Matteo Correggia - Roero Riserva "Roche d’Ampsej" 2014

Matteo Corregia - Roche D'Ampsej 2008
Nebbiolo
Naturale
Prijs per fles:
Prijs vanaf 6 flessen:

(per 6 in kist/luxe doos, wordt standaard niet meeverzonden)):
€ 40,95
€ 38,90


De Roche d'Ampsej is het kroonjuweel van Correggia. Sinds de eerste jaargang in 1996 vrijwel elk jaar onderscheiden met “tre bicchieri” in de Gambero Rosso. Ook deze jaargang kreeg weer de hoogste beoordeling. Dankzij de zandgronden van de Roero zijn de tannines wat fijner dan van vergelijkbare Barolo's en Barbaresco's, waardoor de Roero Riserva's wat soepeler en toegankelijker zijn.

Deze Roche d'Ampsej heeft een profiel dat helemaal past in het klassieke nebbiolo jaar 2014: niet zo veel fruit, maar vooral aardse tonen als leer, ceder, tabak en bosgrond, aangevuld met rozenblaadjes, oosterse kruiden. Het rode en donkere fruit is wel aanwezig, en wordt aangevuld doorgoede, stevige tannines, mooie zuren, goede mineraliteit en een lange afdronk.

Een klassiek voorbeeld van een “Barolo van de Roero”, maar waar 2014 een tegenvallend tot matig jaar was voor veel Barolo's was het een een vrij goed jaar in de roero. En jonger op dronk en een betere prijs/kwaliteit verhouding, dus zeker voor deze vintage een betere keuze.

Lekker bij: vooral erg goed bij roodwild zoals hert en ree; gebakken paddestoelen; overig gebraden en gegrild rood vlees; vlees- en wildstoof; (gevulde) pasta;s met vleessaus; rijpe kazen.
Advies
: zeker wanneer jong gedronken enkele uren voor de maaltijd de fles openen of een uur vooraf decanteren in karaf. Drinktemperatuur 18-19 °C.
Beoordelingen
:
Op dronk / bewaren: Ontwikkelt zich nog vele jaren na botteling; komt op dronk vanaf 2019, verwachte top 2021-2024, maar kan wel tot 15+ jaar ouderen

Meer informatie:
Druif: 100% Nebbiolo
Streek: Roero
Classificatie: Roero Riserva DOCG
Opvoeding: 20 maanden op vat (100% nieuw) + 20 maanden op fles.
Oogst: 40 hl/ha
Productie: 2.000 flessen

Recensie Parker/Wine Advocate:
The 2007 Roero Riserva Roche d’Ampsej is another big, textured wine loaded with fruit and French oak. Sweet candied cherries, spices, vanillin and dried roses are some of the notes that emerge from this plush, soft Nebbiolo. The high percentage of sand in this terrain gives the wine much of its inner perfume and sweetness.