur pas op de markt wanneer ze op dronk zijn. Daardoor zijn de tannines ondertussen al mooi rond en is de wijn nu op dronk. Een heel mooi glas!

Lekker bij: geroosterd en gebraden vlees; lamsvlees; niet te stevig wild; pasta met vleessaus; halfrijpe en blauwe kazen
Advies
: 1-2 uur voor de maaltijd de fles openen
Drinktemperatuur
: 17-18°C

Lees meer...

 

Olivero - Barbera Superiore "Campii Raudii" 2015

Olivero - Campii Raudii
barbera Naturale
Prijs per fles:
Vanaf 6 flessen:
€ 20,95
€ 19,95


De Campii Raudii is de cru barbera van Olivero, en heeft een opvoeding van 1,5 jaar op barriques gekregen. Daardoor kan de wijn goed jarenlang opgelegd worden en heeft de wijn een mooie complexiteit gekregen.

In de geur rood fruit en oosterse specerijen, die een mooie zwoele indruk geven. Mooie lange afdronk met zuren, fruit en hout mooi in balans. Lorenzo brengt zijn wijnen bij voorkeur pas op de markt wanneer ze op dronk zijn. Daardoor zijn de tannines ondertussen al mooi rond en is de wijn nu op dronk. Een heel mooi glas!

Lekker bij: geroosterd en gebraden vlees; lamsvlees; niet te stevig wild; pasta met vleessaus; halfrijpe en blauwe kazen
Advies
: 1-2 uur voor de maaltijd de fles openen
Drinktemperatuur
: 17-18°C

Lees meer...

 

Olivero - Barolo "Bricco Rocca" 2015

Olivero - Barolo Bricco Rocca
Nebbiolo Naturale
Prijs per fles:
Vanaf 6 flessen:
€ 33,75
€ 31,95

Deze barolo van Olivero is afkomstig van de Bricco Rocca cru.

De wijn heeft een geur van klein rood fruit, rozen, kruiden, specerijen, ceder en tabak. Vintage 2015 is een goed jaar voor Barolo, en ook eentje die relatief jong gedronken kan worden. Waar je meestal Barolo pas vanaf ca 10 jaar kan drinken, kan je deze 2015 al na een jaar of 7 - 8 drinken, dus vanaf 2022.
Tip: als je hem jong gaat drinken, dan de fles een a twee uur van te voren open maken, of hem een half uurtje vooraf overschenken in in decanteerkaraf.

Lekker bij: klassieke combi is met wild zoals everzwijn en ree; wildstoof; gebraden en gegrild rood vlees; gevogelte zoals bv ganzenborst en fazant; donker stoofvlees zoals ossobucco (ossenstaart); gerechten met paddestoelen zoals porcini en truffel; rijpe kazen.
Advies
: jonge barolo het beste enkele uren voor de maaltijd openen of 0,5-1,0 uur tevoren decanteren in karaf, bij gerijpte barolo (10+ jaar) kort tevoren decanteren. Traditioneel wordt een breed glas (type Bourgogne) gebruikt.
Drinktemperatuur: 18-19°C

Lees meer...

 

Olivero - Barolo "Bricco Rocca" 2013

Olivero - Barolo Bricco Rocca
Nebbiolo Naturale
Prijs per fles:
Vanaf 6 flessen:
€ 34,95
€ 33,20

Deze barolo van Olivero is afkomstig van de Bricco Rocca cru.

De wijn heeft een geur van klein rood fruit, rozen, kruiden, specerijen, ceder en tabak. Vintage 2013 is een topjaar voor Barolo, maar jong vrij toegankelijk heeft wel veel tijd nodig om zijn top te bereiken: advies is pas drinken vanaf 2025 om de potentie goed tot zijn recht te laten komen. En hij kan nog ca 10 jaar daarna bewaard worden. Tip: als je hem jong wil drinken de fles een half uurtje vooraf overschenken in in decanteerkaraf.

Lekker bij: klassieke combi is met wild zoals everzwijn en ree; wildstoof; gebraden en gegrild rood vlees; gevogelte zoals bv ganzenborst en fazant; donker stoofvlees zoals ossobucco (ossenstaart); gerechten met paddestoelen zoals porcini en truffel; rijpe kazen.
Advies
: jonge barolo het beste enkele uren voor de maaltijd openen of 0,5-1,0 uur tevoren decanteren in karaf, bij gerijpte barolo (10+ jaar) kort tevoren decanteren. Traditioneel wordt een breed glas (type Bourgogne) gebruikt.
Drinktemperatuur: 18-19°C

Lees meer...