Barbaresco

kaart BarbarescoDe Barbaresco ligt op de rechter oever van de rivier de Tanaro, net ten oosten van de stad Alba. Het is een relatief kleine streek, dat wel een zeer hoog percentage wijngaarden kent. De belangrijkste dorpen zijn Barbaresco, Neive en Treiso.

De wijn uit de streek wordt ook wel gezien als ‘het kleine broertje van de Barolo’, maar die benaming doet geen recht aan de kwaliteiten van dit wijngebied. Want hoewel wijnen uit de Barbaresco mischien iets anders van karakter zijn, zijn ze zeker niet per definitie minder dan die uit de Barolo! Niet voor niets komt de allerbeste wijn(maker) van Italië uit de Barbaresco: (Angelo) Gaja.

Als gesproken wordt over wijn uit dit gebied wordt de Barbaresco DOCG bedoeld, gemaakt van de Nebbiolo druif. Qua stijl hebben de Barbaresco’s wel wat overeenkomsten met de Nebbiolo crus uit de Roero, omdat ook in de Barbaresco wat meer zand in de ondergrond zit. Ook de Barbaresco hoeft minder lang gerijpt worden dan de Barolo, namelijk maar 26 maanden waarvan 9 maanden op hout. De Barbaresco is daardoor vaak iets lichter en eleganter van stijl dan Barolo, en ook wat sneller op dronk (al blijven het bewaarwijnen).

Ook in de Barbaresco staan andere druivenstokken aangeplant op de minder warme hellingen, vooral Dolcetto en Barbera. Van deze druivensoorten maken de beste wijnhuizen uit het gebied ook zeer mooie wijnen, die zeer de moeite waard zijn en het voordeel hebben dat ze wel (snel) op dronk zijn.