Opzet groepsreizen

De laatste jaren is het aanbod in wijnreizen toegenomen. Er zijn alleen wel wat verschillen in de opzet van de aangeboden reizen. Hier kan je lezen wat de uitgangspunten zijn van de wijnreizen van Piemonte Travel.

Inclusief vervoer
I
n veel gevallen zijn de aangeboden wijnreizen wandelreizen. Dat wandelen kan heel leuk zijn, maar als het een paar dagen regent (wat in oktober zeker niet uit te sluiten is) is dat toch echt een stuk minder leuk. Ook heeft niet iedereen de conditie of gewoon geen zin om elke dag grote stukken te wandelen. Daarnaast zit je dan al snel vast aan een relatief klein gebied dat je in een korte tijd kan bestrijken.

Ook zijn er wijnreizen waarbij je zelf moet rijden in een (huur)auto, al dan niet samen met medereizigers. Ik vind dat niet verantwoord. Het is sowieso niet leuk om geen wijnen te kunnen proeven omdat je de “BoB” bent (je krijgt nl altijd toch wat alcohol binnen, zelfs met uitspugen), zeker niet als je een flink bedrag heb betaald voor een vakantie. En bij het diner kan je helemaal niets drinken…..terwijl je daar nou juist voor komt! En om deelnemers aan de reis in een vreemde auto, in een vreemde omgeving en deels in het donker te laten rijden in het drukke en af toe vreemde italiaanse verkeer…..geen goed idee lijkt me! En zeker niet leuk en ontspannen, ook omdat de aansprakelijkheid (en verzekering!) bij eventuele ongelukken onduidelijk is. 

De belangrijkste reden om hier voor te kiezen is om de reis goedkoper te maken. Daar kies ik dus met nadruk niet voor: de veiligheid, de ervaring en het plezier tijdens de reis vind ik het belangrijkste. Daarom zijn reizen met Piemonte Travel altijd inclusief vervoer (in principe in een 12 of 16-zits bus met chauffeur, in steden kan het ook een taxi of met openbaar vervoer zijn). Dat is wel een grote kostenpost die de reis een stuk duurder maakt, maar waardoor die wel leuker en veiliger wordt.

Eten & drinken inbegrepen
Het zelfde geldt voor het eten tijdens de reis. Veel reizen worden aangeboden zonder dat alle dagen het eten is inbegrepen. Zo lijkt de reis goedkoper, maar als je elke lunch en diner in een restaurant zelf moet betalen komt er nog flink wat bij aan kosten… Uitgangspunt is standaard een geheel verzorgde reis, dus de maaltijden overdag en avonds zijn vooraf geregeld en inbegrepen in de reissom. Je hebt dus geen verborgen kosten! De enige uitzondering is als er in een reis een vrije (mid)dag of avond opgenomen is, en de groep dus niet gezamelijk kan eten

We laten de deelnemers aan de reizen graag kennis maken met de verschillende aspecten van culinair Piemonte: de maaltijden varieëren dus van hogere gastronomie in sterrenrestaurant tot simpele traditionele kost volgens grootmoeders recept. Omdat twee uitgebreide warme maaltijden per dag te veel is, wordt de lunch ook vaak eenvoudig gehouden (boerenlunch bij de boer, pizza, etc.). Gezien de vele proeverijen zijn de lunches in principe zonder begeleidende wijnen, maar inclusief overige drank, koffie, etc..

Accomodaties
De accomodaties waar overnacht wordt tijdens de groepsreizen zijn niet overdreven luxe, maar wel altijd van goed niveau (meestal *** of ***+). Kamers hebben altijd eigen douche/toilet, en ofwel naar keuze een tweepersoonsbed (double) of 2 eenpersoons (twin) bedden. Kamers voor 1 persoon zijn meestal gewoon 2-persoons kamers.

De accomodaties zijn meestal geselecteerd vanwege hun mooie omgeving en fijne sfeer, en soms vanwege de strategische ligging. In de meeste gevallen zal het een zgn. "agriturismo" zijn, een (voormalige) boerderij verbouwd tot B&B, soms ook met eetgelegenheid er bij. Meestal hebben deze echter niet meer dan 5 a 6 kamers, dus bij een iets grotere groep moet er uitgeweken worden naar accomodaties met meer kamers zoals hotels. In die situatie kan er in een enkel geval voor gekozen worden om kamers in 2 nabijgelegen accomodaties; omdat kleinere agriturismo's vaak leuker en gezelliger zijn dan grotere hotels. deze zijn dan wel op loopafstand van elkaar.

De exacte locaties waar overnacht wordt is om die reden bij boeken over het algemeen ook nog niet bekend, want die zijn dus mede afhankelijk van het aantal benodigde kamers.

Wie voor 1 persoon boekt kan aangeven eventueel wel en kamer te willen delen met een medereiziger. Zonder nadere informatie gaan we er van uit dat dit alleen met een medereiziger van hetzelfde geslacht is. Wie zich als groep van 3 personen aanmeldt kan aangeven de voorkeur te hebben voor een 3-persoons kamer. Deze is echter niet in elke accomodatie beschikbaar, en de 1-persoons toeslag zal dan naar rato berekend worden.

Kleine groepen
De reizen zijn altijd in kleine groepen. Dat is niet alleen gezelliger en maakt contact met de medereizigers makkelijker. Maar je kan daardoor ook in de leukere, kleinere accomodaties terecht. Uitgangspunt is een groep van 8 tot 12 personen, met een maximum van 14 en een minimum van 7 deelnemers om de reis door te laten gaan. Bij minder dan 7 aanmeldingen wordt mogelijk een iets aangepaste variant aangeboden; er is in dat geval de mogelijkheid tot kosteloos annuleren als die niet gewenst is. Als er toch een reis gepland wordt voor een grotere groep staat dit vermeld bij de omschrijving. Voor maatwerkreizen geldt uiteraard geen maximale groepsgrootte.

Gevarieerd & verrassend
Tijdens de reizen zullen zowel grotere en meer bekende top-wijnhuizen bezocht worden, als heel kleine bedrijven en jonge, onbekende wijnmakers. Ook is er aandacht voor biologische en biodynamische landbouw. Bij elke wijnmaker is er een uitgebreide proeverij van diverse wijnen, en regelmatig van alle wijnen die hij/zij maakt. Waar mogelijk en de (weers)omstandigheden dat toelaten proberen we af en toe ook wat extra's of bijzonders te doen.

Meer dan wijn alleen
Naast de bezoeken aan wijnhuizen met wijnproeverijen en de culinaire traditie van de streek, worden ook de andere zaken die Piemonte te bieden heeft niet vergeten. Het mooie landschap, de cultuur, de geschiedenis… Elke dag zal er ook tijd genomen worden voor andere zaken dan wijn, bv voor een toeristisch uitstapje. Of gewoon even een uurtje vrij om door een dorpje te wandelen of even rust te nemen. Kortom: genieten van al het mooie dat Piemonte biedt!

Educatief
Al zijn de wijnreizen niet bedoeld als een wijncursus, zal tijdens de rondleidingen wel uitgebreid aandacht besteed worden aan de diverse (ook technische) aspecten van wijn maken. Voorkennis is niet nodig, interesse in wijn is voldoende.


Italiaans spreken niet nodig!
De meeste wijnmakers spreken tijdens de proeverijen (wat) Engels, en soms Frans of Duits. Maar er wordt naar Nederlands vertaald als dat nodig is. Italiaans spreken is dus zeker niet nodig om de reis te kunnen doen!

Wijn voor thuis
Veel deelnemers willen voor thuis graag wat wijn van de bezochte wijnhuizen. Aangezien de meesten vliegen naar Piemonte, maar ook omdat de bagage ruimte in de bus niet groot is, kan er in principe ter plekke niks gekocht worden aan wijn (dus ook als je met eigen vervoer komt). Dat zou overigens ook te veel tijd kosten. Daarom bieden we de deelnemers aan onze wijnreizen zo veel als kan de mogelijkheid, om van de bezochte wijnhuizen wijnen te bestellen via Piemonte Import. Ook van wijnhuizen waar we geen importeur van zijn proberen we die service te bieden.

De Reisvoorwaarden en Algemene Voorwaarden zijn hier te downloaden.