Deltetto

Deltetto is een wijnhuis in de Roero dat al zo'n 60 jaar kwaliteitswijnen produceert. Het is niet alleen bekend van de klassieke wijnen uit de streek, de witte Roero Arneis en Favorita en de rode Nebbiolo's en Barbera's, maar vooral ook vanwege de uitstekende mousserende wijnen die ze maken. Het piemontese antwoord op champagne: toegankelijker en goedkoper.

Deltetto - Bianco "Suasi" 2019

Deltetto Servaj
arneis, chardonnay
Naturale
Prijs per fles:
Vanaf 12 flessen per fles:
€ 9,70
€ 9,25

De Suasi is een blend van Arneis en Chardonnay. Het is een lekkere wijn, fris en licht fruitig, gemaakt om zo te drinken als kan je wilt maar ook prima samen gaat met niet te stevige gerechten. Heerlijke zomerwijn, voor op het terras of in de tuin! Sinds jaargang 2018 een Langhe Bianco DOC.

Aangename iets bloemige geur en hint steenfruit. In de smaak naast wat fruit ook wat frisse tonen, grapefruit en wat mineraliteit.

Lekker bij: als aperitief; bij antipasti; bij lichte voorgerechten; bij witvis.
Advies: drinktemperatuur 8-10 °C ; op heel warme dagen evt iets koeler
Beoordelingen

technische gegevens

 

Deltetto - Langhe Favorita "Servaj" 2020

Deltetto Servaj
Favorita
Naturale
Prijs per fles:
Vanaf 6 flessen per fles:
Half flesje 37,5 cl :
Per 12 halfjes

€ 12,50
€ 11,85
€ 7,30
€ 6,95


De Favorita druif is een van de traditionele autochtone druivensoorten van de Roero. In Ligurië en Sardinië wordt deze druif ook wel Vermentino genoemd, maar omdat de bodems daar meestal heel anders zijn zijn die wijnen meestal wat zwaarder. Door de zandige bodems van de Roero is de Favorita aromatischer en iets frisser. Meestal is Favorita lekker stuivend in het glas. Een echte zomerse wijn die lekker is om zo te drinken!

Stuivende geur met bloemen, citrus en wit fruit. Intense geur en smaak, mineraal, soepel maar met voldoende zuren dus lekker fris. Heerlijk als aperitief maar kan ook prima bij niet te zware voorgerechten.

Lekker bij: als aperitief; bij antipasti; bij schaaldieren zoals kreeft en krab(-salade), fruit de mer; bij eiergerechten; bij lichte voorgerechten.
Advies: drinktemperatuur 8-10 °C ; op heel warme dagen evt iets koeler
Beoordelingen: Decanter: Highly Recommended - 17,25/20 pt (klik voor download)

technische gegevens

 

Deltetto - Roero Arneis "Daivej" 2019

Deltetto Servaj
Arneis
Naturale
Prijs per fles:
Vanaf 12 flessen per fles:

€ 12,60
€ 11,95
Magnum (2014) € 29,25

De Roero Arneis Daivej kenmerkt zich - net als de meeste andere wijnen van Deltetto - door zijn toegankelijke karakter, ondanks de meestal vrij traditionele vinificatie. Ook deze Arneis is vrij soepel en niet te stevig, niet te veel zuren en daardoor lekker doordrinkbaar.

De Daivej heeft in de geur wat bloesen, tropisch fruit, perzik en amandel. Zacht met mooie ronde zuren, soepel, fruitig en mineraal met goede lengte, en heel licht bittertje. Gewoon lekker !

Lekker bij: als aperitief; bij antipasti; bij voorgerechten en lichte hoofdgerechten (bv vegetarisch).
Advies: drinktemperatuur 10-12 °C
Beoordelingen

technische gegevens

 

Deltetto - Roero Arneis "San Michele" 2020

Deltetto Servaj
Arneis
Naturale
Prijs per fles:
Vanaf 6 flessen per fles:

€ 15,95
€ 15,15


De Roero Arneis San Michele is de Arneis cru van Deltetto: hij is gemaakt van een selectie van de beste druiven uit één wijngaard, de San Michele wijngaard. Door de optimale rijpheid van het fruit is de wijn wat voller heeft hij wat meer rijp fruit in de smaak. De helft van de wijn krijgt een korte opvoeding van ca 6 maanden op voornamelijk gebruikte houten vaten, zodat de wijn wint aan complexiteit en rondheid, maar zonder een hout- of vanilletoon te krijgen. Deze wijn wordt de meeste jaren beter van een paar jaar flesrijping, dus drink hem rustig 3 - 6 jaar na vintage!

Heerlijke wijn die heel goed bij eten kan: mooie ronde zuren, soepel, mineraal, wit en geel fruit, lange afdronk. Meestal jong al lekker en gelijk op dronk, maar de wijn wint aan complexiteit door enkele jaren opleggen, dus niet gelijk alle flessen opdrinken... Een van de beste Arneis die er gemaakt wordt, en zeker een met de beste prijs/kwaliteit verhouding!

Lekker bij: als aperitief; bij antipasti; bij voorgerechten, groentegerechten, en hoofdgerechten van vis, wit vlees en gevogelte.
Advies: drinktemperatuur 10-12 °C
Beoordelingen

technische gegevens

 

Deltetto - Alta Langa Brut 'metodo classico' 2018

pinot nero, chardonnay
Naturale
Prijs per fles:
Vanaf 6 flessen per fles:

€ 26,10
€ 24,80Deze Brut een klassieke blend van ca 50% pinot nero (pinot noir) en 50% chardonnay, met een laag rendement, gemaakt op de traditionele Metodo Classico manier (vroeger: "methode champenoise") met een 2e vergisting op de fles. Daarmee is de wijn helemaal vergelijkbaar met champagne en andere goede mousserende wijnen. Champagne moet minimaal 15 maanden op fles rijpen voor hij gebotteld mag, maar deze Brut heeft maar liefst minimaal 36 maanden op de fles gerijpt. Door de langere rijping krijg je een mooiere, vollere smaak en een fijnere mousse. Sowieso is Champagne vaak wat wranger met meer zuren dan deze Italiaanse bubbels, wat veel wijnliefhebbers fijner drinken vinden.

Deze Brut is mooi droog, licht fruitig, lekker mineraal, crisp en fris, met elegantie en finesse en mooie fijne bubbels die lang aanhouden. De eerste jaargang 2016 werd meteen door Decanter Magazine gekozen als de beste mousserende wijn van heel Italië !!

Lekker bij: als aperitief; bij schaaldieren, met name oesters; kreeft en krab(-salade), fruit de mer; bij pasta en risotto met vis; bij antipasti en voorgerechten.
Advies: drinktemperatuur 6-8 °C (iets warmer dan koelkast temperatuur); drinken in wijnglas voor mousserende wijn of goed wijnglas zoals Rastal Harmony 54; flute alleen voor feestelijke effect. 
Beoordelingen

technische gegevens

 

Deltetto - Brut 'metodo classico' 2014

Deltetto Brut
pinot nero, chardonnay
Naturale
Prijs per fles:
Vanaf 6 flessen per fles:
(inclusief flesstopper)

Magnum (2010) 1,5 L in geschenkverpakking
€ 47,50

Deze Brut een klassieke blend van 50% pinot nero (pinot noir) en 50% chardonnay, met een laag rendement van 60 hl/ha, gemaakt op de traditionele Metodo Classico manier (vroeger: "methode champenoise") met een 2e vergisting op de fles. Daarmee is de wijn helemaal vergelijkbaar met champagne en andere goede mousserende wijnen. Champagne moet minimaal 15 maanden op fles rijpen voor hij gebotteld mag, maar deze Brut heeft maar liefst minimaal 42 maanden op de fles gerijpt. Door de langere rijping krijg je een mooiere, vollere smaak en een fijnere mousse. En dank zij het klimaat dat wat warmer is dan in de Champagnestreek is deze wijn zachter en fruitiger en met wat minder strenge zuren dan de meeste (betaalbare) champagnes. En goedkoper dan champagne natuurlijk!

Deze Brut is mooi droog (ca 6-7 gr/l restsuiker), licht fruitig, mineraal, crisp en fris, met elegantie en finesse en mooie fijne bubbels die lang aanhouden. Door de zandige bodems in de Roero krijgen de witte wijnen goede zuren en een mooie mineraliteit. Gebotteld in een fraaie fles (ook als magnum verkrijgbaar).

Lekker bij: als aperitief; bij schaaldieren, met name oesters; kreeft en krab(-salade), fruit de mer; bij pasta en risotto met vis; bij antipasti en voorgerechten.
Advies: drinktemperatuur 6-8 °C (koelkast temperatuur tot tikje warmer als die erg koud staat); drinken in flute of speciaal wijnglas voor mousserende wijn.
Beoordelingen

technische gegevens

 

Deltetto - Rosé de Noirs Brut 'metodo classico'

nebbiolo, pinot nero
Naturale
Prijs per fles
Vanaf 6 flessen:
(inclusief flesstopper)

€ 23,85
€ 22,65

Deze Brut Rosé is gemaakt van pinot nero (pinot noir) en nebbiolo, de edele druif van Piemonte en bekend van de grote rode wijnen die er van gemaakt worden. Het is een klassiek gemaakte spumante (Metodo Classico, in FR "methode champenoise") door middel van een 2e vergisting op de fles. De kleur heeft de wijn gekregen door korte inweking op de schillen en niet door toevoeging van rode wijn zoals bij champagne gebeurt. De wijn heeft daardoor ook echt aroma's van de gebruikte druivensoorten. De Brut Rosé heeft maar liefst minimaal 36 maanden gerijpt op de gisten, net als een Riserva! En dat proef je, want langere rijping geeft een fijnere smaak en mousse. De mousserende wijnen van Deltetto worden gebotteld in een speciale fles met bijzonder fraaie vorm.

De Brut Rosé is droog maar niet té (7-8 gr/l restsuiker), en kenmerkt zich door een geur van rood fruit zoals aardbeien en framboos, beetje florale tonen zoals rozen en viooltjes, en broodkorst en gisten. Hij heeft mooie fijne bubbels die lang aanhouden. Door de zandige bodems in de Roero krijgen de witte wijnen een goede zuurgraad en een mooie mineraliteit, en dank zij het klimaat dat wat warmer is dan de Champagne is deze wijn wat zachter en fruitiger dan de meeste champagnes. Maar het grootste verschil is natuurlijk de prijs, want goede rose champagne kost minimaal 40 euro per fles!
Lekker bij: als aperitief / om zo te drinken; bij gedroogde ham, bij alle gerechten behalve zoete / desserts..
Advies: drinktemperatuur 6-8 °C (koelkast temperatuur tot tikje warmer als die erg koud staat); drinken in flute of wijnglas voor wit;
Beoordelingen: Duemilavini / Bibenda AIS: 3 trosjes ; Veronelli: 2 sterren, 87 punten

technische gegevens

 

Deltetto - Pinot Noir 2015

Deltetto Roero
Pinot Noir
Naturale
Prijs per fles:
Vanaf 12 flessen per fles:

€ 16,95
€ 16,10


De afgelopen 10 jaar zie je steeds vaker Pinot Nero aangeplant. Deltetto had deze echter al decennia staan voor de mousserende wijnen. Sinds een paar jaar maken ze er ook een rode wijn van, en met succes!

Wat een lekkere pinot: licht, fris en fruitig, wat mineraal, mooi bescheiden hout en goede lengte. Zomers een extra graadje koelen maakt hem lekker fris!

Lekker bij: Past goed zowel bij groente- als vleesgerechten
Advies: drinktemperatuur 15-17 °C
Beoordelingen

technische gegevens

 

Deltetto - Roero 2015

Deltetto Roero
Nebbiolo
Naturale
Prijs per fles:
Vanaf 12 flessen per fles:
MAGNUM (2015)

€ 15,95
€ 15,15
€ 34,95


De Roero heeft net een wat kortere houtrijping gehad dan de Riserva, namelijk zo'n 18 maanden in plaats van 24 maanden. Hij wordt daarbij niet gemaakt als een echte bewaarwijn, maar om jonger al te kunnen drinken. Verder doet hij niet zo veel onder voor zijn "grotere broer": een heerlijke wijn met typische nebbiolo karakter.

Rood fruit, iets aards, mineraal, elegante tannines. Ook deze Deltetto heeft weer een heel goede prijs/kwaliteit verhouding!

Lekker bij: geroosterd of gebraden rood vlees, stoofvlees.
Advies: drinktemperatuur 17-18 °C
Beoordelingen

technische gegevens

 

Deltetto - Roero Riserva "Braja" 2014

Deltetto Servaj
Nebbiolo
Naturale
Prijs per fles:
Vanaf 12 flessen per fles:

€ 25,80
€ 24,50
Magnum 1,5 liter in kistje (2013)
Dubbele Magnum 3,0 liter in kist (2013 / 2010)

De Braja van Deltetto is zo'n wijn die bij uitstek het verschil tussen een Roero Riserva en een Barolo of Barbaresco laat zien. Door de zandigere bodem in de Roero zijn de tannines relatief zacht en rond, en heeft de wijn een duidelijk fruitiger krakter. Dat laatste is zeker in de koelere jaren zoals 2014 minder duidelijk, en gaat de wijn mer richting Barbaresco. Door de andere ondergrond is de wijn wel jonger al op dronk dan Barbaresco en Barolo, al kan deze ook prima zo'n 10 tot 15 jaar bewaard worden (en grote flessen nog vele langer). Regelmatig bekroond met de tre bicchieri in de Gambero Rosso! Eerste jaar dat volledig biologisch werd gewerkt.

Intense geur van rijp fruit, vooral rood fruit, aangevuld met viooltjes en rozenblaadjes, bosgrond en  ceder. Elegante tannines, aards met iets fruit, tikje droppige mineraliteit, lange afdronk. Voor bij een mooi hoofdgerecht. Ook in grote formaten!

Lekker bij: geroosterd of gebraden rood vlees, stoofvlees, klein en groot wild, stevige hoofdgerechten.
Advies: drinktemperatuur 17-18 °C
Beoordelingen: Veronelli: 90 pt

technische gegevens

 

Deltetto - Roero Riserva "Braja" 2013

Deltetto Servaj
Nebbiolo
Naturale
Prijs per fles:
Vanaf 6 flessen per fles:

€ 26,80
€ 25,45
Magnum 1,5 liter in kistje (beschikbaar: 2016)
Dubbele Magnum 3,0 liter in kist (2013 / 2010)
€ 58,50
€ 140,- / € 145,-

De Braja van Deltetto is zo'n wijn die bij uitstek het verschil tussen een Roero Riserva en een Barolo of Barbaresco laat zien. Door de zandigere bodem in de Roero zijn de tannines relatief zacht en rond, en heeft de wijn een duidelijk fruitiger krakter. Dat laatste is in de koelere jaren zoals 2013 wel zo fijn, want geeft een mooie balans met de meer vegetale tonen. Door de zachtere tannines is de wijn jong al op dronk, al kan deze rustig tot zo'n 10 tot 15 jaar bewaard worden. Opvallend voor het topjaar voor nebbiolo 2013 is dat ze zowel vele potentieel hebben voor ouderen als al jong drinkbaar zijn (in tegenstelling bv tot vorige topjaar 2010). Diverse keren bekroond met de tre bicchieri in de Gambero Rosso!

 

Intense geur van klein rood fruit, rozenblaadjes en iets geranium en tabak, aangevuld met tonen van munt. Elegante tannines, tikje drop, mineraal, mooie lange afdronk. Voor bij een mooi hoofdgerecht. Goede prijs/kwaliteit verhouding!

 

Lekker bij: geroosterd of gebraden rood vlees, stoofvlees, klein en groot wild, gevogelte als parelhoen of fazant.
Advies: drinktemperatuur 17-18 °C
Beoordelingen: Gambero Rosso: 

technische gegevens