Paitin

Paitin - Langhe Nebbiolo "Ca Veja" 2011

Langhe Paitin
Nebbiolo
Naturale
Prijs per fles:
Vanaf 12 flessen:
€ 21,35
€ 19,95


De druiven van deze Langhe Nebbiolo zijn als enige van Paitin niet afkomstig van de wijngaarden rondom Neive in de Barbaresco, maar van een wijngaard ten zuidwesten van Alba in de Barolo. De druiven van de jonge stokken verdwijnen in de basis langhe nebbiolo, die van de oudere stokken met meer concentratie mogen in deze Ca Veja. Deze nebbiolo krijgt een kortere opvoeding op houten vaten dan de Barbaresco's, van 1 tot 1,5 jaar, zodat hij jonger al op dronk is en het fruit wat meer behouden blijft.

De wijn heeft een geur van rood fruit zoals kersen en frambozen, en een hint oosterse kruiden aangevuld met wat rozen en groene kruiden zoals rozemarijn. De wijn heeft voldoende zuren en niet te droge tannines. Lekker stevige wijn met uitstekende prijs/kwaliteit verhouding!

Lekker bij: geroosterd en gebraden vlees; stoofpotten; wild; halfharde kazen.
Advies
: 1-2 uur voor de maaltijd de fles openen of half uurtje in de karaf.
Drinktemperatuur
17-19 °C.
Beoordelingen: Parker/Wine Advocate:

Lees meer...

 

Paitin - Langhe "Paitin" 2009 ( nebbiolo / barbera )

Langhe Paitin
Nebbiolo, Barbera, Cabernet sauvignon
Naturale
Prijs per fles:
Vanaf 12 flessen:
€ 22,35
€ 21,25


Tot een aantal jaar geleden maakten bijna alle goede wijnhuizen van Piemonte ook een blend. Deze wijnen waren een antwoord op de "super-tuscans" uit Toscane vanaf de jaren '80, die aanleiding waren om ook in Piemonte franse druivensoorten zoals cabernet en merlot aan te planten. De wijnen zijn daardoor wat internationaler van stijl, en liefhebbers van bv franse en spaanse wijnen vinden dergelijke blends vaak erg lekker. Vanwege o.a. de toegenomen vraag naar nebbiolo en barbera wijnen is deze traditie een beejte verdwenen, maar Paitin maakt nog steeds zo'n blend. En wat voor een! Deze jaargang kreeg bv maar liefst 91+ punten van Parker/Wine Advocate. Zeer goede prijs/kwaliteit verhouding, een koopje!

Volle geur met veel fruit zoals amarenen, bessen, pruimen, zwarte bes, kers en wat ceder en aardse tonen. Complexe smaak met naast het fruit ook wat florale tonen, cacao, peper, olijf en specerijen, en nu de wijn nog jong is ook wat vanille en hout. Heerlijke lange afdronk. Dankzij de ronde tannines en niet te veel zuren ook jong al aangenaam drinken, al zal de wijn de komende tijd alleen nog maar mooier worden. Eetwijn die vraagt om stevig gerecht.

Lekker bij: geroosterd en gebraden vlees; stoofpotten; wild; gekruid gevogelte; gerijpte kazen.
Advies
: 1-2 uur voor de maaltijd de fles openen of half uurtje in de karaf.
Drinktemperatuur
17-19 °C.
Beoordelingen: Gambero Rosso: 2 rode glaasjes ; Parker/Wine Advocate: 91+ pt.

Lees meer...

 

Paitin - Barbaresco "Serra" 2011

Nebbiolo
Naturale
Prijs per fles:
Vanaf 6 flessen:
€ 34,95
€ 33,25


De Barbaresco's van Paitin komen van 2 wijngaarden in Seraboella bij Neive. Van de druiven van beide wijngaarden worden aparte wijnen gemaakt. De stokken waarvan de Serra gemaakt wordt zijn wat jonger, en dat merk je aan de wijn die wat ongepolijster en minder geconcentreerd is. Ondanks dat laat Paitin ook met deze wijn zien waarom het tot de beste wijnhuizen van de Barbaresco hoort. Ook deze wijn is ongeklaard en ongefilterd om zijn volle smaak te behouden.

Het vrij warme 2011 geeft wijnen met veel fruit en body, en ook deze Serra heeft deze jaargang wat meer en rijper fruit: kersen en bessen zijn duidelijk herkenbaar in de geur. Daarbij aangevuld door rozen, viooltjes, drop en wat kruiden. Ondanks dat de tannines nog vrij stevig zijn is de wijn dankzij het dikke fruit ook jong al drinkbaar. De komende jaren zullen de tannines minder drogend worden en zal de wijn aan complexiteit toenemen, dus wachten wordt beloond.

Lekker bij: geroosterd en gebraden vlees; stoofpotten; wild; halfharde kazen.
Advies
: 1 uur voor de maaltijd de fles openen of kwartiertje in de karaf.
Drinktemperatuur
17-19 °C.
Beoordelingen: Galloni/Wine Advocate: 93 pt ; WS: 94 pnt. ;
Meer informatie:
Druif: 100% Nebbiolo
Streek: Barbaresco
Classificatie: Barbaresco DOCG
Opvoeding: 18 maanden op barriques


Productie:
Op dronk / bewaren: Op dronk vanaf 2018, verwachte top 2019 - 2024, maar te drinken tot 2028+
Antonio Galloni – Wine Advocate November 2012 The 2009 Barbaresco Serra emerges from the glass with a heady melange of sweet red berries, licorice, anise and dried herbs. Violets, roses and flowers of all sorts appear as the wine sits in the glass. Deceptively medium in body, the 2009 impresses for its deep layers of fruit and radiant, powerful personality. the tannins remain youthfully vigorous, but are nicely balanced by the creaminess of the fruit. anticipated maturity 2019-2029”