Pecchenino

Pecchenino is hét top wijnhuis van de Dogliani, de streek net onder de Barolo. Orlando Pecchenino is vooral bekend geworden als groot voorvechter voor de Dolcetto, een vaak ondergewaardeerde druivensoort. Hij heeft als een van de eersten laten zien hoe goed de wijnen daarvan kunnen zijn, vooral door introductie van vatrijping. Dit blijkt ook uit de, mede dankzij zijn inspanningen de afgelopen jaren, DOCG status die de Dogliani sinds kort heeft verkregen.

Pecchenino - Dogliani "San Luigi" 2015

Pecchenino - San Luigi 2009
Dolcetto Naturale
Prijs per fles:
Vanaf 12 flessen:
€ 13,20
€ 12,40


Dolcetto betekent ‘kleine zoete’ omdat deze druif sneller rijpt dan de andere rode soorten, en daarom altijd wat zoeter is. Dat zoete slaat dus op de druif en niet op de wijn, die gewoon helemaal droog is! Het mooie van deze druif is dat het vaak wijnen voor elke dag geeft, die bijna overal bij passen. Kenmerkend veel rood fruit in de smaak, met name kersen, en een licht drogende afdronk. Als de wijn een paar jaar ouder is worden de tannines zacht en rond en de wijn meestal wat lekkerder, zeker die uit de Dogliani.

De San Luigi is de klassieke dolcetto van Pecchenino, dus traditioneel gevinifieerd zonder houtrijping. Daardoor is de kenmerkende fruitigheid uit de druif mooi bewaard gebleven, en is de wijn jong al drinkbaar. Lekker vol rood fruit met vooral bessen en cassis in geur en smaak, wat stevigheid door de tannines en een heel licht bittertje, en relatief weinig zuren. Perfect voor bij bijna alle gerechten maar ook om zo te drinken

Lekker bij: : de borrel / om zo te drinken; bij voorgerechten; pasta met vleessaus; de meeste vlees- en groente gerechten.
Advies: 1 uur voor het drinken de fles openen.
Drinktemperatuur: 16-18°C
Beoordelingen: WS: 90

Lees meer...

 

Pecchenino - Dogliani Superiore "Siri d’Jermu 2013"

Pecchenino - Siri d’Jermu 2008
Dolcetto Naturale
Prijs per fles:
Vanaf 12 flessen:
€ 18,45
€ 17,40


De Siri d'Jermu is opgevoed op grote vaten, zogenaamde botte (foeder) van 2500 liter, waardoor het fruit bewaard is gebleven, maar de tannines ronder zijn geworden en extra complexiteit is toegevoegd. Hoeft ook niet lang te oudere, kan jong gedronken worden en na een paar jaar ideaal op dronk.

De wijn heeft in de geur vooral bessen en cassis, drop en wat vegetale tonen. In de smaak rood fruit zoals kersen en pruimen, buxus, mooie tannines en een bittertje. Deze wijn heeft veel te bieden en krijgt ook ieder jaar uitstekende beoordelingen. Het is een goede begeleider van de hele maaltijd van voor tot na, en heeft een goede prijs-kwaliteit verhouding.
Lekker bij: vrijwel alle gerechten; stevige pasta met vleessaus; hoofdgerechten met vlees of groenten; gegrilde groenten; halfrijpe kazen.
Advies
: 1-2 uur voor de maaltijd de fles openen of 0,5 uur van te voren decanteren in karaf.
Drinktemperatuur: 17-18°C
Beoordelingen: Gambero Roso: 2 rode glaasjes; Vinous/Galloni: 90 pt. ; Wine Enthousiast: 90 pt.; W&S Magazine: 90 pt.

Lees meer...

 

Pecchenino - Dogliani Superiore "Bricco Botti" 2007

Pecchenino - Bricco Boti 2007
Dolcetto Naturale
Prijs per fles:
Vanaf
6 flessen:
€ 20,75
€ 19,50


De Bricco Botti is de absolute top onder de dolcetto’s. Hij heeft een opvoeding van 2 jaar op vaten gekregen, waardoor hij veel structuur heeft gekregen, en daardoor ook veel ouderings potentieel. Dank zij de lage opbrengst en gedeeltelijke rijping op grote vaten zijn de tannines echter mooi zacht en rond. Een van de wijnen die dolcetto beroemd heeft gemaakt in de rest van de wereld en krijgt ieder jaar hoge scores van de internationale wijnkenners!

In de geur blijft het donkere fruit van de dolcetto de boventoon voeren, met cassis, drop en wat rook. In de smaak meer rood fruit zoals kersen en pruimen, leer, tabak, met mooie tannines en een bittertje. In de afdronk veel kracht, met donker fruit en mooie mineraliteit.
Een grootste wijn die zich met vele wijnen van andere, bekendere druivensoorten kan meten.
Lekker bij: : bij stevige hoofdgerechten, vooral geroosterd en gebraden vlees; bij lamsvlees; stoofpotten; rijpe kazen.
Advies: 1-2 uur voor de maaltijd de fles openen of 0,5-1 uur van te voren decanteren in karaf.
Drinktemperatuur
: 17-18°C
Beoordelingen: Gambero Rosso: 3 glaasjes; Wine Advocate/Parker: 92 pnt ; Wine Spectator: 92 pt.

Lees meer...

 

Pecchenino - Langhe Nebbiolo "Vigna Botti" 2012

Pecchenino - Bricco Boti 2007
Nebbiolo Naturale
Prijs per fles:
Vanaf 12 flessen:
€ 17,95
€ 16,95


Met de Vigna Botti laat Orlando Pecchenino zien niet alleen goede wijn van dolcetto te kunnen maken. Het is een nebbiolo met een beperkte opvoeding op hout, waadoor hij al vrij jong gedronken kan worden. Heerlijke stevige wijn in Orlando's kenmerkende krachtige stijl, die goed past bij het terroir van de Dogliani.

 

Lekker bij: : hoofdgerechten, vooral geroosterd en gebraden rood vlees; wild, stoofvlees, hazepeper, paddestoelen, lamsbout, (half)rijpe kazen.
Advies: 1-2 uur voor de maaltijd de fles openen of 0,5-1 uur van te voren decanteren in karaf.
Drinktemperatuur: 17-18°C
Beoordelingen:

Lees meer...

 

Pecchenino - Barolo Le Coste 2011

Pecchenino - Barolo Le Coste
Nebbiolo Naturale
Prijs per fles:
Vanaf 6 flessen:
€ 45,95
€ 43,50


Orlando Pecchenino heeft 2 wijngaarden in de Barolo, die ieder in een andere cru liggen en ook een heel ander karakter hebben. Daarom maakt hij er ook twee aparte wijnen van, ondanks de kleine aantallen flessen. De Barolo Le Coste is zijn topwijn en is wat steviger en krachtiger dan zijn andere Barolo (San Giuseppe). Orlando Pecchenino kiest er tegenwoordig voor zijn Barolo niet meer op te voeden in kleine barriques, maar op traditionele grotere vaten (botte, in dit geval van 2500 liter). De Le Coste blijft daarom wel wat langer op hout, namelijk 36 maanden. Gecombineerd met een traditionele vinificatie geeft dit een vrij klassieke Barolo, die ondanks dat hij niet gemaakt is om jong te drinken dat in veel jaren wel is. Dat geldt zeker voor de warme jaren zoals 2009 en 2011, al zal ook daarvoor gelden dat na een langere flesrijping de wijn pas echt zijn grote potentie laat zien. Dat die groot is laten de vele hoge scores zien.

De 2011 is weer een van de betere Barolo's van zijn jaargang, en is een klassieke Barolo. De Barolo's uit dit hele warme jaar zijn jong al drinkbaar en wat fruitiger dan in de klassieke jaren.

Lekker bij: hoofdgerechten, vooral geroosterd en gebraden rood vlees; stoofvlees, wild, hazepeper, paddestoelen, lamsbout, rijpe kazen.
Advies: Als de wijn jong gedronken wordt uur van te voren decanteren in karaf, of fles enkele uren van te voren openen.
Drinktemperatuur: 17-18°C. Alhoewel vaak 18-20°C wordt aanbevolen warmt de wijn vanzelf op in het glas, dus de fles/karaf beter iets koeler dan kamertemperatuur zetten!
  • Beoordelingen: Wine spectator: 93 pt ; James Suckling: 93 pnt ; Wine & Spirits: 93 pt

Lees meer...