Birbet is de lokale benaming in de Roero voor "wijn" van gedeeltelijk gefermenteerde most, gemaakt van de rode Brachetto druif. Door de vergisting te stoppen als er ca. 5 a 5,5% alcohol is ontstaan in de most, wordt de vergisting gestopt. De nog niet vergiste druivensuikers maken de wijn zoet, en door de dichte tanks is de wijn licht mousserend (vergelijkbaar met Moscato d'Asti).
De Brachettodruif in de Roero wel een andere dan die uit de omgeving van Acqui Terme: de variëteit in de Roero is die "al grappolo lungo" oftewel met de grote druiventrossen, die wel tot 40 cm lang kunnen worden. Deze variant van de Brachetto geeft een meer complexe smaak dan Brachetto d'Acqui, en dankzij de zandige bodems is hij ook frisser en iets minder zoet.
De geur is intens met vooral klein rood fruit zoals frambozen en (bos)aardbeien, aangevuld met vegetale tonen zoals viooltjes, geranium en rozenblaadjes, en met een heel fijn bubbeltje erin. Goede zoet-zuur balans maakt hem ook zo drinkbaar. Op hete dagen eventueel zo uit de koelkast te drinken. In Birbet gemarineerde aardbeien met vanilleijs maken zomers een eenvoudig maar lekker dessert
Aanvullende technische gegevens:
Druif: 100% Brachetto al grappolo lungo
Wijngaard:
Terrein: sterk zandig, met op enige diepte mergel aanwezig
Expositie: zuid
Hoogte wijngaarden: 200 tot 250 m.
oogst: handmatig, 2e helft september
Vinificatie: maceratie op de schillen, en vergisting in autoclaaf.
Opvoeding/rijping: botteling kort na eind van de vergisting, onder druk om koolzuur te behouden
Zie voor overige gegevens hierboven onder het tabblad "Meer informatie"
Wijnland | Italië |
---|---|
Wijnkleur | Rode wijn |
Soort Wijn | Zoete wijn, Dessert wijn, Sprankelende wijn (Frizzante), Alcohol arm/vrije wijn |
Druivenras | Brachetto, Nebbiolo |
Landbouw | Biologisch gecertificeerd |
Wijnhuis | Cascina Ca' Rossa |
Flesinhoud | 75 cl |
Wijn regio | Piemonte |
Wijnstreek | Roero |
Alcohol Percentage | 5,5% |
Appellatie | Mosto Parzialmente Fermentato |
Serveertemperatuur | 6-8° C |
Afsluiting | Kurk |
Past bij | Aperitief, bij een zonnige vrije middag, (half) Zoete desserts met chocolade, gebak met rood fruit |
Allergenen | Sulfiet |