Malvira' (biologisch)

Malvira' betekent "slechte plek" in het lokale dialect, en dat heeft te maken met de ongebruikelijke locatie van de originele boerderij en wijnmakerij: die was op het noorden gericht en niet op het gebruikelijke zuiden. Begonnen in de jaren 50 door Giuseppe Damonte, is Malvira' in de loop van de decennia in omvang gegroeid, en ook wat meer dan de meeste andere goede wijnmakers in de streek. Met een areaal van 42 ha en een productie van ca 380.000 flessen is het overigens nog steeds relatief klein, maar voor de streek wel een van de grotere wijnmakers die wijnen van hoog niveau maken.

Mede daardoor is het een van de internationaal bekendere wijnhuizen van de Roero, en misschien wel het bekendste. Het is namelijk niet alleen een van de beste wijnmakers van de streek. De huidige wijnmakerij ligt overigens direct naast een minstens zo bekend wijnhuis, namelijk die van Matteo Correggia, wat het enorme potentieel van dit deel van de Roero toont.

Roberto en MassimoMalvira' wordt tegenwoordig gerund door de broers Massimo en Roberto Damonte, waarbij Massimo de wijngaarden beheert en Roberto de oenoloog is en het bedrijf zakelijk leidt. Ze worden daarbij geholpen door hun vrouwen, waarbij Patrizia de luxe B&B en restaurant Villa Tiboldi runt. Malvira maakt een wijde range aan rode en witte wijnen, waar bij de witte wijnen de nadruk ligt op de Arneis. Ze bezitten ook een flink deel van de Renesio wijngaard, waar de Arneis waarschijnlijk ook zijn naam aan dankt. Daarnaast maken ze een mooie Favorita, en hebben ze een klein beetje chardonnay en sauvignon blanc staan. Aan rode wijnen maken ze vooral barbera's en nebbiolo's, van eenvoudige instapwijnen tot top-cru's, en hebben ze verder nog wat Brachetto en Bonarda aangeplant.

Website: www.malvira.com