Tenuta La Meridiana

Tenuta La Meriadinana is een oud wijnhuis met een lange historie, en is al in 1890 opgericht. Het bevindt zich in het gehucht Tana Alta in de omgeving van Montegrosso d’Asti, gelegen in de streek Monferrato. Het is tegenwoordig zo’n 11 hectare groot en de totale jaarlijkse productie bedraagt zo’n 80.000 flessen.

Het wijngoed wordt momenteel geleid door Gianpiero Bianco, alweer de 4e generatie van de familie, daarbij gesteund door zijn vrouw Grazia. In de wijngaard wordt hij geadviseerd door de agronoom Piero Tarasco en in de kelder bij het wijnmaken door de oenoloog Lorenzo Quinterno.

De wijngaarden hebben allemaal een gunstige zuidelijke of zuidwestelijke exposite, die daardoor vooral geschikt zijn voor langzaam rijpende druiven. Er worden daarom ook voornamelijk rode wijnen gemaakt, van de Barbera en Nebbiolo druif. De wat zwaardere, kleiige grond in de wijngaarden geeft vooral volle, dikke wijnen met veel fruit. De in sommige wijngaarden in de ondergrond aanwezige kalk- en gipsbanken geven extra finesse en mineraliteit aan de wijnen. Door groene oogst in de zomer wordt de opbrengst met 20 tot 50% terruggebracht om de kwaliteit en concentratie van de wijnen te verhogen, en het handmatig oogsten geeft ook de mogelijkheid tot het selecteren van de beste druiven voor de crus. De meeste wijnen worden op een traditionele manier gevinifieerd.

De range van La Meridiana bestaat uit diverse Barbera’s, zowel zonder houtrijping als met houtlagering (Superiore), en twee crus uit één enkele wijngaard. Daarnaast wordt een Nebbiolo-Barbera blend gemaakt en een klein beetje witte wijn. Als bijzonderheid produceert ze daarnaast ook een zoete Malaga wijn: omdat Gianpiero’s oma deze Spaanse wijn zo lekker vond heeft haar man destijds wat van deze druivensoort aangeplant, en naar goede familietraditie wordt deze wijn nog steeds gemaakt.

La Meridiana maakt wijnen van constante hoge kwaliteit die zich kenmerken door een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding, zowel in hun basiswijnen als in de crus.

Website: www.tenutalameridiana.com