Olivero

Het wijnhuis Olivero is gelegen in Roddi, net ten westen van Alba aan de noordrand van het Barolo gebied. Het is een kleine cantina waar slechts 4 hectare wijnstokken verbouwd worden, wat een bescheiden jaarlijkse productie oplevert van niet meer dan zo’n 15.000 flessen.

Het bedrijf is gestart door vader Mario, die echter tot een aantal jaren geleden zijn wijn nog niet zelf bottelde. Dat is pas begonnen nadat zijn zoon Lorenzo in het bedrijf kwam werken. De kennis van wijnmaken die Lorenzo van zijn opleiding tot oenoloog meenam, kwamen daarbij goed van pas. Ook kon daarmee door de toepassing van moderne kennis en technieken nog weer een kwaliteitsstap gemaakt worden. De eerste eigen botteling was jaargang 2001. In 2003 werd het areaal uitgebreid met een tweetal wijngaarden. Vader en zoon leiden nu samen het bedrijf.

Olivero maakt een zestal rode wijnen, maar sinds 2011 ook een witte Arneis. De rode wijnen bestaan uit een Barbera en een Barbera Superiore, een Dolcetto en een Dolcetto barricata, en twee Nebbiolo’s: een Barolo en een jongere Langhe Nebbiolo.

Veel van de betere wijnen, vooral uit de klassieke wijngebieden zoals Piemonte, worden vaak te jong gedronken: deze laten pas echt als hun klase zien naar minimaal 1 a 2 jaar flesrijping. Daarom is de filosofie van Lorenzo om te proberen, ondanks de hogere kosten daarvoor, hun wijnen minimaal een jaar extra in hun kelder te lageren voordat ze op de markt gebracht worden. Hun wijnen zijn dus meestal al verder op dronk en hoeven minder lang opgelegd te worden.

Website: www.oliveromario.com