Deltetto - 'Alta Langa Brut' metodo classico 2020
Deze Brut is gemaakt van een klassieke Champagne blend van ca. 50% Pinot Noir en 50% Chardonnay. Hij is ook vergelijkbaar gemaakt, op de traditionele Metodo Classico manier (vroeger: "methode champenoise") met een 2e vergisting op de fles. Daarmee is de wijn helemaal vergelijkbaar met champagne en andere goede mousserende wijnen.
Champagne moet minimaal 15 maanden op fles rijpen voor hij gebotteld mag, maar deze Brut heeft maar liefst minimaal 30 maanden op de fles gerijpt. Door de langere rijping krijg je een mooiere, vollere smaak en een fijne mousse. Sowieso is Champagne vaak wat wranger met meer zuren dan deze Italiaanse bubbels, wat veel wijnliefhebbers fijner drinken vinden.
Deze Brut is mooi droog, heel licht fruitig met duidelijke tonen van gist en brioche. Lekker mineraal, crisp en fris, met elegantie en finesse en mooie fijne bubbels die lang aanhouden. Deze eerste jaargang werd meteen door Decanter Magazine gekozen als de beste mousserende wijn van Italië !!
Op dronk vanaf 2024.
Aanvullende technische gegevens:
Druif: Chardonnay en Pinot noir, in ongeveer gelijke delen
Wijngaard: nabij Roddino
Terrein:
Expositie:
Hoogte wijngaarden:
oogst: handmatig in kleine kratten
Vinificatie: vergisting op 18° C in RVS tanks, 2e vergisting in de fles op 14° C.
Opvoeding/rijping: minimaal 30 maanden op de gisten in de fles.
Zie voor overige gegevens hierboven onder het tabblad "Meer informatie"
Wijnland | Italië |
---|---|
Wijnkleur | Witte wijn |
Soort Wijn | Mousserende wijn (Spumante) |
Druivenras | Pinot Noir, Chardonnay |
Landbouw | Biologisch gecertificeerd |
Wijnhuis | Deltetto |
Wijnjaar | 2020 |
Flesinhoud | 75 cl |
Wijn regio | Piemonte |
Wijnstreek | Langhe |
Appellatie | Alta Langa DOCG |
Serveertemperatuur | 6-8° C |
Afsluiting | Kurk |
Past bij | Vis, Schaal- en schelpdieren, Zalm (gerookt), Asperges, Voorgerechten, Antipasti, Aperitivo met kaas, worst en ham, Aperitief, bij een zonnige vrije middag, jonge, ongerijpte (schapen / geiten) kaas |
Allergenen | Sulfiet |