Cortese

De Cortese is een druivensoort die vooral in het oostelijke deel van Piemonte is aangeplant, zoals in de Monferrato. Hij is bekend geworden als de druif van de Gavi, en dankzij het internationale succes van die wijn is de druif in de 2e helft van de 20e eeuw over een steeds groter areaal aangeplant.

De Cortese is een druif die niet erg aromatisch is en geeft vaak mooie, elegante en delicate wijnen, vooral in de Gavi streek. Die zijn daarom ook populair in de gastronomie. Met een lichte, iets zilte mineraliteit en citrus tonen is het een perfecte begeleider van lichte visgerechten. De Cortese heeft voldoende zuren en is daarom ook een lekkere frisse zomerwijn. In de smaak proef je verder vaak groene appeltjes, reine claude en geel en tropisch fruit.

Dankzij het smaaktype is de druif ook erg geschikt is voor het maken van mousserende wijn volgens de Metodo Classico (vroeger ook methode champenoise genoemd, omdat ook champagne zo wordt gemaakt). Dit wordt de laatste jaren ook op steeds grotere schaal toegepast, en met succes.