Claudio Mariotto

Claudio Mariotto is een van de toonaangevende wijnmakers uit de Colli Tortonesi, een nog vrij onbekende wijnstreek in het oosten van Piemonte. Hij is een van de eerste wijnmakers die de Timorasso druif weer aangeplant. Maar ook Cortese doet het erg goed hier, naast traditionele druivenrassen als Barbera, Freisa en Croatina.




Claudio Mariotto - Timorasso "Derthona" 2015

Claudio Mariotto Cavallina
Timorasso
naturale
Prijs per fles:
Vanaf 12 flessen:
MAGNUM 1,5 L (2015) in kistje
€ 17,90
€ 16,95
€ 38,90


De Timorasso wijnen zoals deze worden meestal alleen op rvs tank gerijpt. Volgens de meeste producenten komt het bijzondere en minerale karakter van de druif zo het meest tot zijn recht. Het karakter van druif en het terroir komt extra goed naar voren omdat Mariotto met autochtone gisten werkt.

De Derthona is nog een krachtige witte wijn met veel aroma's en goede zuren. Soms heeft de Timorasso wel wat weg van een Riesling, en doordat de wijn geen houtrijping heeft gehad blijft hij slank en voldoende fris, zeker deze koudere jaargang 2013. De wijn is op zijn best vanaf 3 jaar na vintage en heeft een goed rijpingspotentieel. Een bijzondere wijn van een bijzondere druif, die vooral goed tot zijn recht komt in wijn-spijs combinaties.
Lekker bij: vis en visgerechten, pasta met witte saus; bij wit vlees; bij kip en gevogelte
Advies
: wanneer jong gedronken eventueel wat lucht geven in karaf. 
Drinktemperatuur
: 10-12°C
Beoordelingen:

Lees meer...

 

Claudio Mariotto - Timorasso "Cavallina" 2015

Claudio Mariotto Cavallina
Timorasso
naturale
Prijs per fles:
Vanaf 6 flessen:
€ 23,95
€ 22,75


De Cavallina is de Timorasso wijn van de jongste wijngaard van Claudio, die hij zo'n 15 jaar geleden heeft aangeplant. Daardoor krijgt de wijn een eigen karakter en iets meer drinkbaarheid. Om de wijn wat meer inhoud te geven laat hij de schillen na het persen nog een tijdje in de most, om zo alle smaak er uit te halen.

De Cavallina is nog steeds een krachtige witte wijn met veel aroma's en goede zuren. soms heeft de Timorasso wel wat weg van een Riesling, en doordat de wijn geen houtrijping heeft gehad blijft hij slank en voldoende fris, zeker deze koudere jaargang 2013. De wijn is op zijn best vanaf 3 jaar na vintage en heeft een goed rijpingspotentieel. Een bijzondere wijn van een bijzondere druif, die vooral goed tot zijn recht komt in wijn-spijs combinaties.
Lekker bij: vis en visgerechten, pasta met witte saus; bij witvlees; bij kip en gevogelte
Advies
: wanneer jong gedronken eventueel wat lucht geven in karaf. 
Drinktemperatuur
: 10-12°C
Beoordelingen:

Lees meer...

 

Claudio Mariotto - Timorasso "Pitasso" 2012

Timorasso
naturale
Prijs per fles:
Vanaf 6 flessen:

€ 26,80
€ 25,45


De Timorasso wijnen zoals deze worden meestal alleen op rvs tank gerijpt. Volgens de meeste producenten komt het bijzondere en minerale karakter van de druif zo het meest tot zijn recht. Het karakter van druif en het terroir komt extra goed naar voren omdat Mariotto met autochtone gisten werkt.

De Pitasso is de cru can Mariotto: de wijn gemaakt van de beste delen van de beste wijngaarden, waarvan dan de mooiste trossen geselecteerd worden. Door deze druivenselectie zijn de druiven elk jaar mooi rijp, en is de wijn al top. Deze Pitasso is de eerste wijn waarvoor Mariotto de "tre bicchieri" van de Gambero Rosso won. De wijn is op zijn best vanaf 5 jaar na vintage en heeft een goed rijpingspotentieel van zeker 10 jaar. Een bijzondere wijn van een bijzondere druif, die vooral goed tot zijn recht komt in wijn-spijs combinaties.
Lekker bij: schaal- en schelpdieren; vis en visgerechten; bv bij vis met stevige, romige sauzen; gegrilde vis; wit vlees; lichte gerechten met kip en gevogelte; asperges. Advies: laat een paar fles een paar jaar ouderen.
Drinktemperatuur
: 10-12°C
Beoordelingen: Gambero Rosso: 3 rode glaasjes

meer informatie & technische details