Luigi Giordano - Langhe Freisa 'Valle dei Salici' 2020
De Freisa is een oud druivenras dat zowel in de Langhe als in de Monferrato vroeger veel aangeplant stond. Omdat de wijn er van vrij veel zuren had en veel tannines, zijn de stokken de laatste decennia vaak vervangen door andere druivenrassen. Maar de laatste paar jaar is er een herwaardering voor de druif, want met moderne kennis en technieken is de druif beter 'in toom'te houden.
De Freisa is een van de ouders van de Nebbiolo druif, maar heeft meer kleur en meer donker fruit in de smaak. Wijnmaker Mattteo Rocca maakt de wijn sinds kort dan ook vergelijkbaar met hoe hij de Langhe Nebbiolo maakt, en dat geeft een interessante wijn: wat meer fruit en specerijen dan in de Nebbiolo, en met vele karakter. Door de verwantschap is de wijn ook geschikt voor middellange lagering, tot ca 8 a 10 jaar. De zuren en tannines worden dan wat zachter en de smaak complexer.
Aanvullende technische gegevens:
Druif: 100% Freisa
Wijngaard: Valle dei Salici in de Cars cru, Barbaresco
Terrein:
Expositie:
Hoogte wijngaarden:
oogst: handmatig in kleine kratten, eind september
Vinificatie: ontstelen, 10-15 dagen maceratie op de schillen, vergisting in RVS, gevolgd door spontane malolactische fermentatie.
Opvoeding/rijping: 12 maanden in RVS tanks.
Zie voor overige gegevens hierboven onder het tabblad "Meer informatie"
Wijnland | Italië |
---|---|
Wijnkleur | Rode wijn |
Soort Wijn | Droge wijn |
Druivenras | Freisa |
Landbouw | Duurzaam |
Wijnhuis | Luigi Giordano |
Wijnjaar | 2020 |
Flesinhoud | 75 cl |
Wijn regio | Piemonte |
Wijnstreek | Barbaresco |
Appellatie | Langhe Freisa DOC |
Serveertemperatuur | 16-18° C |
Afsluiting | Kurk |
Past bij | Gebraden en geroosterd rood vlees, Gestoofd (rund)vlees, ossobucco, Vegetarische- en groentegerechten, Pasta met vlees- of tomatensaus, lasagna, Voorgerechten, Antipasti, Aperitivo met kaas, worst en ham |
Allergenen | Sulfiet |
Serveer tips | Half uurtje van te voren openen. |