Claudio Mariotto

Claudio Mariotto is een van de toonaangevende wijnmakers uit de Colli Tortonesi, een nog vrij onbekende wijnstreek in het oosten van Piemonte. Hij is een van de eerste wijnmakers die de Timorasso druif weer aangeplant. Maar ook Cortese doet het erg goed hier, naast traditionele druivenrassen als Barbera, Freisa en Croatina.




Claudio Mariotto - Cortese frizzante "Coccalina" 2016

Claudio Mariotto Coccalina
cortese naturale
Prijs per fles:
Vanaf 12 flessen:
€ 12,50
€ 11,85


De Coccalina is een licht mousserende witte wijn, die gemaakt wordt van de cortese druif. De wijn wordt op een vergelijkbare manier gemaakt als Prosecco, maar omdat Piemonte minder warm is en er een andere druivensoort gebruikt wordt, is deze wijn net even wat frisser en droger dan prosecco. Maar minstens zo lekker! Claudio laat de druiven niet te rijp worden, zodat het alcoholpercentage meestal niet boven de 12% uit komt, om de wijn lekker licht te houden. Heerlijk dus als aperitief of om zomers te drinken, maar kan ook prima bij het eten.

Stuivende geur met iets bloemen, muskaat, sinaasappelbloesem, wit en geel fruit, en hint broodkorst. De fijne bubbels maken het een heerlijke zomerse dorstlesser of een mooi aperitief.

Lekker bij: als aperitief / om zo te drinken; bij oesters; bij vis, zeevruchten en schaaldieren. 
Advies
: wanneer jong gedronken eventueel wat lucht geven in karaf. 
Drinktemperatuur
: 8-10°C en zomers eventueel nog iets koeler
Beoordelingen:

Lees meer...

 

Claudio Mariotto - Cortese "Profilo" 2015

Claudio Mariotto Profilo
Cortese naturale
Prijs per fles:
Vanaf 12 flessen:
€ 11,50
€ 10,95


De Profilo is de droge witte wijn die Mariotto maakt van de cortese druif. De cortese geeft wijnen die niet zozeer fruitig zijn maar vooral mineraal, en dat geldt ook voor deze wijn. De Profilo is mooi strakdroog en kan verrassend goed ouderen, tot wel 10 jaar.

Typische geur met vuursteen en noten, aangevuld met iets wit fruit. Ook in de smaak kenmerkende minerale tonen.

Lekker bij: als aperitief / om zo te drinken; bij oesters; bij vis, zeevruchten en schaaldieren; bij wit vlees; . 
Advies
: wanneer jong gedronken eventueel wat lucht geven in karaf. 
Drinktemperatuur
: 10-12°C zomers eventueel nog iets koeler Opslaan
Beoordelingen:

Lees meer...

 

Claudio Mariotto - Timorasso "Cavallina" 2013

Claudio Mariotto Cavallina
Timorasso
naturale
Prijs per fles:
Vanaf 12 flessen:
€ 15,50
€ 14,75


De Cavallina is de Timorasso wijn van de jongste wijngaard van Claudio, die hij zo'n 15 jaar geleden heeft aangeplant. Daardoor krijgt de wijn een eigen karakter en iets meer drinkbaarheid. Om de wijn wat meer inhoud te geven laat hij de schillen na het persen nog een tijdje in de most, om zo alle smaak er uit te halen.

De Cavallina is nog steeds een krachtige witte wijn met veel aroma's en goede zuren. soms heeft de Timorasso wel wat weg van een Riesling, en doordat de wijn geen houtrijping heeft gehad blijft hij slank en voldoende fris, zeker deze koudere jaargang 2013. De wijn is op zijn best vanaf 3 jaar na vintage en heeft een goed rijpingspotentieel. Een bijzondere wijn van een bijzondere druif, die vooral goed tot zijn recht komt in wijn-spijs combinaties.
Lekker bij: vis en visgerechten, pasta met witte saus; bij witvlees; bij kip en gevogelte
Advies
: wanneer jong gedronken eventueel wat lucht geven in karaf. 
Drinktemperatuur
: 10-12°C
Beoordelingen:

Lees meer...

 

Claudio Mariotto - Timorasso "Derthona" 2013

Claudio Mariotto Cavallina
Timorasso
naturale
Prijs per fles:
Vanaf 12 flessen:
€ 17,50
€ 16,60


De Timorasso wijnen zoals deze worden meestal alleen op rvs tank gerijpt. Volgens de meeste producenten komt het bijzondere en minerale karakter van de druif zo het meest tot zijn recht. Het karakter van druif en het terroir komt extra goed naar voren omdat Mariotto met autochtone gisten werkt.

De Derthona is nog een krachtige witte wijn met veel aroma's en goede zuren. Soms heeft de Timorasso wel wat weg van een Riesling, en doordat de wijn geen houtrijping heeft gehad blijft hij slank en voldoende fris, zeker deze koudere jaargang 2013. De wijn is op zijn best vanaf 3 jaar na vintage en heeft een goed rijpingspotentieel. Een bijzondere wijn van een bijzondere druif, die vooral goed tot zijn recht komt in wijn-spijs combinaties.
Lekker bij: vis en visgerechten, pasta met witte saus; bij wit vlees; bij kip en gevogelte
Advies
: wanneer jong gedronken eventueel wat lucht geven in karaf. 
Drinktemperatuur
: 10-12°C
Beoordelingen:

Lees meer...

 

Claudio Mariotto - Timorasso "Pitasso" 2012

Timorasso
naturale
Prijs per fles:
Vanaf 6 flessen:

€ 23,95
€ 22,75


De Timorasso wijnen zoals deze worden meestal alleen op rvs tank gerijpt. Volgens de meeste producenten komt het bijzondere en minerale karakter van de druif zo het meest tot zijn recht. Het karakter van druif en het terroir komt extra goed naar voren omdat Mariotto met autochtone gisten werkt.

De Pitasso is de cru can Mariotto: de wijn gemaakt van de beste delen van de beste wijngaarden, waarvan dan de mooiste trossen geselecteerd worden. Door deze druivenselectie zijn de druiven elk jaar mooi rijp, en is de wijn al top. Deze Pitasso is de eerste wijn waarvoor Mariotto de "tre bicchieri" van de Gambero Rosso won. De wijn is op zijn best vanaf 5 jaar na vintage en heeft een goed rijpingspotentieel van zeker 10 jaar. Een bijzondere wijn van een bijzondere druif, die vooral goed tot zijn recht komt in wijn-spijs combinaties.
Lekker bij: schaal- en schelpdieren; vis en visgerechten; bv bij vis met stevige, romige sauzen; gegrilde vis; wit vlees; lichte gerechten met kip en gevogelte; asperges. Advies: laat een paar fles een paar jaar ouderen.
Drinktemperatuur
: 10-12°C
Beoordelingen: Gambero Rosso: 3 rode glaasjes

meer informatie & technische details