Deltetto

Deltetto is een wijnhuis in de Roero dat al zo'n 60 jaar kwaliteitswijnen produceert. Het is niet alleen bekend van de klassieke wijnen uit de streek, de witte Roero Arneis en Favorita en de rode Nebbiolo's en Barbera's, maar vooral ook vanwege de uitstekende mousserende wijnen die ze maken. Het piemontese antwoord op champagne: toegankelijker en goedkoper.

Deltetto - Bianco "Suasi" 2015

Deltetto Servaj
arneis, favorita, chardonnay
Naturale
Prijs per fles:
Vanaf 12 flessen per fles:
Vanaf 36 flessen:
€ 7,75
€ 7,35
€ 6,95

De Suasi is een blend van voornamelijk Arneis en Favorita, met ook een klein beetje Chardonnay. Het is een wat eenvoudigere wijn, gemaakt om ook goed zo te kunnen drinken. Heerlijke zomerwijn, voor op het terras of in de tuin!

Aangename geur met tropisch fruit en iets bloemen. In de smaak naast fruit ook wat frisse groene tonen en grapefruit. Soepel maar lekker fris, heerlijk doordrinkbaar. Lekker als aperitief en bij de borrel, maar kan ook prima bij lichte voorgerechten en vis.

Lekker bij: als aperitief; bij antipasti; bij lichte voorgerechten; bij witvis.
Advies: drinktemperatuur 8-10 °C ; op heel warme dagen evt iets koeler
Beoordelingen

technische gegevens

 

Deltetto - Langhe Favorita "Servaj" 2014

Deltetto Servaj
Favorita
Naturale
Prijs per fles:
Vanaf 12 flessen per fles:

€ 11,20
€ 10,65


De Favorita druif is een van de traditionele autochtone druivensoorten van de Roero. In Ligurië en Sardinië wordt deze druif ook wel Vermentino genoemd, maar omdat de bodems daar meestal heel anders zijn zijn die wijnen meestal wat zwaarder. Door de zandige bodems van de Roero is de Favorita aromatischer en iets frisser. Meestal is Favorita lekker stuivend in het glas. Een echte zomerse wijn die lekker is om zo te drinken!

Stuivende geur met bloemen, citrus en wit fruit. Intense geur en smaak, mineraal, soepel maar met voldoende zuren dus lekker fris. Heerlijk als aperitief maar kan ook prima bij niet te zware voorgerechten.

Lekker bij: als aperitief; bij antipasti; bij schaaldieren zoals kreeft en krab(-salade), fruit de mer; bij eiergerechten; bij lichte voorgerechten.
Advies: drinktemperatuur 8-10 °C ; op heel warme dagen evt iets koeler
Beoordelingen: Decanter: Highly Recommended - 17,25/20 pt (klik voor download)

technische gegevens

 

Deltetto - Roero Arneis "Daivej" 2015

Deltetto Servaj
Arneis
Naturale
Prijs per fles:
Vanaf 12 flessen per fles:

€ 11,40
€ 10,85


De Roero Arneis Daivej kenmerkt zich - net als de meeste andere wijnen van Deltetto - door zijn toegankelijke karakter, ondanks de meestal vrij traditionele vinificatie. Ook deze arneis is vrij soepel en niet te stevig, niet te veel zuren en bitters, en daardoor lekker doordrinkbaar. Daarbij was 2014 in Piemonte een heel goed jaar voor wit, dus dit jaar is extra lekker.

De Daivej heeft in de iets zwoele geur wat tropisch fruit, perzik en amandel. Zacht met mooie ronde zuren, soepel, fruitig en mineraal met mooie lange afdronk. Gewoon lekker !

Lekker bij: als aperitief; bij antipasti; bij voorgerechten en lichte hoofdgerechten (bv vegetarisch).
Advies: drinktemperatuur 10-11 °C
Beoordelingen

technische gegevens

 

Deltetto - Roero Arneis "San Michele" 2016

Deltetto Servaj
Arneis
Naturale
Prijs per fles:
Vanaf 12 flessen per fles:

€ 14,85
€ 14,10


De Roero Arneis San Michele is de arneis cru van deltetto: hij is gemaakt van een selectie van de beste druiven uit de San Michele wijngaard. Door de optimale rijpheid van het fruit is de wijn wat voller heeft hij wat meer rijp fruit in de smaak. De helft van de wijn krijgt een korte opvoeding van ca 6 maanden op voornamelijk gebruikte vaten, zodat de wijn wint aan complexiteit en rondheid, maar zonder een duidelijke hout- en vanilletoon te krijgen.

Heerlijke wijn die goed bij eten kan: mooie ronde zuren, soepel, mineraal, wit en geel fruit, lange afdronk. !

Lekker bij: als aperitief; bij antipasti; bij voorgerechten, groentegerechten, en hoofdgerechten van vis, wit vlees en gevogelte.
Advies: drinktemperatuur 10-12 °C
Beoordelingen

technische gegevens

 

Deltetto - Brut 'metodo classico' 2011

Deltetto Brut
pinot nero, chardonnay
Naturale
Prijs per fles:
Vanaf 6 flessen per fles:
(inclusief flesstopper)
€ 20,90
€ 19,85
Magnum 1,5 L in geschenkverpakking
€ 46,95

Deze Brut een klassieke blend van 50% pinot nero (pinot noir) en 50% chardonnay, met een laag rendement van 60 hl/ha, gemaakt op de traditionele Metodo Classico manier (vroeger: "methode champenoise") met een 2e vergisting op de fles. Daarmee is de wijn helemaal vergelijkbaar met champagne en andere goede mousserende wijnen. Champagne moet minimaal 15 maanden op fles rijpen voor hij gebotteld mag, maar deze Brut heeft maar liefst minimaal 42 maanden op de fles gerijpt. Door de langere rijping krijg je een mooiere, vollere smaak en een fijnere mousse. En dank zij het klimaat dat wat warmer is dan in de Champagnestreek is deze wijn zachter en fruitiger en met wat minder strenge zuren dan de meeste (betaalbare) champagnes. En goedkoper dan champagne natuurlijk!

Deze Brut is mooi droog (ca 6-7 gr/l restsuiker), licht fruitig, mineraal, crisp en fris, met elegantie en finesse en mooie fijne bubbels die lang aanhouden. Door de zandige bodems in de Roero krijgen de witte wijnen goede zuren en een mooie mineraliteit. Gebotteld in een fraaie fles (ook als magnum verkrijgbaar).

Lekker bij: als aperitief; bij schaaldieren, met name oesters; kreeft en krab(-salade), fruit de mer; bij pasta en risotto met vis; bij antipasti en voorgerechten.
Advies: drinktemperatuur 6-8 °C (koelkast temperatuur tot tikje warmer als die erg koud staat); drinken in flute of speciaal wijnglas voor mousserende wijn.
Beoordelingen: Gambero Rosso: 2 glaasjes ; Duemilavini: 4 trosjes ; Veronelli: 2 sterren, 86 punten

technische gegevens

 

Deltetto - Brut Rosé 'metodo classico'


nebbiolo, pinot nero
Naturale
Prijs per fles
Vanaf 6 flessen:
(inclusief flesstopper)

€ 23,95
€ 21,50

Magnum 1,5 L in geschenkverpakking € 52,50
Deze Brut Rosé is gemaakt van pinot nero (pinot noir) en nebbiolo, de edele druif van Piemonte en bekend van de grote rode wijnen die er van gemaakt worden. Het is een klassiek gemaakte spumante (Metodo Classico, in FR "methode champenoise") door middel van een 2e vergisting op de fles. De kleur heeft de wijn gekregen door korte inweking op de schillen en niet door toevoeging van rode wijn zoals bij champagne gebeurt. De wijn heeft daardoor ook echt aroma's van de gebruikte druivensoorten. De Brut Rosé heeft maar liefst minimaal 36 maanden gerijpt op de gisten, net als een Riserva! En dat proef je, want langere rijping geeft een fijnere smaak en mousse. De mousserende wijnen van Deltetto worden gebotteld in een speciale fles met bijzonder fraaie vorm.

De Brut Rosé is droog maar niet té (7-8 gr/l restsuiker), en kenmerkt zich door een geur van rood fruit zoals aardbeien en framboos, beetje florale tonen zoals rozen en viooltjes, en broodkorst en gisten. Hij heeft mooie fijne bubbels die lang aanhouden. Door de zandige bodems in de Roero krijgen de witte wijnen een goede zuurgraad en een mooie mineraliteit, en dank zij het klimaat dat wat warmer is dan de Champagne is deze wijn wat zachter en fruitiger dan de meeste champagnes. Maar het grootste verschil is natuurlijk de prijs, want goede rose champagne kost minimaal 40 euro per fles!
Lekker bij: als aperitief / om zo te drinken; bij gedroogde ham, bij alle gerechten behalve zoete / desserts..
Advies: drinktemperatuur 6-8 °C (koelkast temperatuur tot tikje warmer als die erg koud staat); drinken in flute of wijnglas voor wit;
Beoordelingen: Duemilavini / Bibenda AIS: 3 trosjes ; Veronelli: 2 sterren, 87 punten

technische gegevens

 

Deltetto - Extra Brut Riserva 2008 'metodo classico'

Deltetto Brut
Chardonnay, Pinot Nero
Naturale
Prijs per fles
Vanaf 12 flessen:
Vanaf 6 flessen Deltetto spumante (mag gemengd) gratis champagnestopper, bij 12 flessen gemengd ook een gratis Icebag!
€ 23,95
€ 21,95

Magnum 1,5 l in geschenkverpakking
Dubbele Magnum 3,0 liter in houten kist
€ 52,50
€ 125,-
Deze Extra Brut is gemaakt met pinot nero (pinot noir) en chardonnay, en is op de traditionele manier (Metodo Classico, vroeger "methode champenoise") door middel van een 2e vergisting op de fles gemaakt, vergelijkbaar met champagne. Deze Riserva heeft 42 maanden flesrijping gehad.  Deze lange rijping geeft een fijnere en intensere smaak en mousse. De Riserva is een millesimato oftwel gemaakt van wijn uit één jaar, in tegenstelling tot de meeste champagnes en spumantes die gemaakt worden door meerdere jaren te mengen. De mousserende wijnen van Deltetto worden gebotteld in een fraaie fles.

Deze Extra Brut is vrij droog (maar 5 gr/l restsuiker), licht fruitig, notig, vol en fris, met mooie fijne bubbels die lang aanhouden. Door de zandige bodems in de Roero krijgen de witte wijnen een goede zuurgraad en een mooie mineraliteit, en dank zij het klimaat dat wat warmer is dan de Champagne is deze wijn wat zachter en fruitiger dan de meeste champagnes. Maar het grootste verschil is natuurlijk de prijs, want goede Reserve champagne kost minimaal 40 euro per fles!
Lekker bij: perfect als als aperitief en om zo te drinken; bij schaal- en schelpdieren, met name oesters, kreeft en krab(-salade); verder bij alle (niet-zoete) gerechten behalve desserts.
Advies: drinktemperatuur 6-8 °C (koelkast temperatuur tot tikje warmer als die erg koud staat); drinken in flute of wijnglas voor wit;
Beoordelingen: Duemilavini / Bibenda AIS: 4 trosjes ; Veronelli: 2 sterren / 89 punten

Lees meer...

 

Deltetto - Langhe Nebbiolo 2013

Deltetto Langhe Nebbiolo
Nebbiolo
Naturale
Prijs per fles:
Vanaf 12 flessen per fles:

€ 13,95
€ 13,25
Halfje 37,5 cl :
Vanaf 12 flesjes :
€ 7,55
€ 7,15

De Langhe Nebbiolo heeft is de basis Nebbiolo van Deltetto, en gemaakt om gelijk al te kunnen drinken. Daarbij is er voor gekozen om de wijn wel op houten vaten te laten rijpen, maar wat korter (ca 12 maanden) en op grote vaten.  Daardoor is het fruit goed bewaard gebleven.

Rood fruit als frambozen en kersen, fris en mineraal, met goede tannines. Prima prijs/kwaliteit verhouding!

Lekker bij: pasta's met rode saus, groentengerechten, geroosterd of gebraden rood vlees, stoofvlees.
Advies: drinktemperatuur 16-18 °C
Beoordelingen

technische gegevens

 

Deltetto - Pinot Noir 2013

Deltetto Roero
Pinot Noir
Naturale
Prijs per fles:
Vanaf 12 flessen per fles:

€ 15,95
€ 15,15


De afgelopen 10 jaar zie je steeds vaker Pinot Nero aangeplant. Deltetto had deze echter al decennia staan voor de mousserende wijnen. Sinds een paar jaar maken ze er ook een rode wijn van, en met succes!

Wat een lekkere pinot: licht, fris en fruitig, wat mineraal, mooi bescheiden hout en goede lengte. Zomers een extra graadje koelen maakt hem lekker fris!

Lekker bij: Past goed zowel bij groente- als vleesgerechten
Advies: drinktemperatuur 15-17 °C
Beoordelingen

technische gegevens

 

Deltetto - Roero 2013

Deltetto Roero
Nebbiolo
Naturale
Prijs per fles:
Vanaf 12 flessen per fles:

€ 15,30
€ 14,55


De Roero heeft net een wat kortere houtrijping gehad dan de Riserva, namelijk zo'n 18 maanden in plaats van 24 maanden. Hij wordt daarbij niet gemaakt als een echte bewaarwijn, maar om jonger al te kunnen drinken. Verder doet hij niet zo veel onder voor zijn "grotere broer": een heerlijke wijn met typische nebbiolo karakter.

Rood fruit, iets aards, mineraal, elegante tannines. Ook deze Deltetto heeft weer een heel goede prijs/kwaliteit verhouding!

Lekker bij: geroosterd of gebraden rood vlees, stoofvlees.
Advies: drinktemperatuur 17-18 °C
Beoordelingen

technische gegevens

 

Deltetto - Roero Riserva "Braja" 2011

Deltetto Servaj
Nebbiolo
Naturale
Prijs per fles:
Vanaf 12 flessen per fles:

€ 18,85
€ 17,90


De Braja van Deltetto is zo'n wijn die bij uitstek het verschil tussen een Roero Riserva en een Barolo of Barbaresco laat zien. Door de zandigere bodem in de Roero zijn de tannines relatief zacht en rond, en heeft de wijn een duidelijk fruitiger krakter. Dat laatste is zeker in de warmere jaren zoals 2011 duidelijk. Daardoor is de wijn jong al op dronk, al kan deze rustig tot zo'n 10 jaar bewaard worden. diverse keren bekroond met de tre bicchieri in de Gambero Rosso!

Intense geur van rijp fruit, vooral rood fruit, aangevuld met viooltjes en rozenblaadjes. Elegante tannines, tikje drop, mineraal, lekker lange afdronk. Voor bij een mooi hoofdgerecht. Zeer goede prijs/kwaliteit verhouding!

Lekker bij: geroosterd of gebraden rood vlees, stoofvlees, klein en groot wild, stevige hoofdgerechten.
Advies: drinktemperatuur 17-18 °C
Beoordelingen: Gambero Rosso: 

technische gegevens

 
Meer artikelen...