Blog: Magnums en groter - size does matter !

Magnums en groter: size does matter!


Dat wijn niet alleen op standaard flessen van 0,75 liter gebotteld wordt, zullen de meeste wijndrinkers en -liefhebbers wel weten. Natuurlijk de halve flesjes, die je gelukkig steeds vaker in winkels en m.n. de horeca (als een fles te veel is, en je geen zin hebt om de meestal niet zo beste of saaie huiswijn te drinken) ziet. En af en toe zie je (vooral goedkopere wijn uit de "nieuwe wereld" ook op hele en halve liter gebotteld.


Maar er zijn nog veel meer - grotere - formaten, en die zijn nog iets interessanter!


De bekendste grote(re) fles is de Magnum: met 1,5 liter heeft die de inhoud van 2 flessen. Vaak wordt er gevraagd waarom wijn op zulke grotere flessen wordt gebotteld. Het antwoord daar op is tweeledig:

1) het is feestelijk! Een grote fles heeft iets extra's, iets magisch, iets feestelijks aan tafel....het geeft een rijk gevoel als je niet alleen een fles mooie wijn hebt, maar het ook nog een grote fles is! En als (relatie)geschenk heeft het ook een hogere attentiewaarde: een gewone fles wijn (ook een mooie) verdwijnt in het wijnrek, en als die er uit gehaald wordt om te drinken is de gulle gever vaak al vergeten. Met een magnum zal dat niet zo snel gebeuren, daarvan wordt het moment van krijgen nog wel lang herinnerd!
Dat geldt voor nóg grotere flessen nog meer: een feest waar een 3, 6 of 12 liter fles werd geschonken zal vaak nog lang herinnerd worden! En daarbij maakt het niet uit of het een mousserende wijn van type champagne is, een mooie witte of een bijzondere rode wijn... 

2) wijn rijpt beter op een grote fles. Ook langzamer, maar zoals met veel zaken is langzamer vaak beter. Dit heeft met name te maken met de andere verhouding zuurstof/wijn, zowel in de fles als door de (relatief kleinere) kurk. Daarnaast is het glas iets dikker, waardoor de temperatuur constanter blijft. Voor veel wijnen geldt dat de magnum het ideale formaat fles is voor de wijn om te rijpen, zeker voor wijnen die beter worden met een aantal jaar rijping op de fles. Voor wijnen die van zichzelf niet zo goed oud kunnen worden, zorgt een nóg iets groter formaat soms voor een wat langere levensduur.


Naast de Magnum zijn er nog (veel) grotere formaten flessen die gebruikt worden. De flessen hebben traditioneel namen van bijbelse koningen gekregen. Helaas wordt de benaming per streek verschillend gebruikt, mn in de Champagne worden dezelfde namen voor andere formaten gebruikt dan bv in de Bordeaux of de Bourgogne. In Piemonte gebruiken de wijnmakers meestal de benamingen van de Bourgogne (naast lokale namen), behalve soms voor de mousserende wijnen. De meest gebruikte namen en formaten zijn:

- Jéroboam (3 liter / 4 normale flessen)

- Rehoboam (4,5 of 5 liter - 6 tot ca. 7 flessen)


Verder zijn er nog o.a. de Methusalem of
Imperiale (6 liter), de Salmanazar (9 liter), de Balthasar (12 liter) de Nebuchadnezar (15 liter) en Melchior (18 liter). Dat het uitschenken bij deze (heel) grote flessen iets anders gaat (bv eerst in een karaf schenken) dan bij een gewone fles zal duidelijk zijn!Voor de meeste wijnen, gezelschappen en situaties is de Magnum dus de beste keuze.
Deze is meestal wel wat duurder dan 2 gewone flessen. Dat komt vooral doordat de fles zelf een stuk duurder is, en vanaf 3 liter worden de flessen zelfs geblazen en zijn ze nog een stuk duurder. Ook de grote etiketten en kurken worden in kleinere oplage gemaakt, en zijn duurder per stuk. En veel magnums komen in een geschenkverpakking of kistje, en die kosten de wijnmaker ook tot enkele euro per stuk extra. En dan laten we het extra werk dat het ze vaak oplevert nog buiten beschouwing, want grote formaten moeten vaak met de hand gevuld worden....

Ge
middeld kost een Magnum maar ca. 10-20% meer dan 2 gewone flessen, maar dat is zo'n fles dus meer dan waard! En nee hoor, die leeg krijgen is echt geen probleem: uit een normale fles schenk je 5 tot 6 glazen, dus als je met een gezelschap van 4 personen bent en de wijn is lekker heb je aan een gewone fles al snel te weinig....en bij 5 mensen of meer heb je al snel aan een gewone fles niet genoeg! En mocht hij niet leeg gaan: de overgebleven wijn blijft normaal gesproken zeker enkele dagen goed, dus het restje kan je rustig een andere dag opmaken.


Dus: heb je een verjaardagsfeestje of etentje met een groter gezelschap? Wil je echt knallen met Oudjaar?
Iets bijzonders te vieren, zoals bv een bruiloft? Of wil je iets bijzonders geven aan iemand? Kies dan voor een groot formaat fles!


Piemonte Import heeft standaard van diverse wijnen Magnums, Jéroboams en Rehoboams op voorraad, zowel wit, rood als mousserend, al vanaf € 27,95 !