Cascina Ca’ Rossa

Het kleine wijngoed Ca Rossa omvat zo’n 15 hectare wijnstokken, waarmee ongeveer 60.000 flessen per jaar geproduceerd worden. Er wordt zo natuurlijk mogelijk gewerkt en de druiven worden biologisch gecertificeerd verbouwd. Het wijnhuis wordt geleid door wijnmaker Angelo Ferrio, vanaf 2013 ondersteund door zijn zoon Stefano. Hij wordt geadviseerd door de bekende oenoloog Beppe Caviola, waarmee de laatste stand van kennis over vinificatietechnieken beschikbaar is.
Ca Rossa produceert alle klassieke wijnen van de Roero: een witte Arneis, een rode Barbera en Nebbiolo, en een zoete wijn van de Brachetto. Daarnaast maakt hij een bijzondere rosé van Nebbiolo. Beste Biologische producent van de Roero en dus top biowijn, en met goede prijsstelling!

Ca Rossa - Roero Arneis "Merica" 2013

Cascina Ca’Rossa - Merica 2010
arneis biologisch
Prijs per fles:
Vanaf 12 flessen per fles:
€ 11,50
€ 10,95

De arneis is de oudste oorspronkelijke witte druif in de Roero, en is de wijn waarvoor de streek vanouds bekend is. De druif werd ook wel de “witte nebbiolo” om zijn kwaliteit aan te geven. Hij geeft wijnen met een mooie balans, die zowel wat fruitig zijn als vol, en met veel mineraliteit. Ze zijn zeer drinkbaar en breed toepasbaar. Jaargang 2013 is in Piemonte een van de betere jaren voor witte wijn.

Deze arneis heeft van alles wat: beetje bloemig, licht fruitig, lekker mineraal, mooie zuren en licht bittertje. Een niet te volle witte wijn die lekker doordrinkt. Dat maakt het tot een heel fijne wijn, die zowel zo gedronken kan worden, maar ook goed samen gaat met verschillende gerechten. Waarschijnlijk de beste biologische arneis die gemaakt wordt.
Lekker bij:als aperitief of om zo te drinken; bij visgerechten en schaaldieren; zomerse salades, groentegerechten, bij wit vlees en gevogelte zoals kip.
Advies
:
Drinktemperatuur 10-12 °C maar eventueel ook iets koeler

technische info

 

Ca Rossa - Rosé (nebbiolo)


nebbiolo
biologisch
Prijs per fles:
Vanaf 12 flessen per fles:
€ 11,25
€ 10,70

De Rosé van Ca’ Rossa is een bijzondere wijn, want hij is gemaakt van de ‘nobele’ nebbiolo: een druif die normaal alleen voor dure topwijnen zoals Barolo, Barbaresco en de Roero gebruikt wordt. Van de jonge stokken maakt Angelo Ferrio echter een heerlijke rosé.

Het resultaat is een vrij  donkere rosé met een intense geur en smaak, waarin duidelijk de smaakkenmerken van de nebbiolo druif naar voren komen: wat bloemige tonen zoals rozenblaadjes, klein rood fruit zoals aardbei en framboos, cranberry, en een beetje oosterse specerijen. Bijna iets zoete geur maar is helemaal droog en lekker fris door mooie zuren, en zelfs met een heel klein vleugje tannines. In tegenstelling tot de meeste rosé's wordt deze vaak lekkerder gevonden na minimaal 1 jaar op fles. Deze rosé wordt juist ook gewaardeerd door wijnliefhebbers die normaal niet zo van rosé houden. Gaat heel goed bij veelvoud aan gerechten.
Lekker bij: als aperitief /bij de borrel; bij voorgerechten en antipasti; bij niet te zware pasta's; bij groentegrechten; bij kip; bij wit vlees; bij visgerechten.
Advies

Drinktemperatuur 10-12 °C maar kan eventueel ook iets kouder of warmer.

technische info

 

Ca Rossa - Langhe Nebbiolo 2014


nebbiolo
biologisch
Prijs per fles:
Vanaf 12 flessen per fles:
€ 11,50
€  10,95

De Langhe Nebbiolo van Ca Rossa is een nebbiolo 'in purezza' oftewel in zijn puurste vorm: zonder opvoeding op hout. Daardoor zijn de typische smaakkenmerken van de Nebbiolo druif het best bewaard gebleven.

In dit koele jaar heeft de wijn wat minder uitgesproken fruitig karakter, en wat meer tonen als viooltjes, rozenblaadjes en meneraliteit. Deze jaargang heeft jong nog duidelijk proefbare maar goede tannines, die met rijping op de fles nog zachter worden. Zeker zomers niet te warm drinken!

Lekker bij: (koude) voorgerechten met vlees; niet te zware vleesgerechten, pasta met vleessaus, risotto met paddestoelen; kaasplankje.
Advies
Drinktemperatuur 16-18 °C maar kan bij warm weer eventueel ook graadje koeler
Beoordelingen: De 2011 was door Perswijn geselecteerd als 1 van de beste 5 ingezonden wijnen bij thema Piemonte Nebbiolo

technische info

 

Ca Rossa - Roero "Audinaggio" 2011

Cascina Ca’Rossa - Mompissano 2007
nebbiolo biologisch
Prijs per fles :
Vanaf 6 flessen per fles :
€ 22,50
€ 21,50


De Audinaggio is de tweede nebbiolo cru van Ca Rossa, maar doet er vaak niet voor onder. Dat geldt zeker voor deze jaargang 2011, die van Antonio Galloni maar liefst 92 'Parker" punten kreeg. Nebbiolo uit de Roero combineert de potentie tot ouderen met  drinkbaarheid als de wijn nog jong is.

Het is een volle, krachtige wijn met rijpe, fijne tannines. Een intense geur van bosvruchten en rood fruit, met daarbij groene kruiden zoals rozemarijn en munt, rozenblaadjes en viooltjes. Het warme 2011 laat zich ook hier gelden, met dik fruit, maar voldoende balans door mooie zuren. Verder bosgrond, drop, leer, ceder, lik vanille van het hout, en een mooie mineraliteit. Zeer fijne lange afdronk. Is al jong te goed te drinken, maar enkele jaren flesrijping zal de wijn ongetwijfeld goed doen. Heerlijke wijn voor bij een mooi gerecht, en met een fantastische prijs-kwaliteit verhouding. Aanrader!
Lekker bij:stevige vleesgerechten zoals geroosterd of gestoofd vlees; wild (everzwijn) en gevogelte (fazant); rijpe kazen.
Advies
: enkele uren voor de maaltijd de fles openen of 1 uur van te voren decanteren in karaf.
Drinktemperatuur
: 17-18°C
Beoordelingen: Vinous/Galloni: 92 pt

technische info

 

Ca Rossa - Barbera Superiore "Mulassa" 2009

Cascina Ca’Rossa - Mulassa 2009
barbera
biologisch
Prijs per fles:
Vanaf 12 flessen:
€ 19,50
€ 18,50


De Barbera Superiore "Mulassa" is de cru barbera van Ca’Rossa. De wijn komt van een wijngaard met oudere stokken en een ondergrond die naast zand ook kalk bevat. Dit levert lichte en verfijnde wijnen op. Door de zuidelijke expositie rijpt het fruit hier ook optimaal. Daarna krijgt de wijn een opvoeding van 1,5 jaar op houten vaten, wat de wijn structuur, complexiteit en body geeft. Een paar jaar flesrijping doet deze wijn altijd goed.

In de geur combi van rood en donker fruit zoals bessen, pruimen, kersen en cassis. Daarnaast hints van koffie, leer, cacao en tabak, met ook wat mint en menthol. Stevige wijn met flink body, goede zuren en lange afdronk, dus perfect voor bij het eten. Dankzij de flesrijping zijn de tannines mooi zacht geworden. Wijn voor bij een mooi gerecht. Biologische topwijn met een goede prijs-kwaliteit verhouding.

Lekker bij: geroosterd en gebraden vlees, stoofvlees, stevige, gekruide hoofdgerechten.
Advies
: 1-2 uur voor de maaltijd de fles openen, eventueel 0,5 uur van te voren decanteren.
Drinktemperatuur: 17-18°C

technische info

 

Ca Rossa - Roero Riserva "Mompissano" 2011

Cascina Ca’Rossa - Mompissano 2007
nebbiolo biologisch
Prijs per fles :
Vanaf 6 flessen per fles :
€ 26,50
€ 24,50


De Roero Riserva Mompissano is de top nebbiolo cru van Ca Rossa. De Mompissano heeft 2 jaar vatrijping gehad en is de laatste jaren bijzonder goed geslaagd, wat ook blijkt uit de toekenning van de hoge scores. Deze jargang kreeg onder andere de hoogste waardering in de Slow Food wijngids en die van de Italiaanse Sommeliers. 

Het is een volle, krachtige wijn met rijpe, fijne tannines. Een intense geur van bosvruchten en rood fruit, met daarbij groene kruiden zoals rozemarijn en munt, rozenblaadjes en viooltjes. Het warme 2011 laat zich ook hier gelden, met dik fruit, maar voldoende balans door mooie zuren. Verder bosgrond, drop, leer, ceder, lik vanille van het hout, en een mooie mineraliteit. Zeer fijne lange afdronk. Is al jong te goed te drinken, maar enkele jaren flesrijping zal de wijn ongetwijfeld goed doen. Heerlijke wijn voor bij een mooi gerecht, en met een fantastische prijs-kwaliteit verhouding. Aanrader!
Lekker bij:stevige vleesgerechten zoals geroosterd of gestoofd vlees; wild (everzwijn) en gevogelte (fazant); rijpe kazen.
Advies
: enkele uren voor de maaltijd de fles openen of 1 uur van te voren decanteren in karaf.
Drinktemperatuur
: 17-18°C
Beoordelingen: Slow Wine: Vino Slow ;  Duemilavini: 5 trosjes ; L'Espresso: 17/20 pt

technische info

 

Ca Rossa - Roero Riserva "Mompissano" 2010

Cascina Ca’Rossa - Mompissano 2007
nebbiolo biologisch
Prijs per fles :
Vanaf 6 flessen per fles :
€ 26,50
€ 24,50


De Roero Riserva Mompissano is de top nebbiolo cru van Ca Rossa. De Mompissano heeft 2 jaar vatrijping gehad en is de laatste jaren bijzonder goed geslaagd, wat ook blijkt uit de toekenning van de hoge scores. Deze 2010 kreeg maar liefst 94 punten van Antonio Galloni, de toonaangevende wijnkenner van Italiaanse wijnen 

Het is een volle, krachtige wijn, nog stevige maar verfijnde tannines, ondersteund door voldoende zuren. Een intense geur van bosvruchten en kersen met daarbij florale tonen zoals rozenblaadjes en viooltjes. In de smaak zit van alles, van klein rood fruit tot bosgrond, drop, leer, tabak en een mooie mineraliteit. Zeer fijne lange afdronk. Is al jong te drinken, maar enkele jaren flesrijping zal de wijn ongetwijfeld goed doen. Heerlijke wijn voor bij een mooi gerecht, en met een fantastische prijs-kwaliteit verhouding. Aanrader!
Lekker bij:stevige vleesgerechten zoals geroosterd of gestoofd vlees; wild (ree, everzwijn) en gevogelte (fazant); rijpe kazen.
Advies
: enkele uren voor de maaltijd de fles openen of 1 uur van te voren decanteren in karaf.
Drinktemperatuur
: 17-18°C
Beoordelingen: Gambero Rosso: 3 rode glaasjes; Vinous/Galloni: 94 pt; Duemilavini: 5 trosjes ; L'Espresso: 17/20 pt

technische info

 

Ca Rossa - Birbet (brachetto)

brachetto
biologisch
Prijs per fles:
Vanaf 12 flessen:
€ 9,95
€ 9,50


De Brachetto is een aromatische rode druif die al sinds tijden in de Roero verbouwd wordt. De druif geeft levendige wijnen met een floraal karakter (rozenblaadjes) en veel rood fruit, vooral framboos en bosaardbeien. Er worden meestal zoete dessertwijnen van gemaakt. De klassieke dessertwijn wordt met de passito methode (indrogen van de druiven) gemaakt, maar er bestaat ook een licht mousserende variant met zo'n 5 a 6% alcohol. In de Roero heet deze wijn traditioneel "Birbet" en is van de zgn "brachetto al grappolo lungo" oftewel de brachetto met lange trossen. Die volgen de wijnmakers iets betere want frissere wijnen geven, dan de "gewone" brachetto van de Brachetto d'Acqui. Deze wijn wordt ook wel de rode Moscato genoemd.

In de geur vooral stuivend rood fruit zoals framboos en aardbei, met wat tonen van rozenblaadjes erachter. Het zoet wordt mooi gebalanceerd door een licht zuurtje......gewoon een feestje om te drinken! Deze wijn krijg je ook nog weg na een zware maaltijd als je geen zin meer hebt in een zware dessertwijn. Met in de meeste jaren maar 5 of 5,5 % alcohol. Met een fijn bubbeltje is het een heerlijke drinkwijn, ook bijvoorbeeld op een warme zomermiddag.

Lekker bij: zoete en halfzoete desserts met chocolade en/of rood fruit; bij gebak zoals bv aardbeientaart; bij sorbets en ijs; om zo te drinken / als aperitief.
Advies
Drinktemperatuur 8-10 °C maar kan wat koeler, eventueel zelfs op koelkast temperatuur.

technische info