Roero

Kaart Roero

De Roero is een van de belangrijkste wijngebieden van Piemonte en ligt ten noorden van Alba, op de linker oever van de rivier de Tanaro. In de Roero komen jongere en vooral zandigere afzettingen en gesteenten voor, die relatief gemakkelijk verweren en eroderen. De streek wordt daardoor gekenmerkt door glooiende, lage heuvels en brede dalen.

De Roero staat niet alleen bekend om de wijnen die er geproduceerd worden, maar ook om de vele groenten en vooral fruit dat er verbouwd wordt. Beroemd zijn vooral de peren en perziken uit de Roero. Maar goede agrarische producten en culinaire cultuur zijn sowieso belangrijk: niet voor niets is de hoofdstad van de Roero ook de “geboorteplaats” van de internationale Slow Food beweging, die wereldwijd de verantwoorde voedselproductie en culinaire cultuur promoot en verdedigt.

De zandige ondergrDetailkaart Roeroond heeft niet alleen het landschap gevormd, maar drukt ook een belangrijke stempel op de wijnen die er gemaakt worden. De wijnen van deze zandige bodems zijn over het algemeen verfijnder en lichter van stijl, en daardoor vaak wat eleganter dan die uit andere gebieden. De tannines zijn ook fijner en minder hard, waardoor de wijnen sneller op dronk komen en minder lang hoeven lageren.

De beste wijnen komen van de wijngaarden op de hellingen die min of meer op het zuiden gericfoto Roccheht zijn, en tegen de vrij steile rotsformaties aan liggen: de Rocche genoemd. Deze zone met ruggen loopt dwars door de Roero. Op sommige plaatsen zijn hier door de erosie van beekjes steile, soms zelfs onbegaanbare kloven en dalen ontstaan. Die zijn een toevluchtsoord voor plant en dier en dit geeft een bijdrage aan de biodiversiteit van het gebied.

De Roero kent 2 DOCG’s: de witte Roero Arneis DOCG die van 100% Arneis wordt gemaakt, en de rode Roero DOCG. Deze laatste wordt van minimaal 95% Nebbiolo gemaakt: traditioneel werd er een beetje Arneis aan de wijn toegevoegd om die wat zachter te maken, vandaar dat het  nog steeds is toegestaan om maximaal 5% van deze druif tLanghe en Roerooe te voegen; van andere druivensoorten mag maximaal 3% toegevoegd. Om aan de eisen van de DOCG te voldoen moet de wijn minimaal 20 maanden rijpen waarvan minimaal 6 op hout. De Roero Riserva moet minimaal 32 maanden rijpen.

De top crus Roero Riserva DOCG van de beste wijnhuizen uit de streek kunnen zich qua niveau tegenwoordig meten met vele topwijnen uit de naastgelegen en veel bekendere Barolo en Barbaresco. Ze zijn daarbij meestal toegankelijker en (nog steeds) gunstiger geprijsd.

Naast de wijnen van de Nebiolo worden er ook door sommige producenten grootse wijnen van de Barbera gemaakt, de andere belangrijke druif uit Piemonte. Dit zijn volle, kruidige wijnen met de voor Barbera kenmerkende fruitigheid, maar met de voor de Roero kenmerkende verfijning en elegantie.

Andere wijnen uit deze streek zijn o.a. witte wijn van de Favorita druif, die ook goed gedijt op de zandige hellingen; en de rode wijnen van de Brachetto, waar zowel droge als zoete wijn van gemaakt wordt. Een bijzondere versie van de zoete variant is een licht mousserende wijn van gedeeltelijk gefermenteerde most (maar 5 a 6% alcohol), die hier “Birbet” genoemd wordt