Tijdschriften & Wijnschrijvers

Naast in de Italiaanse wijngidsen worden de wijnen ook buiten Italië beoordeeld, vooral door Amerikaanse en Engelse wijnschrijvers en -tijdschriften. Er zijn diverse binnenlandse en buitenlandse tijdschriften waarin wijnen beoordeeld worden door een wijnschrijver / wijnkenner, al is dat tegenwoordig meestal door een panel van proevers. De tijdschriften gebruiken ieder een eigen systeem van scores, die weinig tot veel van elkaar verschillen.

Hieronder staat een selectie uit het aanbod van internationale tijdschriften, die zijn voor beoordelingen van Italiaanse wijnen het belangrijkst.

Wine Advocate / Robert Parker

Robert Parker is de belangrijkste en meest invloedrijke wijncriticus van de afgelopen 2 decennia, vooral wat betreft franse wijn. De laatste jaren is zijn invloed (gelukkig) tanende, zeker in Piemonte. De wijnen worden al lang niet meer alleen door hem zelf beoordeeld, maar door een team van proevers. De Italiaanse wijnen worden meestal door Antonio Galloni beoordeld. Parker was de eerste die een 100 punten systeem ging gebruiken:
96 – 100 punten    - buitengewone wijn met uitgesproken complex karakter. Een echte klassieker die een speciale inspanning rechtvaardigd om en fles te krijgen
90 – 95 punten    - uitstekende, buitengewoon goede wijn met exceptionele complexiteit en karakter. Geweldige wijnen.
80 – 89 punten    - van net boven gemiddeld tot zeer goede wijn, met uiteenlopende mate van finesse en smaak, zonder waarneembare fouten.
70 – 79 punten    - gemiddelde wijn, weinig uitgesproken maar zonder fouten. Recht toe recht aan, onschadelijke wijn.
60 – 69 punten    - wijn onder het gemiddelde met merkbare fouten zoals teveel zuur of tannine, of en gebrek aan aromas, of onaangename smaak/geur.
50 - 59 punten    - onacceptabel


Wine Spectato
r
Gerenommeerd tijdschrift die een 100 punten systeem gebruikt:
95 – 100 punten    - klassieker, een grootse wijn.
90 – 94 punten    - uitstekende wijn met superieure stijl en karakter.
80 – 89 punten    - goed tot zeer goed, wijn met bijzondere kwaliteiten.
70 – 79 punten    - gemiddelde wijn, drinkbaar maar kan kleine fouten hebben.
60 – 69 punten    - wijn onder het gemiddelde drinkbaar maar niet aan te bevelen.
50 - 59 punten    - slecht, onacceptabel


Decanter.com

Decanter, een invloedrijk tijdschrift in Engeland, gebruikt een 5 sterren systeem enigszins vergelijkbaar met hoe hotels beoordeeld worden.
5 sterren    - uitstekend, buitengewoon, vrijwel perfect
4 sterren    - zeer goed, sterk aanbevolen
3 sterren    - goed, aanbevolen
2 sterren    - redelijk goed, bovengemiddeld
1 ster        - gemiddeld, acceptabel


Jancis Robinson / jancisrobinson.com / The Oxford Companion to Wine
Bekende engelse wijnschrijfster die de laatste jaren steeds meer waardering en aanzien krijgt. Is daarnaast de auteur van naslagwerk de Oxford Companion to Wine. Ze gebruikt geen 100 punten schaal maar een wel vaker gebruikte 20 punten schaal.
20 punten    - werkelijk exceptioneel, uitzonderlijke wijn
19 punten    - een knaller, buitengewoon goed
18 punten    - een stuk boven superier, bijzonder goede wijn
17 punten    - uitstekende wijn, superieur.
16 punten    - bovengemiddeld goed, "distinguished"
15 punten    - gemiddeld, prima wijn om te drinken zonder fouten, maar niet veel opwinding
14 punten    - dodelijk saai
13 punten    - randje ongebalanceerd of minimale fouten
12 punten    - ongebalanceerd of met fouten


International Wine Cellar / Stephen Tanzer
Tijdschrift van wijncriticus dat de laatste jaren steeds meer waardering krijgt. Gebruikt een 100 punten schaal vergelijkbaar met de Wine Spectator en Robert Parker: goede en zeer goede wijnen scoren 80 punten of meer, en uitstekende en excellente wijnen krijgen 90 punten of meer.