Pomodolce

pomodolce logoPomodolce is een relatief jong wijnhuis dat zich bevindt in Montemarzino in de Colli Tortonesi, een onbekend klein wijngebied ten oosten van de stad Tortona, in het oosten van Piemonte. Deze streek is de laatste jaren sterk in de belangstelling komen te staan vanwege de hernieuwde introductie van een bijna verdwenen druivensoort: de Timorasso. Het wijngoed is maar enkele hectaren groot en produceert slechts een paar duizend flessen per jaar.

Vanaf het eind van de jaren ’80 en voral vanaf begin jaren ’90 ontstond er in deze streek een groep van jonge wijnmakers, die geloofden in authenticiteit en kwaliteit als recpet voor de toekomst. Dit bleek onder andere uit het geloof in de potentie van de Timorasso, een druivensoort die er traditioneel verbouwd werd, maar die in de decennia ervoor verdreven was door druivensoorten die gemakkelijker waren en vooral met hogere opbrengsten.

Van de Timorasso kunnen intense, karaktervolle witte wijnen gemaakt worden van hoge kwaliteit, wat ook blijkt uit de diverse ‘tre bicchieri’ die wijnen van deze druif de afgelopen jaren hebben gewonnen. Het is een uitstekende begeleider van de maaltijd en de wijnen kunnen vaak goed (kort) verouderd worden.

Pomodolce is een van de handvol producenten die deTimorasso verbouwt, en doet dat volgens de regels van de biologische landbouw. Daarnaast verbouwen ze ook nog (bio) perziken, die op siroop gezet in Italië een erg gewilde en kostbare specialiteit zijn. Het symbool op de flessen is de inscriptie die aangetroffen werd op een altaarsteen, die in de buurt van de boerderij bij een ruïne gevonden is en afkomstig zou zijn van een vroeg middeleeuwse kerk die daar gestaan zou hebben. Het symboliseert de verbondenheid met de geschiedenis en de streek.

Naast witte wijn maakt Pomodolce verschillende rode wijnen van de Barbera en Nebbiolo druif. Daarnaast maken ze ook een interessante wijn van de minder bekende Croatina (ook wel Bonarda genoemd).

Website: www.pomodolce.it