Magazijnverkoop - Najaar 2020

Magazijnverkoop NAJAAR editie

Ondanks de recente ontwikkelingen mbt de corona uitbraak, heb ik - na de laatste aanscherping van de regels bekeken te hebben - besloten om toch ook een Magazijnverkoop te doen dit najaar. De opzet zal net als de zomer editie iets anders zijn dan vorige keren: er wordt gewerkt met vaste tijdslots van 1 uur die je vooraf reserveert, en in elk slot kunnen maximaal 2 klanten het magazijn in. Je kan dus NIET zonder afspraak langskomen!

Je mag samen met iemand uit je eigen huishouden komen, dus er zijn niet meer dan 4 bezoekers (2 x 2 pers.) tegelijk aanwezig. Iedereen dient onderling 1,5 m afstand te bewaren en de overige algemene corona voorschriften te volgen. Een mondkapje is niet verplicht, maar mag uiteraard wel.

Als je liever niet met anderen tegelijk aanwezig wil zijn, kan je ook een half uur voor jou alleen (plus eventueel mensen uit je eigen huishouden) voor jezelf toegewezen krijgen; geef bij aanmelden even aan of dit je voorkeur heeft.

De magazijnverkoop is op:

zaterdag 3 oktober van 12 tot 18 uur (dus 6 x 1 uur)

Als alle 6 tijdslots volgeboekt zitten wordt de magazijnverkoop mogelijk uitgebreid tot zondag 4 october; daarover krijg je bericht als de zaterdag vol zit. Zolang er op zaterdag nog plek vrij is zal er zondag geen slots beschikbaar zijn.

Er wordt nog bekeken of er zoals gebruikelijk ook een kleine proeverij van enkele wijnen aangeboden kan worden. Als dit niet veilig kan, is het deze keer zonder wijnproeverij helaas.

Naast de aanbiedingen zoals de Thuisblijf Wijnpakketten en de Correggia en Meridiana promoties zijn er traditiegetrouw ook deze dag diverse andere wijnen in de aanbieding exclusief voor de magazijnverkoop (dus niet online). En er zullen deze keer weer een flink aantal restanten met korting tot 50% aangeboden worden.

Langs komen loont dus altijd, ook (juist) in deze tijden!


Het is dus ALLEEN mogelijk om langs te komen na aanmelding vooraf Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. . Geef in je email aan welk tijdslot je voorkeur heeft, dus bv tussen 12 en 13 uur of tussen 16 en 17 uur
, en met hoeveel personen (Let op: mensen die niet tot je eigen huishouden behoren, tellen als aparte bezoeker). Als je meerdere tijdslots kan, geef dat dan svp ook aan. Je krijgt uiterlijk een dagen voor de magazijnverkoop je tijdslot bevestigd.


Het magazijn is aan de Amsterdamseweg 461 (witte boerderij op landgoed Lichtenbeek). Svp de ingang aan achterzijde gebruiken, en daar ook parkeren (bij de wijnvaten). Er zijn bushaltes direct voor de deur op de Amsterdamseweg (halte Vijverberg), thuisbezorgen van bestellingen als je met OV of fiets wil komen is meestal mogelijk. Voor een routebeschrijving kijk op piemonte-import.nl/route.html

Er kan zowel contant als met PIN
betaald worden.

 

Blog: Magnums en groter - size does matter !

Magnums en groter: size does matter!


Dat wijn niet alleen op standaard flessen van 0,75 liter gebotteld wordt, zullen de meeste wijndrinkers en -liefhebbers wel weten. Natuurlijk de halve flesjes, die je gelukkig steeds vaker in winkels en m.n. de horeca (als een fles te veel is, en je geen zin hebt om de meestal niet zo beste of saaie huiswijn te drinken) ziet. En af en toe zie je (vooral goedkopere wijn uit de "nieuwe wereld" ook op hele en halve liter gebotteld.


Maar er zijn nog veel meer - grotere - formaten, en die zijn nog iets interessanter!


De bekendste grote(re) fles is de Magnum: met 1,5 liter heeft die de inhoud van 2 flessen. Vaak wordt er gevraagd waarom wijn op zulke grotere flessen wordt gebotteld. Het antwoord daar op is tweeledig:

1) het is feestelijk! Een grote fles heeft iets extra's, iets magisch, iets feestelijks aan tafel....het geeft een rijk gevoel als je niet alleen een fles mooie wijn hebt, maar het ook nog een grote fles is! En als (relatie)geschenk heeft het ook een hogere attentiewaarde: een gewone fles wijn (ook een mooie) verdwijnt in het wijnrek, en als die er uit gehaald wordt om te drinken is de gulle gever vaak al vergeten. Met een magnum zal dat niet zo snel gebeuren, daarvan wordt het moment van krijgen nog wel lang herinnerd!
Dat geldt voor nóg grotere flessen nog meer: een feest waar een 3, 6 of 12 liter fles werd geschonken zal vaak nog lang herinnerd worden! En daarbij maakt het niet uit of het een mousserende wijn van type champagne is, een mooie witte of een bijzondere rode wijn... 

2) wijn rijpt beter op een grote fles. Ook langzamer, maar zoals met veel zaken is langzamer vaak beter. Dit heeft met name te maken met de andere verhouding zuurstof/wijn, zowel in de fles als door de (relatief kleinere) kurk. Daarnaast is het glas iets dikker, waardoor de temperatuur constanter blijft. Voor veel wijnen geldt dat de magnum het ideale formaat fles is voor de wijn om te rijpen, zeker voor wijnen die beter worden met een aantal jaar rijping op de fles. Voor wijnen die van zichzelf niet zo goed oud kunnen worden, zorgt een nóg iets groter formaat soms voor een wat langere levensduur.


Naast de Magnum zijn er nog (veel) grotere formaten flessen die gebruikt worden. De flessen hebben traditioneel namen van bijbelse koningen gekregen. Helaas wordt de benaming per streek verschillend gebruikt, mn in de Champagne worden dezelfde namen voor andere formaten gebruikt dan bv in de Bordeaux of de Bourgogne. In Piemonte gebruiken de wijnmakers meestal de benamingen van de Bourgogne (naast lokale namen), behalve soms voor de mousserende wijnen. De meest gebruikte namen en formaten zijn:

- Jéroboam (3 liter / 4 normale flessen)

- Rehoboam (4,5 of 5 liter - 6 tot ca. 7 flessen)


Verder zijn er nog o.a. de Methusalem of
Imperiale (6 liter), de Salmanazar (9 liter), de Balthasar (12 liter) de Nebuchadnezar (15 liter) en Melchior (18 liter). Dat het uitschenken bij deze (heel) grote flessen iets anders gaat (bv eerst in een karaf schenken) dan bij een gewone fles zal duidelijk zijn!Voor de meeste wijnen, gezelschappen en situaties is de Magnum dus de beste keuze.
Deze is meestal wel wat duurder dan 2 gewone flessen. Dat komt vooral doordat de fles zelf een stuk duurder is, en vanaf 3 liter worden de flessen zelfs geblazen en zijn ze nog een stuk duurder. Ook de grote etiketten en kurken worden in kleinere oplage gemaakt, en zijn duurder per stuk. En veel magnums komen in een geschenkverpakking of kistje, en die kosten de wijnmaker ook tot enkele euro per stuk extra. En dan laten we het extra werk dat het ze vaak oplevert nog buiten beschouwing, want grote formaten moeten vaak met de hand gevuld worden....

Ge
middeld kost een Magnum maar ca. 10-20% meer dan 2 gewone flessen, maar dat is zo'n fles dus meer dan waard! En nee hoor, die leeg krijgen is echt geen probleem: uit een normale fles schenk je 5 tot 6 glazen, dus als je met een gezelschap van 4 personen bent en de wijn is lekker heb je aan een gewone fles al snel te weinig....en bij 5 mensen of meer heb je al snel aan een gewone fles niet genoeg! En mocht hij niet leeg gaan: de overgebleven wijn blijft normaal gesproken zeker enkele dagen goed, dus het restje kan je rustig een andere dag opmaken.


Dus: heb je een verjaardagsfeestje of etentje met een groter gezelschap? Wil je echt knallen met Oudjaar?
Iets bijzonders te vieren, zoals bv een bruiloft? Of wil je iets bijzonders geven aan iemand? Kies dan voor een groot formaat fles!


Piemonte Import heeft standaard van diverse wijnen Magnums, Jéroboams en Rehoboams op voorraad, zowel wit, rood als mousserend, al vanaf € 27,95 ! 

Blog: Schroefdop of kurk?

Wat is beter: schroefdop of kurk?


D
at is iets wat veel wijnliefhebbers zichzelf nog steeds afvragen: is een (natuur)kurk een betere afsluiting van een fles wijn, of een schroefdop. Het antwoord daarop zal veel wijndrinkers misschien verbazen: de schroefdop!


Natuurkurk heeft namelijk een groot nadeel: er kunnen allerlei defecten in zitten. De meest bekende is de muffe zgn. "kurk-smaak", die veroorzaakt wordt door een stofje (2,4,6 trichlooranisol ook wel TCA genoemd). Deze wordt veroorzaakt - kort gezegd - door een schimmel die op de schors van de kurkeik leeft.Al bij 1 ppm kunnen sommige mensen die waarnemen, en de geur is zo overheersend en vies dat een wijn vrijwel gelijk ondrinkbaar wordt en door de gootsteen kan....

Maar ook andere schimmels e.d. kunnen een bijsmaak geven, en kleine kanaaltjes kunnen leiden tot oxidatie van de wijn. Naar schatting heeft 1 tot 2 % van alle kurken een probleem.

Nou zijn er verschillende soorten en kwaliteiten kurken (en schroefdoppen). Eerst over de kurk: het belangrijkste onderscheid is tussen natuurkurk en kunststof kurk. Van de laatste heb je er bv van glas of plastic, maar ook van plantaardige grondstoffen (bv de Nomacorc uit suikerriet). Natuurkurk heb je in verschillende soorten: de volledig uit één stuk gestoken kurken, en composietkurken of granulaat kurken (bv Diam). Die laatste zijn geperst uit gemalen korrels natuurkurk die eerst zeer zorgvuldig gewassen zijn. Alhoewel de meningen verdeeld zijn, is voor veel wijnmakers dit een prima alternatief.

De natuurkurken heb je in verschillende kwaliteiten, en de allerduurste kosten zelfs tot een paar euro per stuk! Deze zijn dan ieder apart door een apparaat dat TCA herkend "besnuffeld" en gegarandeerd zonder kurksmaak - al wordt door sommigen betwijfeld of dat wel kan.

Dat de schroefdop technisch een veel beter afsluiting is, weten we overigens eigenlijk al enkele decennia. Uit recent onderzoek blijkt steeds vaker dat bij voorbeeld de doorlatendheid van zuurstof door een kurk verwaarloosbaar klein is. Overigens zijn er ook schroefdoppen met een doorlatend membraan op de markt.

Alleen mis je bij de schroefdop het 'ritueel' van het open maken. Toch gaan steeds meer gerenommeerde wijnmakers over op schroefdop, ook voor hun beroemde dure cru's, omdat ze de beste afsluiting voor hun wijnflessen willen.


De slechte naam heeft de schroefdop te danken aan de beginjaren dat hij bij wijn gebruikt werd. Omdat je er een speciale, dure bottelinstallatie voor nodig had, konden alleen de hele grote producenten - die goedkope bulkwijn voor in de supermarkt maakten - die betalen. De onterechte associatie met slechte wijn was zo geboren. Spijtig, want wijn is langer en beter te bewaren met een schroefdop.
Gelukkig beginnen steeds meer wijndrinkers dit te weten, en zijn de machines voor schroefdoppen aanzienlijk goedkoper geworden, zodat kleine wijnmakers ze ook kunnen aanschaffen. De komende jaren zullen er dus langzaam meer wijnen met schroefdoppen op de markt komen.....en dat is dus geen slechte zaak!Mijn tip is dus: kijk niet bedenkelijk naar een fles met schroefdop! In tegendeel, als je de keuze hebt bij een wijn (zoals bij enkele van mijn wijnen) neem dan juist een fles met een schroefdop!