Matteo Correggia - Roero Riserva 'La Val dei Preti' 2015
De Val dei Preti is een van de twee Nebbiolo cru's van Correggia. De druiven zijn afkomstig uit de Val dei Preti wijngaard, waarin oude stokken staan van maar liefst 65 tot 85 jaar oud! Dat geeft een heel lage opbrengst maar een geconcentreerde wijn. Door de zandige ondergrond zijn de tannines zachter dan in bv een Barolo of Barbarescom maar ze zijn wel aanwezig, wat hem een houdbaarheid van zeker 15 jaar geeft, maar waarschijnlijk nog veel langer.
Deze wijn heeft een intense geur van klein rood fruit zoals framboos en bosaardbei, wat donker fruit als amarene en bessen, gecombineerd met wat rozenblaadjes en viooltjes, en een zwoele kruidigheid met een vbleug tabak. De wijn heeft goede, ronde tannines, die niet te drogend zijn en een lange afdronk. Geweldige begeleider van najaar- en winter gerechten.
Op dronk vanaf 2022, verwachte top 2024-2028+.
Aanvullende technische gegevens:
Druif: 100% Nebbiolo
Wijngaard: Val dei Preti
Terrein: fijn zand met silt
Expositie: zuid
Hoogte wijngaarden: 260-290 m.
Oogst: handmatig in kleine kratten, begin oktober
Opbrengst: 45-50 Hl/ha.
Vinificatie: 10-12 dagen maceratie op de schillen en vergisting in RVS tanks.
Opvoeding/rijping: minimaal 15 maanden, deels 30 hl vaten en deels gebruikte barriques; daarna minimaal 10 maanden in de fles.
Zie voor overige gegevens hierboven onder het tabblad "Meer informatie"
Wijnland | Italië |
---|---|
Wijnkleur | Rode wijn |
Soort Wijn | Droge wijn |
Druivenras | Nebbiolo |
Landbouw | Biologisch ongecertificeerd |
Wijnhuis | Matteo Correggia |
Wijnjaar | 2015 |
Flesinhoud | 75 cl |
Wijn regio | Piemonte |
Wijnstreek | Roero |
Alcohol Percentage | 14% |
Appellatie | Roero DOCG |
Serveertemperatuur | 16-18° C |
Afsluiting | Kurk |
Past bij | Gebraden en geroosterd rood vlees, Gestoofd (rund)vlees, ossobucco, Vegetarische- en groentegerechten, Tamme eend, parelhoen, ganzeborst, Mager wild zoals hert, ree, haas, fazant, duif, Pasta met vlees- of tomatensaus, lasagna, Lamsvlees, Kaasplank met gerijpte kazen (dessert) |
Allergenen | Sulfiet |
Serveer tips | Half uurtje van te voren openen. |