Pecchenino

Pecchenino is hét top wijnhuis van de Dogliani, de streek net onder de Barolo. Orlando Pecchenino is vooral bekend geworden als groot voorvechter voor de Dolcetto, een vaak ondergewaardeerde druivensoort. Hij heeft als een van de eersten laten zien hoe goed de wijnen daarvan kunnen zijn, vooral door introductie van vatrijping. Dit blijkt ook uit de, mede dankzij zijn inspanningen de afgelopen jaren, DOCG status die de Dogliani sinds kort heeft verkregen.

Pecchenino - Dogliani "San Luigi" 2015

Pecchenino - San Luigi 2009
Dolcetto Naturale
Prijs per fles:
Vanaf 12 flessen:
€ 13,20
€ 12,55


Dolcetto betekent ‘kleine zoete’ omdat deze druif sneller rijpt dan de andere rode soorten, en daarom altijd wat zoeter is. Dat zoete slaat dus op de druif en niet op de wijn, die gewoon helemaal droog is! Het mooie van deze druif is dat het vaak wijnen voor elke dag geeft, die bijna overal bij passen. Kenmerkend veel rood fruit in de smaak, met name kersen, en een licht drogende afdronk. Als de wijn een paar jaar ouder is worden de tannines zacht en rond en de wijn meestal wat lekkerder, zeker die uit de Dogliani.

De San Luigi is de klassieke dolcetto van Pecchenino, dus traditioneel gevinifieerd zonder houtrijping. Daardoor is de kenmerkende fruitigheid uit de druif mooi bewaard gebleven, en is de wijn jong al drinkbaar. Lekker vol rood fruit met vooral bessen en cassis in geur en smaak, wat stevigheid door de tannines en een heel licht bittertje, en relatief weinig zuren. Perfect voor bij bijna alle gerechten maar ook om zo te drinken

Lekker bij: : de borrel / om zo te drinken; bij voorgerechten; pasta met vleessaus; de meeste vlees- en groente gerechten.
Advies: 1 uur voor het drinken de fles openen.
Drinktemperatuur: 16-18°C
Beoordelingen: WS: 90

Lees meer...

 

Pecchenino - Dogliani Superiore "Siri d’Jermu 2013"

Pecchenino - Siri d’Jermu 2008
Dolcetto Naturale
Prijs per fles:
Vanaf 12 flessen:
€ 18,60
€ 17,50


De Siri d'Jermu is opgevoed op grote vaten, zogenaamde botte (foeder) van 2500 liter, waardoor het fruit bewaard is gebleven, maar de tannines ronder zijn geworden en extra complexiteit is toegevoegd. Hoeft ook niet lang te oudere, kan jong gedronken worden en na een paar jaar ideaal op dronk.

De wijn heeft in de geur vooral bessen en cassis, drop en wat vegetale tonen. In de smaak rood fruit zoals kersen en pruimen, buxus, mooie tannines en een bittertje. Deze wijn heeft veel te bieden en krijgt ook ieder jaar uitstekende beoordelingen. Het is een goede begeleider van de hele maaltijd van voor tot na, en heeft een goede prijs-kwaliteit verhouding.
Lekker bij: vrijwel alle gerechten; stevige pasta met vleessaus; hoofdgerechten met vlees of groenten; gegrilde groenten; halfrijpe kazen.
Advies
: 1-2 uur voor de maaltijd de fles openen of 0,5 uur van te voren decanteren in karaf.
Drinktemperatuur: 17-18°C
Beoordelingen: Gambero Roso: 2 rode glaasjes; Vinous/Galloni: 90 pt. ; Wine Enthousiast: 90 pt.; W&S Magazine: 90 pt.

Lees meer...

 

Pecchenino - Langhe Nebbiolo "Vigna Botti" 2012

Pecchenino - Bricco Boti 2007
Nebbiolo Naturale
Prijs per fles:
Vanaf 12 flessen:
€ 18,45
€ 17,55


Met de Vigna Botti laat Orlando Pecchenino zien niet alleen goede wijn van dolcetto te kunnen maken. Het is een nebbiolo met een beperkte opvoeding op hout, waadoor hij al vrij jong gedronken kan worden. Heerlijke stevige wijn in Orlando's kenmerkende krachtige stijl, die goed past bij het terroir van de Dogliani.

 

Lekker bij: : hoofdgerechten, vooral geroosterd en gebraden rood vlees; wild, stoofvlees, hazepeper, paddestoelen, lamsbout, (half)rijpe kazen.
Advies: 1-2 uur voor de maaltijd de fles openen of 0,5-1 uur van te voren decanteren in karaf.
Drinktemperatuur: 17-18°C
Beoordelingen:

Lees meer...