Pecchenino

Het landgoed van Pecchenino is al meer dan twee eeuwen in bezit van de familie, al was het tot de jaren ’70 slechts een paar hectaren groot. Sindsdien zijn er wijngaarden bijgekomen en wordt er in totaal zo’n 25 hectare verbouwd: 22 in de Dogliani en 3 in de Barolo. De totale productie ligt daarmee op een 100.000 flessen per jaar. Pecchenino is hét toonaangevende wijnhuis van de Dogliani, de in veel landen niet zo bekende wijnstreek die net onder de Barolo ligt. Dat je er topwijnen kan maken blijkt wel uit het feit dat Pecchenino een ster in de Gambero Rosso heeft, en dus meer dan 10 x de tre bicchieri heeft gewonnen.

Deze onderscheidingen heeft Pecchenino vooral gekregen voor zijn wijnen van de Dolcetto, dé druif van deze regio (en eigenlijk ook dé regio vor deze druif). Hij is de afgelopen decenia dé grote voorvechter en ambassadeur geweest voor deze druivensoort, en is ook als een van de eerste gaan experimenteren met het op vat lageren van Dolcetto wijn. En met wat voor een fantastisch resultaat!

Orlando leidt het wijnhuis samen met zijn broer Attillio, die beiden zijn verworden tot boegbeeld van de Dogliani. Met name dank zij hun inspanningen heeft de op hout gelagerde Dolcetto een DOCG status gekregen, waarmee de hoge kwaliteit van enorme potentie van deze wijnen bevestigd worden..

Pecchenino laat zien hoeveel kracht en diepgang in een Dolcetto kan zitten, en dat deze wijn veel meer aandacht en respect verdiend dan hij tot nu toe heeft gekregen. De wijnen van Pecchenino die wel in het glas van wijnschrijvers belanden, krijgen dan ook steevast hoge waarderingen (zie bv dit artikel in de Wine Spectator).

Naast Dolcetto produceert Pecchenino overigens ook nog een aantal uitstekende andere wijnen, waaronder een Barbera, een Nebbiolo en twee Barolo’s.

Website: www.pecchenino.it