Matteo Correggia - Roero Riserva 'Roche d'Ampsej' 2014
Gambero Rosso:
Overige gidsen/tijdschriften:
De Roche d'Ampsej is het kroonjuweel van Correggia. Sinds de eerste jaargang in 1996 vrijwel elk jaar onderscheiden met “tre bicchieri” in de Gambero Rosso. Ook deze jaargang kreeg weer de hoogste beoordeling. De samenstelling van de bodem in deze wijngaard is afwijkend van de meeste in het gebied, met een duidelijk groter aandeel klei. Dat geeft de wijn van deze druiven duidelijk meer en stevigere tannines, wat hem een nog langere houdbaarheid van zeker 20 jaar geeft, maar waarschijnlijk nog veel langer. De wijn komt het beste na zijn recht na minimaal 6 a 7 jaar op fles.
Deze Roche d'Ampsej heeft een profiel dat helemaal past in het klassieke Nebbiolo jaar 2014: beperkt fruit met kersen, bosbessen en pruimen, maar vooral aardse tonen als leer, ceder, tabak en bosgrond. In de smaak aangevuld met rozenblaadjes en viooltjes, oosterse kruiden, balsamico en zoethout. Mooie zuren met (als de wijn nog jong is) aanwezige tannines, grote intensiteit en complexiteit met een lange afdronk.
Een klassiek voorbeeld van een “Barolo van de Roero”, die jonger al op dronk is en een betere prijs/kwaliteit verhouding heeft.
Aanvullende technische gegevens:
Druif: 100% Nebbiolo
Wijngaard: Roche d'Ampsej
Terrein: fijn en grof zand met ca 30% silt en klei
Expositie: oost tot zuidwest
Hoogte wijngaarden: 280-315 m.
oogst: handmatig in kleine kratten, begin-half oktober
Vinificatie: 50% 10-12 dagen maceratie op de schillen en vergisting in RVS tanks, 50% in houten vaten van 6 hl.
Opvoeding/rijping: minimaal 14 maanden, deels 6 hl hl vaten en deels barriques; daarna minimaal 24 maanden in de fles.
Zie voor overige gegevens hierboven onder het tabblad "Meer informatie"
Wijnland | Italië |
---|---|
Wijnkleur | Rode wijn |
Soort Wijn | Droge wijn |
Druivenras | Nebbiolo |
Landbouw | Biologisch ongecertificeerd |
Wijnhuis | Matteo Correggia |
Wijnjaar | 2014 |
Flesinhoud | 75 cl |
Wijn regio | Piemonte |
Wijnstreek | Roero |
Alcohol Percentage | 14% |
Appellatie | Roero Riserva DOCG |
Serveertemperatuur | 16-18° C |
Afsluiting | Kurk |
Past bij | Gebraden en geroosterd rood vlees, Gestoofd (rund)vlees, Tamme eend, parelhoen, ganzeborst, Mager wild zoals hert, ree, haas, fazant, duif, Lamsvlees, Kaasplank met gerijpte kazen (dessert) |
Allergenen | Sulfiet |
Serveer tips | 1-2 uur van te voren openen of 15-30 min. voor uitschenken karafferen |