Deltetto - Extra Brut Riserva 2012 'metodo classico'

Deltetto Brut
Chardonnay, Pinot Nero
Naturale
Prijs per fles
Vanaf 6 flessen:
Vanaf 6 flessen Deltetto spumante (mag gemengd) gratis champagnestopper, bij 12 flessen gemengd ook een gratis Icebag!
€ 24,60
€ 23,15

Magnum 1,5 l in geschenkverpakking
Dubbele Magnum 3,0 liter in houten kist
€ 53,95
€ 125,-
Deze Extra Brut is gemaakt met pinot nero (pinot noir) en chardonnay, en is op de traditionele manier (Metodo Classico, vroeger "methode champenoise") door middel van een 2e vergisting op de fles gemaakt, vergelijkbaar met champagne. Deze Riserva heeft minimaal 48 maanden flesrijping gehad.  Deze lange rijping geeft een fijnere en intensere smaak en mousse. De Riserva is een millesimato oftwel gemaakt van wijn uit één jaar, in tegenstelling tot de meeste champagnes en spumantes die gemaakt worden door meerdere jaren te mengen. De mousserende wijnen van Deltetto worden gebotteld in een fraaie fles.

Deze Extra Brut is vrij droog (maar 5 gr/l restsuiker), licht fruitig, notig, vol en fris, met mooie fijne bubbels die lang aanhouden. Door de zandige bodems in de Roero krijgen de witte wijnen een goede zuurgraad en een mooie mineraliteit, en dank zij het klimaat dat wat warmer is dan de Champagne is deze wijn wat zachter en fruitiger dan de meeste champagnes. Maar het grootste verschil is natuurlijk de prijs, want goede Reserve champagne kost minimaal 40 euro per fles!
Lekker bij: perfect als als aperitief en om zo te drinken; bij schaal- en schelpdieren, met name oesters, kreeft en krab(-salade); verder bij alle (niet-zoete) gerechten behalve desserts.
Advies: drinktemperatuur 6-8 °C (koelkast temperatuur tot tikje warmer als die erg koud staat); drinken in flute of wijnglas voor wit;
Beoordelingen: Duemilavini / Bibenda AIS: 4 trosjes ; Veronelli: 2 sterren / 89 punten
Meer informatie:
Druif: 60% pino nero, 40% Chardonnay
Streek: Roero
Classificatie: V.S.Q. Vino Spumante di Qualita - Spumante Metodo Classico
Opvoeding: vergisting op 18 graden in houten cuves van minimaal 10 jaar oud; 2e gisting 36-42 maanden in de fles bij 12 graden.
Oogst: 60 hl/ha
Productie: 8.000
Op dronk / bewaren: Op dronk, verwachte top 2013 - 2015, daarna Op dronk, gaat de wijn zijn mousse kwijtraken en meer gerijpt smaken (als je er van houdt is dat juist erg lekker)