Castello di Uviglie

Castello di Uviglie - Grignolino "San Bastiano - Terre Bianche" 2013

Grignolino naturale
Prijs per fles: € 13,15
Vanaf 12 flessen:
€ 12,50

De Grignolino druif is een van de oudste - zo niet dé oudste - autochtone druivensoorten van Piemonte. Ondanks dat is het een tamelijk onbekende en daardoor ondergewaardeerde soort. Toch worden er hele mooie en interessante wijnen mee gemaakt. De meeste Grignolino's zijn lichte wijnen met weinig body, weinig kleur, flink zuren en veel tannines. Om de tannines niet te laten overheersen wordt er vaak rosé van gemaakt, of lichte rode wijn.

De San Bastiano "Terre Bianche" is een echter bijzondere versie van Grignolino. Hiervoor gebruikt wijnmaker Simone Lupano een selectie van de beste druiventrossen, die vervolgens 3 jaar op grote vaten gerijpt wordt, en daarna nog 1 jaar in de fles. Dat is tegenwoordig ongebruikelijk, maar 100 jaar geleden werd wijn van de Grignolino druif heel vaak op grote vaten ("botte") gerijpt, om met name de tannines wat zachter en ronder te maken. Dit is een van de weinige wijnen die tegenwoordig weer/nog zo gemaakt wordt, en met een positief resulaat!

De wijn heeft een mooie gerijpte geur die wel wat aan nebbiolo doet denken, maar dan wat fruitiger. De mooie zuren geven een lekkere frisheid die niet overheerst, met afgeronde rijpe tannines. Dit maakt het een goede wijn voor bij eten, zowel bij voorgerechten al hoofdgerechten. Fraaie wijn, zeker het proberen waard!

Lekker bij: antipasti; risotto'wit vlees'; rood vlees
Advies
: 0,5 uur voor de maaltijd de fles openen.
Drinktemperatuur
: 16-18°C
Beoordelingen:

Technische informatie en beoordelingen