Luigi Giordano - 'Vino Rosso' 2022
Deze Vino Rosso is een klassieke wijn uit dit deel van Piemonte, waar vroeger - meer dan tegenwoordig - blends met verschillende druivensoorten gemaakt werden. Het waren vaak relatief eenvoudige wijnen voor elke dag.
Wijnmaker Matteo Rocca houdt die traditie in stand met deze wijn, die voornamelijk bestaat uit Nebbiolo. De toevoeging van wat Arneis is een heel oud gebruik, en in oude wijngaarden staan er zelfs een klein deel Arneis stokken geplant tussen de Nebbiolo.
De toevoeging van Arneis geeft de wijn extra soepelheid, doordat de tanninerijke Nebbiolo wat verdund wordt met wijnj zonder tannines. Ook geeft het extra frisheid in geur en smaak.
De vinificatie is er op gericht om te zorgen dat de wijn al jong gedronken kan worden, al maakt een paar jaar flesrijping dat de wijn een stuk soepeler wordt.
Aanvullende technische gegevens:
Druif: 85% Nebbbiolo, 15% Dolcetto
Wijngaard:
Terrein:
Expositie:
Hoogte wijngaarden:
oogst: handmatig in kleine kratten
Vinificatie:
Opvoeding/rijping:
Zie voor overige gegevens hierboven onder het tabblad "Meer informatie"
Wijnland | Italië |
---|---|
Wijnkleur | Rode wijn |
Soort Wijn | Droge wijn |
Druivenras | Arneis, Nebbiolo |
Landbouw | Duurzaam |
Wijnhuis | Luigi Giordano |
Wijnjaar | 2022 |
Flesinhoud | 75 cl |
Wijn regio | Piemonte |
Wijnstreek | Barbaresco |
Appellatie | Vino Rosso |
Serveertemperatuur | 16-18° C |
Afsluiting | Kurk |
Past bij | Varkensvlees, saltimbocca, (rook)worst, Vegetarische- en groentegerechten, Pasta met vlees- of tomatensaus, lasagna, Voorgerechten, Pizza, Antipasti, Aperitivo met kaas, worst en ham, Aperitief, bij een zonnige vrije middag |
Allergenen | Sulfiet |
Serveer tips | Half uurtje van te voren openen. |