Matteo Correggia - Roero Riserva "Roche d’Ampsej" 2013

Matteo Corregia - Roche D'Ampsej 2008
Nebbiolo
Naturale
Prijs per fles :
Prijs vanaf 6 flessen :

(per 6 in kist of luxe doos, wordt standaard niet meeverzonden):
€ 41,95
€ 39,85

De Roche d'Ampsej is het kroonjuweel van Correggia. Sinds de eerste jaargang in 1996 regelmatig onderscheiden met “tre bicchieri” in de Gambero Rosso, de "5 grappoli" in de gids van de AIS somm,eliers, en in de diverse andere gidsen. Ook deze jaargang kreeg weer de hoogste beoordeling. Dankzij de zandgronden van de Roero zijn de tannines wat fijner dan van vergelijkbare Barolo's en Barbaresco's, waardoor de Roero Riserva's wat soepeler en toegankelijker zijn.

Het jaar 2013 was wat koeler dan gemiddeld, en gaf klassieke nebbiolo wijnen met veel potentie, een groot jaar! Ook de Roche d'Ampsej uit 2013 is dat, met minder fruit dan in de warme jaren (maar ietsje meer dan de nog koelere jaren 2006 en 2008) en meer aardse tonen. Dit maakt het tot een fraaie complexe wijn. Deze wijn verdient een paar extra jaar flesrijping om zijn volle potentie zal laten zien.

Een interessant alternatief voor de vaak duurdere top Barolo's en Barbaresco's, is jonger al op dronk en met een betere prijs/kwaliteit verhouding.

Lekker bij: vooral erg goed bij roodwild zoals hert en ree; gebakken paddestoelen; overig gebraden en gegrild rood vlees; vlees- en wildstoof; (gevulde) pasta;s met vleessaus; rijpe kazen.
Advies
: zeker wanneer jong gedronken enkele uren voor de maaltijd de fles openen of een uur vooraf decanteren in karaf. Drinktemperatuur 17-19 °C.
Beoordelingen
:
Op dronk / bewaren: Ontwikkelt zich nog vele jaren na botteling; op dronk vanaf 2020, verwachte top 2021-2025, maar kan wel tot 15+ jaar ouderen

Meer informatie:
Druif: 100% Nebbiolo
Streek: Roero
Classificatie: Roero Riserva DOCG
Opvoeding: 20 maanden op vat (100% nieuw) + 20 maanden op fles.
Oogst: 40 hl/ha
Productie: 10.000 flessen

Recensie Parker/Wine Advocate:
The 2007 Roero Riserva Roche d’Ampsej is another big, textured wine loaded with fruit and French oak. Sweet candied cherries, spices, vanillin and dried roses are some of the notes that emerge from this plush, soft Nebbiolo. The high percentage of sand in this terrain gives the wine much of its inner perfume and sweetness.