Castello di Uviglie - vino passito 'Bricco del Ciliegio' 2013
Deze bijzondere dessertwijn is gebaseerd op de Eiswein uit het Noorden van Europa. Omdat het in de Monferrato echter niet altijd hard genoegd vriest in de winter, worden de extra laat geplukte druiven in een vriezer gelegd, om ze vervolgens te persen over een fijne zeef. Het zo ingedikte sap heeft na vergisting nog een hoop restsuiker over. In de meeste jaren zit er enige Botrytis in de druiven voor ze geoogst worden, wat extra complexiteit toevoegt aan de smaak. Kan 20+ jaar bewaard worden.
Deze nectar heeft een geur met acaciahoning, vanille, abrikozenjam, toffee en hazelnoot. De zachte, zoete smaak wordt goed in balans gehouden omdat de zuren ook mee geconcentreerd zijn. Lange, licht fruitige en kruidige afdronk.
Aanvullende technische gegevens:
Druif: 50% Chardonnay, 50% Sauvignon Blanc
Wijngaard:
Terrein: kalkrijke klei
Expositie: oost-zuidoost
Hoogte wijngaarden:
oogst: handmatig in kleine kratten, oktober-november
Vinificatie: invriezen op -20 C voor 8 uur, daarna persen over een fijne zeef. Vergisting in barrique.
Opvoeding/rijping: minimaal 36 maanden houtrijping in barriques, daarna minimaal 6 maanden in de fles.
Zie voor overige gegevens hierboven onder het tabblad "Meer informatie"
Wijnland | Italië |
---|---|
Wijnkleur | Witte wijn |
Soort Wijn | Zoete wijn, Dessert wijn |
Druivenras | Chardonnay, Sauvignon Blanc |
Landbouw | Duurzaam |
Wijnhuis | Castello di Uviglie |
Flesinhoud | 37,5 cl |
Wijn regio | Piemonte |
Wijnstreek | Monferrato |
Alcohol Percentage | 13% |
Appellatie | Vino di Uve Stramature |
Serveertemperatuur | 10-12° C |
Afsluiting | Kurk |
Past bij | Kaasplank met gerijpte kazen (dessert), (half) Zoete desserts met witte chocolade, wit en geel fruit |
Allergenen | Sulfiet |