Langhe

kaartje langhe en roeroDe Langhe vormt samen met de Monferrato en de Roero het hart van Piemonte. Het is het belangrijkste herkomstgebied van de culinaire traditie van Piemonte, de wereldberoemde piemontese keuken. Belangrijke rol speelt daarin de beroemde piemontese witte truffel (Tuber magnatum), die vrijwel alleen in de Langhe gevonden wordt en zeer gewild is vanwege zijn verfijnde smaak. De belangrijkste stad van de Langhe is Alba en dat is dan ook het centrum van de truffelhandel.

De Langhe bevat daarnaast enkele van de belangrijkste en bekendste wijngebieden van Italië, zoals de Barolo en de Barbaresco. Buiten deze is ook de Dogliani een belangrijke wijnstreek, en zijn er diverse DOCG en DOC wijnen die uit (vrijwel) de hele Langhe mogen komen. De belangrijkste appellatie voor rode wijn is de Barbera d’Alba DOC, waaronder ook zeer grootse wijnen gemaakt worden.

Andere belangrijke rode wijnen zijn de Nebbiolo d’Alba DOC, de Langhe Nebbiolo DOC, Dolcetto d’Alba DOC en Dolcetto d’Acqui DOC. Voor witte wijnen is met name de Langhe Favorita DOC belangrijk. De laatste jaren is ook de Langhe Arneis in opkomst: de eisen hiervoor zijn wat lager dan voor de Roero Arneis. Er wordt door met name wat grotere wijnhuizen Arneis gemaakt van druiven die niet zelf verbouwd worden maar in de Roero gekocht.

Voor mousserende Spumante gemaakt volgens de Metodo Classico is er nog de Langhe DOCG. Deze geldt echter alleen voor wijn van hoofdzakelijk allochtone druivenrassen Pinot Noir en Chardonnay, die op grote schaal zijn aangeplant voor het maken van mousserende wijn.

De westelijk-zuidwestelijke punt van de Langhe, in de omgeving van de stad Mondoví, wordt ook wel de Langhe Monregalesi genoemd. Hier wordt traditioneel Dolcetto verbouwd en was tot 2011 een eigen DOC, maar is vanwege de beperkte productie samengevoegd met de Dogliani.

De Langhe is overigens niet alleen zeer aantrekkelijk vanwege de wijngebieden, het kent ook een bijzonder mooi en afwisselend landschap. Het wordt daarom ook wel het “Toscana della Nord” oftewel het Toscane van het Noorden genoemd. Net zo mooi maar een stuk dichterbij. En veel minder toeristisch, want de Langhe is nog steeds niet ontdekt door het grote publiek. Het toerisme is kleinschalig en nog vooral gericht op enogastronomische reizen.