Pecchenino - Barolo Le Coste 2016


Nebbiolo Naturale
Prijs per fles:
Vanaf 6 flessen:
€ 54,65
€ 51,95


Orlando Pecchenino heeft 2 wijngaarden in de Barolo, die ieder in een andere cru liggen en ook een heel ander karakter hebben. Daarom maakt hij er ook twee aparte wijnen van, ondanks de kleine aantallen flessen. De Barolo Le Coste is zijn topwijn en is wat steviger en krachtiger dan zijn andere Barolo (San Giuseppe). Orlando Pecchenino kiest er tegenwoordig voor zijn Barolo niet meer op te voeden in kleine barriques, maar op traditionele grotere vaten (botte, in dit geval van 2500 liter). De Le Coste blijft daarom wel wat langer op hout, namelijk 36 maanden. Gecombineerd met een traditionele vinificatie geeft dit een vrij klassieke Barolo, die ondanks dat hij niet gemaakt is om jong te drinken dat in veel jaren wel is. Dat geldt zeker voor de warme jaren zoals 2009 en 2011, al zal ook daarvoor gelden dat na een langere flesrijping de wijn pas echt zijn grote potentie laat zien. Dat die groot is laten de vele hoge scores zien.

De 2009 is een van de betere Barolo's van zijn jaargang, en is een klassieke Barolo.

Lekker bij: hoofdgerechten, vooral geroosterd en gebraden rood vlees; stoofvlees, wild, hazepeper, paddestoelen, lamsbout, rijpe kazen.
Advies: Als de wijn jong gedronken wordt uur van te voren decanteren in karaf, of fles enkele uren van te voren openen.
Drinktemperatuur: 17-18°C. Alhoewel vaak 18-20°C wordt aanbevolen warmt de wijn vanzelf op in het glas, dus de fles/karaf beter iets koeler dan kamertemperatuur zetten!
Beoordelingen: Antonio Galloni: 95 pt ; Decanter: 95+ pt ; James Suckling: 95 pnt / top-100 wijn
Meer informatie:
Druif: 100% Nebbiolo
Streek: Dogliani
Classificatie: Barolo DOCG
Opvoeding: 24 maanden op botte van 25 hl
Oogst:
Productie:
Op dronk / bewaren: Op dronk, verwachte top 2016-2021, maar kan vele jaren ouderen

Antonio Galloni:



Wine Advocate/Parker:

 


James Suckling:

"The 2009 Barolo San Giuseppe is one of the best wines of the vintage. Freshly cut flowers, mint, tobacco and licorice meld into a core of seriously expressive fruit. The 2009 is a big, big wine but all the elements are in the right place. Sweet herbs, tobacco and anise add lift to the powerful, intense finish. Stylistically, the San Giuseppe is a bit more high-toned than the Le Coste


"Pecchenino makes some of the most food-friendly wines in Italy today. The 2009 Barolo San Giuseppe is an elegant and tight wine with mild spice aromas folded within dark fruit, plum, dried cherry, licorice and tar. Those pretty fruit tones are immediately followed by distant touches of cured meat and pipe tobacco. This is a promising effort that could use another few years of aging. Anticipated maturity: 2015-2022.

"Lots of ripe plums that verge on prunes with ripe strawberries. Full body, fine and silky tannins and a fresh fruit aftertaste. Subtle and lively. I like the Le Coste slightly better in this vintage but the San Giuseppe is outstanding. Better after 2015."