Cascina Ca’ Rossa

Het kleine wijngoed Ca Rossa omvat zo’n 15 hectare wijnstokken, waarmee ongeveer 60.000 flessen per jaar geproduceerd worden. Er wordt zo natuurlijk mogelijk gewerkt en de druiven worden biologisch gecertificeerd verbouwd. Het wijnhuis wordt geleid door wijnmaker Angelo Ferrio, vanaf 2013 ondersteund door zijn zoon Stefano. Hij wordt geadviseerd door de bekende oenoloog Beppe Caviola, waarmee de laatste stand van kennis over vinificatietechnieken beschikbaar is.
Ca Rossa produceert alle klassieke wijnen van de Roero: een witte Arneis, een rode Barbera en Nebbiolo, en een zoete wijn van de Brachetto. Daarnaast maakt hij een bijzondere rosé van Nebbiolo. Beste Biologische producent van de Roero en dus top biowijn, en met goede prijsstelling!

Ca Rossa - Roero "Audinaggio" 2011

Cascina Ca’Rossa - Mompissano 2007
nebbiolo biologisch
Prijs per fles :
Vanaf 6 flessen per fles :
€ 22,95
€ 21,80


De Audinaggio is de tweede nebbiolo cru van Ca Rossa, maar doet er vaak niet voor onder. Dat geldt zeker voor deze jaargang 2011, die van Antonio Galloni maar liefst 92 'Parker" punten kreeg. Nebbiolo uit de Roero combineert de potentie tot ouderen met  drinkbaarheid als de wijn nog jong is.

Het is een volle, krachtige wijn met rijpe, fijne tannines. Een intense geur van bosvruchten en rood fruit, met daarbij groene kruiden zoals rozemarijn en munt, rozenblaadjes en viooltjes. Het warme 2011 laat zich ook hier gelden, met dik fruit, maar voldoende balans door mooie zuren. Verder bosgrond, drop, leer, ceder, lik vanille van het hout, en een mooie mineraliteit. Zeer fijne lange afdronk. Is al jong te goed te drinken, maar enkele jaren flesrijping zal de wijn ongetwijfeld goed doen. Heerlijke wijn voor bij een mooi gerecht, en met een fantastische prijs-kwaliteit verhouding. Aanrader!
Lekker bij:stevige vleesgerechten zoals geroosterd of gestoofd vlees; wild (everzwijn) en gevogelte (fazant); rijpe kazen.
Advies
: enkele uren voor de maaltijd de fles openen of 1 uur van te voren decanteren in karaf.
Drinktemperatuur
: 17-18°C
Beoordelingen: Vinous/Galloni: 92 pt

technische info

 

Ca Rossa - Barbera Superiore "Mulassa" 2009

Cascina Ca’Rossa - Mulassa 2009
barbera
biologisch
Prijs per fles:
Vanaf 12 flessen:
€ 19,50
€ 18,50
AANBIEDING LAATSTE FLESSEN NU VOOR 15,95 / per doos 14,95


De Barbera Superiore "Mulassa" is de cru barbera van Ca’Rossa. De wijn komt van een wijngaard met oudere stokken en een ondergrond die naast zand ook kalk bevat. Dit levert lichte en verfijnde wijnen op. Door de zuidelijke expositie rijpt het fruit hier ook optimaal. Daarna krijgt de wijn een opvoeding van 1,5 jaar op houten vaten, wat de wijn structuur, complexiteit en body geeft. Een paar jaar flesrijping doet deze wijn altijd goed.

In de geur combi van rood en donker fruit zoals bessen, pruimen, kersen en cassis. Daarnaast hints van koffie, leer, cacao en tabak, met ook wat mint en menthol. Stevige wijn met flink body, goede zuren en lange afdronk, dus perfect voor bij het eten. Dankzij de flesrijping zijn de tannines mooi zacht geworden. Wijn voor bij een mooi gerecht. Biologische topwijn met een goede prijs-kwaliteit verhouding.

Lekker bij: geroosterd en gebraden vlees, stoofvlees, stevige, gekruide hoofdgerechten.
Advies
: 1-2 uur voor de maaltijd de fles openen, eventueel 0,5 uur van te voren decanteren.
Drinktemperatuur: 17-18°C

technische info

 

Ca Rossa - Roero Riserva "Mompissano" 2012

Cascina Ca’Rossa - Mompissano 2007
nebbiolo biologisch
Prijs per fles :
Vanaf 6 flessen per fles :
€ 25,95
€ 25,35


De Roero Riserva Mompissano is de top nebbiolo cru van Ca Rossa. De Mompissano heeft 2 jaar vatrijping gehad en is de laatste jaren bijzonder goed geslaagd, wat ook blijkt uit de toekenning van de hoge scores. Deze jargang kreeg onder andere de hoogste waardering in de Slow Food wijngids en die van de Italiaanse Sommeliers. 

Het is een volle, krachtige wijn met rijpe, fijne tannines. Een intense geur van bosvruchten en fruit, met daarbij rozenblaadjes en viooltjes. Het jaar 2012 gaf uitgebalanceerde  wijnen met voldoende rijpheid en zuren. Typisch profiel van bosgrond, iets fruit, drop, vanille en mineraliteit. Zeer fijne en lange iets drogende afdronk. Is al jong te goed te drinken, maar enkele jaren flesrijping zal de wijn ongetwijfeld goed doen. Heerlijke wijn voor bij een mooi gerecht, en met een fantastische prijs-kwaliteit verhouding. Aanrader!
Lekker bij:stevige vleesgerechten zoals geroosterd of gestoofd vlees; wild (everzwijn) en gevogelte (fazant); rijpe kazen.
Advies
: enkele uren voor de maaltijd de fles openen of 1 uur van te voren decanteren in karaf.
Drinktemperatuur
: 17-18°C
Beoordelingen: Slow Wine: Vino Slow ;  Duemilavini: 5 trosjes ; L'Espresso: 17/20 pt

technische info

 

Ca Rossa - Roero Riserva "Mompissano" 2011

Cascina Ca’Rossa - Mompissano 2007
nebbiolo biologisch
Prijs per fles :
Vanaf 6 flessen per fles :
€ 26,95
€ 24,95


De Roero Riserva Mompissano is de top nebbiolo cru van Ca Rossa. De Mompissano heeft 2 jaar vatrijping gehad en is de laatste jaren bijzonder goed geslaagd, wat ook blijkt uit de toekenning van de hoge scores. Deze jargang kreeg onder andere de hoogste waardering in de Slow Food wijngids en die van de Italiaanse Sommeliers. 

Het is een volle, krachtige wijn met rijpe, fijne tannines. Een intense geur van bosvruchten en rood fruit, met daarbij groene kruiden zoals rozemarijn en munt, rozenblaadjes en viooltjes. Het warme 2011 laat zich ook hier gelden, met dik fruit, maar voldoende balans door mooie zuren. Verder bosgrond, drop, leer, ceder, lik vanille van het hout, en een mooie mineraliteit. Zeer fijne lange afdronk. Is al jong te goed te drinken, maar enkele jaren flesrijping zal de wijn ongetwijfeld goed doen. Heerlijke wijn voor bij een mooi gerecht, en met een fantastische prijs-kwaliteit verhouding. Aanrader!
Lekker bij:stevige vleesgerechten zoals geroosterd of gestoofd vlees; wild (everzwijn) en gevogelte (fazant); rijpe kazen.
Advies
: enkele uren voor de maaltijd de fles openen of 1 uur van te voren decanteren in karaf.
Drinktemperatuur
: 17-18°C
Beoordelingen: Slow Wine: Vino Slow ;  Duemilavini: 5 trosjes ; L'Espresso: 17/20 pt

technische info

 

Ca Rossa - Roero Riserva "Mompissano" 2010

Cascina Ca’Rossa - Mompissano 2007
nebbiolo biologisch
Prijs per fles :
Vanaf 6 flessen per fles :
€ 26,95
€ 25,60


De Roero Riserva Mompissano is de top nebbiolo cru van Ca Rossa. De Mompissano heeft 2 jaar vatrijping gehad en is de laatste jaren bijzonder goed geslaagd, wat ook blijkt uit de toekenning van de hoge scores. Deze 2010 kreeg maar liefst 94 punten van Antonio Galloni, de toonaangevende wijnkenner van Italiaanse wijnen 

Het is een volle, krachtige wijn, nog stevige maar verfijnde tannines, ondersteund door voldoende zuren. Een intense geur van bosvruchten en kersen met daarbij florale tonen zoals rozenblaadjes en viooltjes. In de smaak zit van alles, van klein rood fruit tot bosgrond, drop, leer, tabak en een mooie mineraliteit. Zeer fijne lange afdronk. Is al jong te drinken, maar enkele jaren flesrijping zal de wijn ongetwijfeld goed doen. Heerlijke wijn voor bij een mooi gerecht, en met een fantastische prijs-kwaliteit verhouding. Aanrader!
Lekker bij:stevige vleesgerechten zoals geroosterd of gestoofd vlees; wild (ree, everzwijn) en gevogelte (fazant); rijpe kazen.
Advies
: enkele uren voor de maaltijd de fles openen of 1 uur van te voren decanteren in karaf.
Drinktemperatuur
: 17-18°C
Beoordelingen: Gambero Rosso: 3 rode glaasjes; Vinous/Galloni: 94 pt; Duemilavini: 5 trosjes ; L'Espresso: 17/20 pt

technische info

 

Ca Rossa - Birbet ( brachetto )

brachetto
biologisch
Prijs per fles:
Vanaf 12 flessen:
€ 10,95
€ 10,30


De Brachetto is een aromatische rode druif die al sinds tijden in de Roero verbouwd wordt. De druif geeft levendige wijnen met een floraal karakter (rozenblaadjes) en veel rood fruit, vooral framboos en bosaardbeien. Er worden meestal zoete dessertwijnen van gemaakt. De klassieke dessertwijn wordt met de passito methode (indrogen van de druiven) gemaakt, maar er bestaat ook een licht mousserende variant met zo'n 5 a 6% alcohol. In de Roero heet deze wijn traditioneel "Birbet" en is van de zgn "brachetto al grappolo lungo" oftewel de brachetto met lange trossen. Die volgen de wijnmakers iets betere want frissere wijnen geven, dan de "gewone" brachetto van de Brachetto d'Acqui. Deze wijn wordt ook wel de rode Moscato genoemd.

In de geur vooral stuivend rood fruit zoals framboos en aardbei, met wat tonen van rozenblaadjes erachter. Het zoet wordt mooi gebalanceerd door een licht zuurtje......gewoon een feestje om te drinken! Deze wijn krijg je ook nog weg na een zware maaltijd als je geen zin meer hebt in een zware dessertwijn. Met in de meeste jaren maar 5 of 5,5 % alcohol. Met een fijn bubbeltje is het een heerlijke drinkwijn, ook bijvoorbeeld op een warme zomermiddag.

Lekker bij: zoete en halfzoete desserts met chocolade en/of rood fruit; bij gebak zoals bv aardbeientaart; bij sorbets en ijs; om zo te drinken / als aperitief.
Advies
Drinktemperatuur 8-10 °C maar kan wat koeler, eventueel zelfs op koelkast temperatuur.

technische info