Malvira

Malvira' betekent "slecht gedraaid" in het lokale dialect, en dat heeft te maken met de ongebruikelijke locatie van de originele boerderij en wijnmakerij: die was op het noorden gerichten niet op het gebruikelijke zuiden. Begonnen in de jaren 50 door Giuseppe Damonte, is Malvira' in de loop van de decennia flink in omvang gegroeid. Toen zijn zonen Massimo en Roberto het bedrijf overnamen, is het in 1989 verhuisd naar de huidige locatie (nu wél op het zuiden) onderaan de Trinita wijngaard. Met een potentiele productie van ca 300.000 flessen is het in de Roero een van de grotere wijnmakers die wijnen van hoog niveau maken, maar naar internationale begrippen nog steeds relatief klein.

Het is ondertussen een van de internationaal bekendere wijnhuizen van de Roero, en misschien wel het bekendste: dankzij de wat grotere productie konden al langere tijd geleden ook flessen geëxporteerd worden.

Malvira' wordt tegenwoordig nog steeds geleid door de broers Massimo en Roberto Damonte, maar het werk wordt steeds meer gedaan door hun zoons Giacomo en Francesco. Waarbij Massimo en Francesco de wijngaarden beheren en Roberto en Giacomo de wijn maken en de kelder beheren. In 2003 heeft de familie de bovenaan de Trinita helling gelegen luxe B&B en restaurant "Villa Tiboldi" geopend, dat wordt geleid door vrouw Patrizia en dochter Lucia. 

Malvira maakt een wijde range aan rode en witte wijnen, waar bij de witte wijnen de nadruk ligt op Arneis. Ze bezitten ook een flink deel van de Renesio wijngaard, waar de Arneis waarschijnlijk zijn naam aan dankt. Daarnaast maken ze een mooie Riesling, naast kleine hoeveelheden andere witte druiven. Aan rode wijnen maken ze vooral Nebbiolo's, waarvan ze bekend zijn om hun top-cru's uit de Roero. Ze brezitten echter ook een kleine wijngaar in de Barolo streek. Verder hebben ze nog wat wijngaarden met Barbera en Brachetto aangeplant.