Matteo Corregia (bio conversie)

Matteo Corregia is het het top-ijnhuis van de Roero, de streek aan de linker oever van de Tanaro. Het behoort met 1 ster en 17 x ‘tre bicchieri’ in de Gambero Rosso zelfs tot de top-50 wijnhuizen van heel Italië. Dat komt terug in zowel de uitstekende en veel onderscheiden crus als ook in de jaarlijks constante kwaliteit van de basiswijnen.

Het wijngoed Matteo Correggia is momenteel ca 20 hectare groot. De belangrijkste druivensoorten zijn Nebbiolo, Barbera, Arneis en Brachetto, maar er wordt ook een wat Sauvignon Blanc verbouwd. In totaal worden jaarlijks zo’n 120.000 flessen geproduceerd. Om de hechte band met de wijngaarden te bevestigen en versterken is in 2005 besloten om een transitie naar biologische wijnbouw in te zetten. In de wijnen wordt met minimale doses sulfiet gewerkt.

De wijnen van Correggia zijn typerend voor de stijl van de Roero. De bodem in de wijngaarden zijn daar duidelijk zandiger dan in de Barolo en Barbaresco, waardoor de wijnen wat lichter van stijl zijn, met zachtere, fijnere tannines, en die daardoor ook minder jaren rijping nodig hebben. De wijnen van Matteo Correggia zijn vol en intens, zonder dat het krachtpatsers worden: kenmerk is verfijndheid en elegantie.

De geschiedenis van dit huis is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met het verhaal van Matteo Correggia, een van Italië’s beste wijnmakers van zijn generatie, en het noodlot dat hem in 2001 trof. Net toen na jaren lang hard werken zijn nieuwe kelder af was, hij diverse prijzen had gewonnen en er nationale en internationale erkenning was gekomen, overleed hij na een bizar ongeluk op de tractor terwijl hij in de wijngaard bezig was.

Matteo was de jaren daarvoor de drijvende kracht geweest achter de ontwikkeling van de Roero als wijngebied, en vooral een van de eersten die had laten zien dat je in de Roero ook topwijnen kon maken. Een van de eersten die de bijzondere gaven van Matteo zagen was Carlo Petrini, de oprichter van Slow Food, die goed bevriend zou raken. Maar velen zouden volgen, en in de jaren ‘90 begonnen ook wijnschrijvers en critici het uitzonderlijke niveau van zijn wijnen te zien: zo was zijn Marun de eerste Barbera ooit die 94 punten van Robert Parker kreeg!

Na zijn onverwachte dood kwam de locale gemeenschap in actie om te helpen de nalatenschap van Matteo te redden. Zijn goede vrienden Beppe Caviola, Roberto Voerzio, Elio Altare en vooral Giorgio Rivetti stonden klaar om zijn vrouw Ornella Costa en Luca Rostagno, de talentvolle jonge wijnmaker die Matteo net het jaar ervoor had aangenomen, te helpen in de wijngaard en de kelder. Dankzij hun hulp en advies kon de jaren erna het wijngoed bewaard blijven en laten zien dat ze nog steeds de potentie heeft topwijnen te maken, zoals de diverse onderscheidingen de afgelopen jaren laten zien. Sinds enkele jaren worden Ornella en Luca ondersteund door export manager Sara Palma.

"The Correggia winery continues to set the pace for other wineries in the area, providing topics for discussion and food for thought. This is the way of things ever since the much-mourned Matteo showed just how much potential there was in an apparently marginal area. Today, Ornella and her exceptional staff is a champion of sustainable viticulture. Correggia's natural approach means working the land in the full awareness of the surrounding environment. It's another field in which Correggia is leading the way, sensibly and without ostentation." - Gambero Rosso Italian Wines 2009

“The late Matteo Correggia was and remains the spiritual leader of the region". "As a producer, Matteo Correggia shows the highest and most constant quality in their production, together with Giovanni Almondo and Hilberg-Pasquero, of the entire Roero area”Antonio Galloni, The Wine Advocate / eRobertParker

Er zijn 2 boeken verschenen over Matteo Correggia: “La cometa del Roero "– Sergio Miravalle (in Italiaans) en “Una Storia delle Colline" – Alessandro Avataneo (in Italiaans/Engels)

“Sulle colline del Roero ogni vigna ha la sua storia, ogni vigna ha il suo vino unico e irripetibile, come irripetibili sono le combinazioni tra uomo, terra e cielo!”
Matteo Correggia – Settembre 1999.


Website: www.matteocorreggia.com