Hilberg Pasquero (biologisch-dynamisch, bio gecertificeerd)

Het landgoed en de cascina van Hilberg Pasquero bevinden zich in de Bricco Gatti, het gehucht op de heuvel die uitkijkt op het dorp Priocca. Hier bewerken Annette Hilberg en Miklo Pasquero een kleine vijf en een halve hectare wijngaard, waarmee jaarlijks maar ruim 20.000 flessen geproduceerd worden. Daarbij werken ze zo veel mogelijk volgens de principes van de bio-dynamie, wat ook tot uitdrukking komt in het logo: de maan daarin weerspiegelt het belang van de maankalender op de werkzaamheden in de wijngaard en de kelder. Overigens ontworpen door Annette’s in Nederland wonende zus….

Kenmerkend is de maniakale aandacht die ze geven aan de verzorging van de wijngaard: de planten, de bodem, de omgeving. Deze enorme inspanning komt terug in het karakter van de wijnen, die allemaal een enorme kracht en diepgang hebben. Daarbij hebben ze gekozen om alleen rode wijnen te maken van Barbera en Nebbiolo, maar ook een beetje Brachetto.

Al hun wijnen scoren hoog in nationale en internationale beoordelingen; zo heeft met name hun topwijn Nebbiolo d’Alba maar liefst 7 jaar achter elkaar de 3 bicchieri gescoord in de Gambero Rosso. Een enorme prestatie die maar weer eens laat zien dat je ook (of beter: juist!) met biologisch-dynamisch geteelde druiven absolute topwijnen kan maken. Dat komt overigens ook door de onbuigzame kwaliteitsstandaard die Annette en Miklo voor zichzelf hanteren, ook in de kelder: als ze na vinificatie niet vinden voldoen aan de allerhoogste standaarden, wordt een vat of desnoods een hele jaargang gedeclasseerd. In moeilijke jaargangen verkopen ze de mindere druiven zelfs gelijk aan andere producenten.

Het verhaal van Hilberg Pasquero begon generaties geleden, toen de voorouders van Miklo de boerderij bewoonden en er een gemengd bedrijf hadden met onder andere….druiven. Deze kregen in de loop van de jaren een steeds groter aandeel. Miklo was tijdens zijn studie agronomie aan de universiteit geboeid geraakt door het principe van de biologische landbouw, en toen midden jaren ’80 hij en Annette elkaar ontmoetten was die gedeelde interesse het begin van een langdurige relatie. Annette besloot te verhuizen naar Piemonte en te gaan helpen op de boerderij en wijnmaker te worden. Tegenwoordig houdt ze zich vooral bezig met het wijnmaken, terwijl Miklo voornamelijk waakt over de wijngaarden.

 

Website: www.hilberg-pasquero.com