Cascina Ca’ Rossa (biologisch)

Het kleine wijngoed Ca’rossa omvat zo’n 15 hectare wijnstokken, waarmee ongeveer 60.000 flessen per jaar geproduceerd worden. De wijngaarden worden al jaren op een zo natuurvriendelijk mogelijke manier verzorgd, en vanaf de oogst 2011 is deze biologische werkwijze ook gecertificeerd. Het bedrijf heeft zich vanaf de jaren ’80 steeds meer toegelegd op de wijnbouw, die toen zeer sterk opkwam in de streek. De eerste eigen botteling kwam in 1995, en in de jaren erna heeft het huis, vooral door de begeleiding en adviezen van Matteo Correggia, een enorme kwaliteitsslag gemaakt, en behoort nu tot een van de tophuizen in de regio waarvan de wijnen regelmatig de maximale beoordeling krijgen.

De naam Ca’ Rossa (‘roze huis’) komt van de roze boerderij, die net buiten Canale op de helling boven de weg naar Priocca ligt. De wijngaarden liggen gedeeltelijk direct achter en om het huis, maar deels ook in de Valmaggiore in Vezza d’Alba. Zoals vrijwel alle kleine producenten in deze streek worden de wijngaarden nog handmatig bewerkt (vaak moet dat ook wel vanwege de steile hellingen), en uiteraard ook handmatig geoogst. Dit geeft ook de mogelijkheid om zomeroogst (‘green harvest’) toe te passen, waarbij in de zomer tot bijna de helft van de druiventrossen worden weggesnoeid, om zo de overgebleven trossen rijper te krijgen met meer smaak en concentratie. De opbrengst per hectare wordt daardoor wel drastisch kleiner, maar de kwaliteit van de wijn navenant hoger.

Het wijnhuis wordt geleid door wijnmaker Angelo Ferrio, ondersteund door zijn vrouw en al een beetje door zijn zoon. Hij wordt tevens geadviseerd door de bekende oenoloog Beppe Caviola, waarmee de laatste stand van kennis over vinificatietechnieken beschikbaar is. Ca Rossa pruduceert alle klassieke wijnen van de Roero: een witte Arneis, een rode Barbera en Nebbiolo, en een zoete wijn van de Brachetto. Daarnaast maakt hij een bijzondere rosé, namelijk van de nobele Nebbiolo druif, die normaal gesproken alleen voor de betere rode wijnen wordt gebruikt.

De afgelopen jaren is de kelder uitgebreid en vernieuwd, waarbij moderne vinificatie tanks met temperatuurcontrole in gebruik zijn genomen. Daarmee kan nog preciezer gevinificeerd worden. De laatste jaren hebben vooral de twee Nebbiolo crus Audinaggio en Mompissano dan ook hoge ogen gescoord.


Website
: www.cascinacarossa.com