Colli Tortonesi

De Colli Tortonesi is het wijngebied in de heuvels ten oosten van de stad Tortona, in het (noord)oosten van Piemonte. Het is een qua bekendheid en productie vrij onbeduidend gebied, maar daarom niet minder interessant. Dat is dan vooral vanwege de witte wijnen van de Timorasso druif.

De Timorasso was bijna verdwenen uit de Colli Tortonesi. Deze was vervangen door de Cortese druif, waar vooral Gavi internationaal faam mee maakte en die makkelijker te verbouwen is en zelfs een iets hogere opbrengst geeft. Daarnaast ondervonden de witte wijnen veel concurrentie van de Roero Arneis, die binnen Italiƫ zeer populair werd.
Maar de Timorasso is weer herontdekt omdat hij zeer interessante wijnen oplevert.

Daarnaast worden er in de Colli Tortonesi ook een groot aantal andere druivensoorten verbouwd, waar uitstekende wijnen mee gemaakt worden. Witte wijnen worden er ook van de Favorita en vooral de Cortese gemaakt, en zoete wijn van de Moscato.

Rode wijnen worden o.a. van de Dolcetto en Nebbiolo gemaakt, maar vooral ook van de Barbera en de Croatina. Vooral die laatste is vrij kenmerkend voor deze streek, want niet op veel andere plaatsen in Piemonte verbouwd, en geeft interessante, fruitige en stevige wijnen.