Deltetto - arneis passito "Bric du Liun" 2011

Arneis Naturale
Prijs per fles (halfje 37,5 cl):
Vanaf 6 flessen:
€ 19,95
€ 18,95
per 6 in houten kistje (wordt standaard niet meeverzonden)

De Bric du Liun (bric betekent "top van de heuvel" en Liun betekent leeuw) is een kleine wijngaard met een uitstekende ligging. Door het dunnen van de trossen voor een zeer lage opbrengst, de verlate oogst om rijper fruit te krijgen, en vervolgens indrogen van de druiven ("passito") voor vinificatie, wordt van de Arneis druif deze volle, krachtige, zoete dessertwijn gemaakt. In de meeste jaren wordt de concentratie nog vergroot door aanwezigheid van nobele rotting (botrytis), die ook de smaak mede bepaalt. De rijping in barriques geeft nog extra complexiteit en rondheid.

Deze passito is vol en geconcentreerd, zacht en rond, maar met voldoende zuren om fris te blijven. In geur en smaak rijp wit en geel fruit zoals peer en abrikozen, honing, noten. Intense geur en smaak met super lange afdronk. Geweldig lekkere nectar, geweldig bij een kaasplankje!
Voor dit soort dessertwijnen geldt: hoe ouder hoe lekkerder (mits goed bewaard natuurlijk), dus leg gerust een paar flesje weg. Na openen van de fles kan je die rustig 2 weken (afgesloten) in de koelkast bewaren, dus de fles hoeft zeker niet in 1 x op: je kan dus elke dag een klein glaasje drinken tot de fles leeg is.

Lekker bij: harde en gerijpte kazen, blauwschimmelkaas; of om zo te drinken.
Advies: drinktemperatuur 8-10 °C ; drinken in dessertwijnglas (zoals bv het Buggati glas).
Beoordelingen:
Meer informatie:
Druif: 100% arneis
Streek: Roero
Classificatie: passito
Opvoeding: ca 15 dagen latere oogst; 2 maanden drogen in gaaskrat; vergisting en opvoeding van 8 maanden in barrique;
Oogst: 20 hl/ha
Productie: 2500
Op dronk / bewaren: Te bewaren t/m 2022+