Monferrato

De Monferrato is een vrij groot gebied, dat samen met de Langhe en de Roero het hart van Piemonte vormt. Het bestaat uit de provincie Asti en ene deel van Alessandria, maar de laatste stad ligt niet meer binnen de Monferrato; de belangrijkste stad is daarmee Asti. Andere belangrijke steden zijn Acqui Terme en Ovada.

Er wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen de Bassa Monferrato (de lage vlakte in het noorden), de Monferrato Astigiano (rond Asti) en de Alta Monferrato (hoge gelegen zuidelijke deel)
Uit de streek komen diverse typen wijnen, en er komen ook diverse DOCG’s vandaan. Het bekendst zijn wel de Asti Spumante DOCG, een meestal halfzoete mousserende wijn. En de Moscato d’Asti DOCG, een licht mousserende wijn van gedeeltelijk gefermenteerde most met een laag alcoholgehalte (meestal zo’n 5-7 %). Beide wijnen worden van 100% moscato druiven gemaakt, een aromatische witte druivensoort.

Van de rode wijnen is de Barbera d’Asti Superiore DOCG de belangrijkste, maar er worden diverse andere rode wijnen van niveau gemaakt: Barbera del Monferrato Superiore DOCG, Dolcetto d’Ovada Superiore DOCG en de Ruche di Castagnole Monferrato DOCG. Verder zijn bekend de rode dessertwijnen van de Brachetto d’Acqui DOCG.

Er zijn diverse andere autochtone druivensoorten aangeplant in de Monferrato, waarvan goede en interessante wijnen worden gemaakt en die vaak ook de DOC status hebben gekregen, zoals de Ruche, de Grignolino, de Freisa en de Malvasia.