Barone Riccati / Il Colombo (biologisch gecertificeerd)

Het wijnhuis Barone Riccati maakt wijnen van druiven die afkomstig zijn van het landgoed Il Colombo, wat verklaart dat deze twee namen vaak samen genomen worden. Het is een zeer klein wijngoed van maar 3,3 hectare; de jaarlijkse totale productie bedraagt dan ook niet meer dan 14.000 flessen. Het ligt aan de rand van de Alpen in de Langhe Monregalesi, in de omgeving van Mondoví.

De geschiedenis van het landgoed “Il Colombo” gaat eeuwen terug: op een fresco uit de 18e eeuw is het landhuis, het huidige hoofdgebouw, al te zien. In 1989 kocht de familie van de Barone Riccati het vervallen landgoed, renoveerden het landhuis en vernieuwde de wijngaarden. Ook voegden ze een nieuwe, moderne wijnkelder toe, om wijnen te gaan maken van de druivensoort die historisch in deze streek het beste groeit: de Dolcetto.

Sinds 2006 zijn de wijngaard en kelder in handen gekomen van Sabine Bosio en haar echtgenoot, de wijntechnicus Bruno Chionetti. Deze laatste is samen met vriend en bekende oenoloog Beppe Caviola verantwoordelijk voor het maken van de wijnen. De naam Barone Riccati is in ere gehouden.

Dankzij de grote biodiversiteit in de omgeving, en daardoor weinig problemen met plagen en ziekten, is er al jaren geleden besloten over te stappen op de biologische landbouw. Er worden geen chemische middelen gebruikt, en alleen natuurlijke stalmest van de buren en groenbemesting toegepast. De oogst is volledig handmatig en wordt gelijk gebruikt om waar nodig druivenselectie toe te passen.

Bij de vinificatie wordt geen gist toegevoegd: de vergisting gebeurt met de van nature op de druiven aanwezige gisten. Een ouderwetse methode die nog maar weinig meer wordt toegepast! Alhoewel dit het risico geeft dat in sommige jaren de vergisting niet goed verloopt (vooral als het net voor of tijdens de oogst regent en de gisten van de druiven afspoelen) en er wijn verloren gaat, krijgen de wijnen er een heel bijzonder, eigen karakter door. Dat blijkt ook uit de consequent hoge scores in de Gambero Rosso, wat meestal alleen duurdere wijnen lukt.

Bij de botteling worden deels kurken van gerecycled kurk gebruikt, en er is gekozen voor een iets lichter type fles om de energiebelasting van het transport te beperken.


Website
: www.ilcolombo.com