Gavi

De Gavi streek ligt aan de oostkant van Piemonte en is genoemd naar het dorpje Gavi, maar het gebied waar deze wiojn gemaakt wordt ligt ook verspreid over 9 buurgemeenten. Het gebied staat vooral bekend om zijn frisse en delicate witte wijnen, maar op kleine schaal worden er ook rode druiven verbouwd zoals Barbera en allochtonen zoals Carbernet en Merlot, waar ook uitstekende wijnen mee gemaakt worden.

De witte Gavi is een klassieke begeleider van lichte visgerechten en schaal- en schelpdieren. De betere Gavi crus hebben enig bewaarpotentieel en kunnen enkele jaren ouderen, maar veel liefhebbers houden van nog langer gerijpte Gavi.

Het hoge gemiddelde kwaliteitsniveau is bevestigd door de toekenning van de DOCG, waarbij binnen de Gavi DOCG de wijnen uit de gemeente Gavi de naam “Gavi del Commune di Gavi”, ook wel “Gavi di Gavi” genoemd. De DOCG geldt alleen voor witte wijn en is 100% van de Cortese druif. Deze druif kenmerkt zich door lage aromatische graad en vrij veel zuren, waardoor je verfijnde en delicate wijnen krijgt.

Er is al jaren geleden ook bedacht dat hij met deze karakteristieken ook zeer geschikt is voor het maken van mousserende wijn, met name met de Metodo Classico (klassieke 2e vergisting op de fles). Deze mogen gebotteld worden onder Gavi DOCG Frizzante en de betere wijnen kunnen zich zeker meten met goede Champagnes en vergelijkbare schuimwijnen.
Eventuele rode wijnen uit deze streek vallen (mits voldoend aan de eisen) onder de Monferrato Rosso DOC.