Deze wijn heeft een heel eigen karakter, en dat komt door de samenstelling van de blend: naast 70% Barbera zit er 30% Chatus in (ook wel bekend als "Nebbiolo di Dronero"). Deze Chatus is een vrij stevige jongen, met veel kleur en smaak en vrij veel tannines. Daarom wordt hij vrijwel altijd aan andere druiven toegevoegd en nooit als wijn op zichzelf gemaakt.
Ook de Ardy is een stevige, krachtige wijn, met frisse zuren en iets tannine. Hij wordt gekenmerkt door de groene tonen van buxus, citronella, munt en eucaliptus, naast het kenmerkende donkere fruit van de Barbera druif. Dat geeft de wijn, samen met zijn zuren, een mooie frisheid, die hem de perfecte begeleider maakt van bv stevige vleesgerechten.
Door de houtrijping tot ca 1,5 jaar zijn de tannines bij de Ardy al wat afgerond, en na een paar jaar flesrijpinnog is dat nog wat meer. Het is dan ook een prima wijn om tot ca 8 jaar na oogstjaar te drinken.
Aanvullende technische gegevens:
Druif: 70% Barbera, 30% Chatus
Terrein: bodem rijk aan klei en grind
Expositie: zuidwest tot noordwest
Hoogte wijngaarden: 330 tot 370 m.
oogst: handmatig, begin oktober
Vinificatie: spontane vergisting met van nature aanwezige gisten, maceratie 10 dagen, vergisting in RVS tanks
Opvoeding/rijping: 12-15 maanden houtrijping in gebruikte vaten, daarna in de fles 4 tot ca. 8 maanden
Zie voor overige gegevens hierboven onder het tabblad "Meer informatie"
Wijnland | Italië |
---|---|
Wijnkleur | Rode wijn |
Soort Wijn | Droge wijn |
Druivenras | Barbera, Chatus |
Landbouw | Biologisch gecertificeerd |
Wijnhuis | Cascina Melognis |
Wijnjaar | 2019 |
Flesinhoud | 75 cl |
Wijn regio | Piemonte |
Wijnstreek | Colline Saluzzesi |
Alcohol Percentage | 14% |
Appellatie | Colline Saluzzesi Rosso DOC |
Serveertemperatuur | 17-19° C |
Afsluiting | Kurk |
Past bij | Gebraden en geroosterd rood vlees, BBQ en grill, Gestoofd (rund)vlees, Varkensvlees, (rook)worst, Vegetarische- en groentegerechten, Vet wild zoals everzwijn, gans, wilde eend, Pasta met vlees- of tomatensaus, lasagna, Lamsvlees, Geit en schaap |
Allergenen | Sulfiet |
Serveer tips | half uurtje van te voren openen |